Trei întrebări care spun totul despre candidați la interviul de angajare
Cum ai aflat despre acest job?
Site-uri de recrutare, postări pe site-uri de social media sau târguri de joburi sunt doar câteva dintre modalitățile prin care un candidat poate afla de un job și aplica pentru postul scos la concurs. Deși nu poate reprezenta un semnal clar al intențiilor candidatului, o persoană care își schimbă succesiv joburile și de fiecare dată caută un loc de muncă prin aceste metode, în general, vizează un loc de muncă oarecare și nu este neapărat foarte entuziasmat să lucreze pentru postul oferit de compania ta. Și dacă deja a ajuns la a patra sau a cincea slujbă și nu a fost căutat pentru un anumit post de una dintre presoanele cu care a lucrat anterior, acest lucru poate însemna că potențialul candidat nu a reușit să lege relații profesionale, nu este o persoană de încredere și poate să nu fie un om foarte bine pregătit, potrivit celor de la Inc.com.
Ce ți-a plăcut la jobul respectiv înainte de a te angaja?
Această întrebare poate să ofere informații mai amănunțite despre motivele care au condus la alegerea jobului respectiv, nu doar clasicele răspunsuri ”o oportunitate grozavă”, ”reprzintă o șansă pentru a învăța lucruri despre industrie” etc.
Cei mai buni angajați lucrează în firmele respective nu pentru a primi o sumă mare de bani sau un titlu pompos, ci pentru că le place ceea ce fac, le place mediul de lucru, iar banii și titlurile reprezintă ”cireașa de pe tort”.
De ce ai renunțat la fostul loc de muncă?
Unii angajați pleacă pentru a căuta oportunități mai bune, alții pentru un salariu mai bun. De cele mai multe ori însă persoanele pleacă pentru că angajatorul îi solicită să facă prea multe lucruri sau pentru că nu se înțelegeau cu foștii colegi.
Când aceste lucruri se întâmplă, nu îi judeca prea tare și încearcă să reziști tentației de a cere detalii.
Aplicând aceste trei întrebări pentru fiecare dintre locurile de muncă pe care candidatul din fața ta le-a avut, vei vedea că acesta se va simți în largul său și va descrie din propria inițiativă probleme pe care le-a avut cu fostul management, diverse diferende avute cu foștii colegi sau cu asumarea responsabilităților, situații pe care în alte condiții nu le-ar fi adus în discuție.
Totuși, fii atent dacă nu cumva există un tipar al lucrurilor pe care candidatul le povestește. Dacă potențialii candidați au avut constant probleme cu foștii șefi, colegi sau cu asumarea responsabilității, este posibil ca același lucru să se întâmple și în firma ta după ce îl angajezi.