Trei greșeli pe care oamenii de succes nu le fac niciodată
Nu se numără printre cei care ajung la birou şi, întâi şi întâi, îşi verifică e-mailurile şi participă la şedinţe, lăsând sarcinile importante pe mai târziu, fiindcă ştiu că creierul uman funcţionează la capacitate maximă între 2,5 şi 4 ore de la trezirea din somn. Plus că dimineaţa eşti mai disciplinat.
Oamenii de succes ştiu că problemele legate de autocontrol devin mai grave pe măsură ce rămâi treaz mai mult timp: întrerupi regimul pe care te chinui să-l ţii seara târziu, nu la micul dejun. Şi geniile recunosc că lucrează cel mai mult în timpul zilei. Când intervine toropeala după-amiezii, oamenii de succes iau o gustare sau trag un pui de somn sau chiar încearcă un ritual substitut pentru cel de dimineaţă, apoi evaluează cât de mult au lucrat dimineaţa, ce scopuri au atins şi ce sarcini au îndeplinit, căci nimic nu motivează mai bine decât progresul. Abia acum merg la întâlniri, participă la şedinţe, răspund la telefon şi la e-mailuri. Toţi folosesc seara pentru a-şi reîncărca bateriile.
Dar poţi recunoaşte oamenii de succes şi în funcţie de capcanele pe care le evită.
Autor al unor cărți de business ajunse bestseller și expert în performanța corporate la nivel mondial, Marr spune, potrivit Business Insider, că, dacă ajungi să intri în aceste capcane, e ca şi cum un arbore pus la pământ de furtună ți-ar bloca drumul pe care mergi. El a observat că oamenii de succes nu fac niciodată aceste trei greșeli, pe care ceilalți oameni le repetă de fiecare dată.
Iată care sunt ele:
1. În cuvintele scriitorului american Jack Kerouac, „Lucrurile mărețe nu sunt realizate de cei care se iau după modă, opinia publică și mofturi”
Marr spune că, de cele mai multe ori, simțim nevoia să sărim în sus la fiecare pas înainte pe care reușim să-l facem și încercăm toate lucrurile noi. Acesta s-ar numi fenomenul lucrurilor strălucitoare, la care ne repezim imediat cum le vedem. Doar că graba asta ne împiedică să dezvoltăm acel lucru, să-l înțelegem bine și să putem face ceva de durată.
În loc să te lași păcălit de cele mai noi tendințe, mai bine încerci să ajungi la radăcina lucrului pe care vrei să-l faci. De exemplu, dacă vrei să devii mai bun în vânzări sau marketing, mai bine înveți comportamentul uman citind câteva cărți de psihologie și antropologie, decât să pierzi vremea cu cele mai recente scheme de marketing social media.
2. Refuză să-și asume responsabilitatea
Unul din primele lucruri pe care le observi la oamenii de succes este că ei nu au tendința de a învinovăți și nici mentalitate de victimă. Când lucrurile o iau razna, oamenii de succes nu spun niciodată „N-am reușit pentru că X… ” sau „De fapt, e vina lui John”. În loc să spună asta, aceștia își vor asuma propriile greșeli. „Cred că elementul cheie este aici că, asumându-ți greșeala, ai mai multe șanse să înveți din ea și mai puține șanse s-o repeți”, spune Marr.
3. Încearcă să facă singuri totul
Unul din cele mai importante lucruri pe care le fac oamenii de succes este să se înconjoare de alți oameni de succes. Marr detaliază: „Niciun om nu e o insulă și să ai acces la o rețea de oameni de geniu, să te înconjori de oameni inteligenți, poate să fie pasul hotărâtor care separă succesul de eșec.”
Marr spune că evitarea acestor greșeli te poate ajuta la serviciu sau te poate ajuta să îndeplinești un scop sau o sarcină anume, dar, ca să ai cu adevărat succes, trebuie să fii fericit. „Doar când transformi fericirea și echilibrul într-un scop în sine poți avea succes cu adevărat în oricare alt aspect al vieții tale”, conchide Marr.