Un început de carieră mai… altfel
Știm cu toții că este ușor să-ți dorești, dar mai greu este să-ți urmărești cu dedicare și perseverență scopul final. E dificil să ştii cum să crezi în tine suficient de mult încât să te ridici deasupra problemelor ivite. Se poate numi ambiție sau, mai simplu, dorință de a reuși.
Şanse aproape egale la succes și împlinire
Privind în urma sa, Lucian este conștient că a pornit în viață cu un dezavantaj imens. Orfan de tată și cu mama grav bolnavă, el și-a petrecut primii trei ani din viață într-unul din Centrele de Plasament „Sf. Ecaterina”. Până la 11 ani nu a știut nimic de familia sa, din care mai fac parte alți doi frați cu probleme de sănătate grave. Norocul său a fost că s-a născut un copil sănătos.
Realitățile copilăriei sale nu sunt diferite de cele ale celor peste 60.000 de copii aflați în sistemul de protecție al statului. Privațiunile de ordin material și afectiv caracterizează zi de zi viața acestor copii. „Puțini au puterea să se ridice, să iasă din universul dramatic al orfanului, al copilului abandonat de familie. Mulți nu găsesc nici cea mai modestă sursă de sprijin de care au nevoie pentru a scăpa de sentimentul lipsei de perspective. Șansa mea s-a numit învățătura”, afirmă Lucian.
Poate fi considerat tot un noroc faptul că, în jurul vârstei de 4 ani, Lucian a trecut în grija organizației non-guvernamentale SOS Satele Copiilor România, membră a SOS-Kinderdorf International, în cadrul căreia a fost integrat într-o familie socială. Aici a crescut și s-a format ca om. „Am deprins multe din principiile călăuzitoare în viață în perioada aceea”, declară Lucian. Iar unul dintre cele mai solide principii cu care a rămas este că pentru a reuși în viață trebuie să „te pui cu burta pe carte”.
Inițiativă, dar şi multă tenacitate
Lucian s-a implicat în multe proiecte încă de când era mic. O întrecere sportivă între copiii institutionalizați din Bulgaria și România i-a oferit posibilitatea să arate că are de oferit oamenilor mai mult decât eticheta de copil abandonat. A pus bazele unui proiect de amploare, un decatlon în care urmau să fie implicați tinerii din mai multe instituții sociale, scopul final constând mai puțin în obținerea unor rezultate sportive remarcabile, cât mai ales în buna relaționare a tinerilor și posibilitatea ca aceștia să învețe să funcționeze în echipe performante.
La ora actuală, Lucian inițiază anual, cu resurse proprii, întâlniri periodice între tinerii ieșiți din sistem, familiile lor sociale şi specialiștii din instituții care au pus o cărămida la temelia lor ca oameni. În cadrul întâlnirilor participă și tineri care sunt încă asistați. Au ocazia să preia exemplul colegilor lor mai mari și devin astfel mai încrezători în propria șansă. „Activitățile de reconectare de acest tip au devenit deja o tradiție și an de an tot mai mulți copii și tineri instituționalizați sunt interesați să participe”, spune încântat Lucian.
Nenumăratele feluri în care te poți salva prin școală și educație
Profesorii au avut mereu o părere bună despre Lucian, de altfel premiant, deși nu toți îi cunoșteau situația: că este orfan. „Am început să muncesc încă de la vârsta de 12 ani, iar pentru mine fiecare job aducea în sine o nouă experiență. Participam la acțiuni de voluntariat, distribuiam pliante în scări de bloc, am fost curier pentru o editură, operator de baze de date și ajutor de administrator de rețele. Am pornit-o pe drumul profesional de mic și de jos. Și nu îmi este rușine să recunosc acest lucru”, spune Lucian.
Și-a urmat obiectivul consecvent, fără să-și neglijeze școala. „Am terminat clasa a XII-a cu premiul II și am trecut examenul de Bacalaureat cu brio. Apoi am fost admis la Academia de Studii Economice, la Facultatea de Cibernetică, Statistică și Informatică Economică, una dintre secţiile cu cei mai mulți concurenți pe loc. Prin propriile forțe, fără meditații, am reușit. Încetul cu încetul, mi-am clădit șansa de a deveni un tânăr independent și pentru acest lucru am ales domeniul IT”, susține cu tărie Lucian.
În prezent, Lucian urmează două programe de master – Managementul Informatizat al Proiectelor în cadrul Facultății de Cibernetică, Statistică și Informatică Economică, la ASE și Știinte Politice – în cadrul SNSPA. În cadrul programului de master la SNSPA a avut șansa să participe la scrierea unui capitol din cartea Manual antimanipulare – Tehnici și cazuri, sub coordonarea Prof. Univ. Ștefan Stănciugelu. „Este o carte revoluționară pentru România, care tratează într-o manieră neconvențională, dar atent fundamentată științific, schemele de gândire specifice procesului de manipulare și mijloacele prin care pot fi identificate și conştientizate”, explică Lucian.
Planuri de viitor
Nu întâmplător, Lucian studiază în prezent Științele Politice. Îşi doreşte cu ardoare, pe lângă o carieră de succes în domeniul programării IT, să devină și un tânăr politician implicat cu preponderență în problemele copiilor și tinerilor institutionalizați din România.
„Vreau să lupt în special pentru reducerea numărului de copii şi, mai ales de bebeluşi, care să aibă nevoie de protecţia statului. Pun pe hârtie proiecte concrete de prevenire a instituționalizării copiilor sub trei ani și mă dedic zilnic găsirii de soluții pentru a le duce la bun sfârșit. Sunt conștient însă că am nevoie de resurse financiare și de sprijin pentru a reuși în tot ceea ce mi-am propus. Din acest motiv, îmi pun la dispoziție întreg capitalul de cunoștințe și inițiative pentru a lucra pe proiecte de programare IT, administrare rețele, creare de platforme online și webdesign pentru companiile și persoanele fizice din România, care își doresc un om competent în echipa lor. Puterea de muncă nu îmi lipsește” declară cu pasiune Lucian.
Mesajul pentru tinerii de-o vârstă cu el
L-am întrebat pe Lucian ce mesaj are pentru tinerii confruntați cu problema abandonului de către părinţi, dar şi pentru cei care au beneficiat de-a lungul vieții de confortul și bucuria unei familii. El ne-a răspuns: „Indiferent de circumstanțele fiecăruia, nu ne putem permite să stăm cu mâna întinsă sau să așteptăm de la alții. Trebuie să ne alegem singuri calea în viață, meseria în care ne face plăcere să investim timp și muncă, iar mai apoi să ne facem cunoscute aptitudinile profesionale. Și poate cel mai important lucru este să ne depășim condiția indiferent de situație, să ne mobilizam pentru a deveni mai competenți în ceea ce facem. De-abia apoi vom putea culege roadele”, spune Lucian.
Proiectul NoteAboutLife
Ca și chintesență a tot ceea ce viața l-a învățat până în prezent, Lucian urmează să lanseze un amplu proiect online, ce se dorește a fi atât inspirațional, cât și educațional pentru tinerii din România și nu numai. „L-am numit simplu, NoteAboutLife, și îl văd ca pe un tool inovator, dar extrem de accesibil, prin care tinerii de pretutindeni, indiferent de nivelul lor social, etnie sau religie, pot accesa resurse pentru a reuși în viață. Va fi… ca un papirus online al ideilor despre viață, cu tot ce are ea mai bun de oferit. Cred cu tărie în utilitatea acestui demers al meu!”, conchide Lucian.