Un om, o carieră: Centenar Radu Beligan
Om de teatru complex – actor, regizor, profesor, director…Radu Beligan s-a născut la 14 decembrie 1918, la doar câteva zile după nașterea României Mari. De al cărei destin urma să fie legat până la sfârșitul vieții
La exact 100 de ani de la nașterea lui Radu Beligan, pe 14 decembrie 2018, începând cu ora 17.00, Teatrul Național București vă invită la evenimentul Centenar Radu Beligan.
Cariera lui artistică se întinde pe mai multe perioade ale istoriei noastre, de la capitalism la comunism și la prezentul post-revoluționar. S-a bucurat încă din tinerețe de un mare succes, a făcut parte din distribuțiile de aur ale spectacolelor regizate de Sică Alexandrescu după piesele lui Caragiale, numele său devenind sinonim cu Rică Venturiano și Agamiță Dandanache. În anii ‘60 a fost ctitorul Teatrului de Comedie, care, în plină epocă a dictaturii comuniste și a esteticii realismului socialist, a introdus un suflu de o modernitate uluitoare, propulsând România într-un circuit teatral internațional remarcabil. A condus, timp de 20 de ani, Naționalul bucureștean, unde s-au montat spectacole după piese de referință din dramaturgia românească și universală, dar și texte ale unor autori străini interziși la vremea aceea.
Azi, pe 14 decembrie
La exact 100 de ani de la nașterea lui Radu Beligan, azi, pe 14 decembrie, începând cu ora 17.00, Teatrul Național București marchează evenimentul Centenar Radu Beligan. Eveniment moderat de criticul de teatru Marina Constantinescu. Proiecție video-mapping pe fațada Sălii Studio; Foaier Sala Studio: Vernisajul expoziției Radu Beligan (expoziția va fi deschisă între 14 și 21 decembrie 2018), Foaier Sala Studio: Lansarea Albumului „Radu Beligan – 100”, toate acestea fac parte din ingredientele evenimentului.
De asemenea, evocarea de la Sala Pictură, cu participarea următorilor: Felix Alexa, Simona Bondoc, Ion Caramitru, Mihai Călin, Florina Cercel, Marius Manole, Sanda Manu, Maia Morgenstern, Ludmila Patlanjoglu, Mircea Rusu, Adrian Vasilescu. Televiziunii Române îi aparțin imaginile de arhivă folosite în cadrul acestui eveniment.