Valorile și principiile, firele invizibile care ne conturează lumea. CARIERE 290
Valorile și principiile sunt firul invizibil care ne trasează harta, oricât de dificil ar fi traseul pe care ne aventurăm. Sunt busola care ne arată întotdeauna nordul, atunci când la răspântii nu știm sau nu intuim încotro e bine s-o luăm.
Când dilemele etice ne îngreunează alegerile și ne împiedică să vedem clar care ne sunt prioritățile, ele sunt clopoțelul care ne avertizează dacă drumul ales nu este calea ce ne-ar aduce împlinire.
Principiile și valorile sunt firul nostru invizibil care, conștient sau nu, ne modelează caracterul și ne definesc existența, atât la nivel personal, cât și profesional și societal.
Ele sunt rădăcinile care ne țin fermi, dându-ne puterea să rămânem loiali nouă înșine și obiectivelor noastre. Sunt liantul care fortifică echipe la locul de muncă, sunt cele mai prețioase ingrediente pe care se construiesc culturi organizaționale bazate pe integritate, respect și colaborare.
Pe plan societal, sunt fundamentul pe care ridicăm comunități solide, solidare și juste. Sunt picioarele podului pe care ne construim relațiile, ajutându-ne să creștem sănătos și să dezvoltăm ecosisteme autentice. Sunt plasa invizibilă de siguranță în momentele dificile, țesătura care ne ține împreună și care ne protejează eforturile și resursele.
Despre principii și valori vorbim în cea de a 290-a ediție a Revistei CARIERE, iar traseul ales, deși va fi destul de abrupt, va acoperi zone extinse.
De la marginalizări la excelență, de la provocări la oportunități, vom trece prin toate etapele necesare pentru a înțelege cum principiile și valorile solide pot transforma indivizii și, implicit, organizațiile și societatea. Pentru că dincolo de dezbateri, scopul acestei călătorii este să învățăm cum să țesem o lume mai bună.
Iată ce puteți citi în cea mai recentă ediție a Revistei CARIERE, construită sub tema umbrelă: Valorile și principiile, firele invizibile care ne conturează lumea.
CARIERE 290
Corăbii în pustiu este titlul editorialului, un text care vorbește despre atitudine și consecințele ei și care explică de ce fiecare comunitate reflectă, într-o oarecare măsură, valorile și stilul de leadership al celor care o conduc.
Primul articol, cel care dă și coperta ediției, o aduce în prim plan pe Alina Gamauf, Membru în Comitetul Executiv Carrefour România. Alina răspunde la o serie de întrebări despre unitate și diversitate, dar și despre noile oportunități deschise prin contopirea a două universuri organizaționale, Cora și Carrefour.
Invitații rubricii Work Life Choices, proiect susținut de Ascendis și Revista CARIERE, sunt Adela Greceanu și Matei Martin, realizatorii emisiunii și podcastului Timpul prezent, de la Radio România Cultural. Timpul prezent este un talk-show de politică, societate și cultură despre lucrurile care contează, despre evenimentele cu adevărat relevante ce se întîmplă în jurul nostru.
Despre educație și valori
Articol de fond al ediției, COVER STORY extinde subiectul valorilor pe o arie mult mai largă, transferând discuțiile de la comunități defavorizate la cele mai înalte construcții ale leadershipului, la fiecare intersecție așezând pe masă cel mai sensibil și prețios obiect din bagajul nostru: educația. Vorbim despre toate acestea cu Vlad Duțescu, Managing Partner pentru Sandler Romania, reprezentantul României în Consiliul General al EMCC Global, Președinte al organizației naționale, și Silvia Bogdan, expert în consultanță și educație, președintele Asociației Școala de Valori.
Valorile și principiile care conduc organizațiile
Ca de fiecare dată, și în CARIERE 290 alocăm spațiu generos organizațiilor și liderilor lor. Despre valorile și principiile care conduc organizațiile, dar și despre priorități, echilibrul viață-muncă, inovație, succes și schimbare dezbatem cu: Adelina Badea, CEO Mobexpert; Alina Ghiță, Directorul de Resurse Umane al Grupului Lactalis România; Alexander Pitchka, General Manager JTI România, Moldova și Bulgaria; Cristina Dărășteanu, Head of HR REHAU Romania & Bulgaria; Estera Anghelescu, Director de Recrutare & Employer Branding, Kaufland România și George Baltă, ambasadorul programului Kaufland A.C.C.E.S.; Lucia Iliescu, Country HR Manager Continental România; Smărăndița Schnel, HR Country Director al Saint-Gobain România; Dan Moraru, Country Lead al companiei 7card; Mihaela Nicolau, Directorul de Resurse Umane al companiei Nordic; Ioana Rădulescu, director adjunct al Liceului Teoretic Dr. Mioara Mincu; Flavia Dănciulescu, Asociat Senior, NNDKP, Practica de Dreptul Muncii; conf. univ. dr. Ramona Ștefania Igreț, Prodecan și conf. univ. dr. Cristian Marinaș de la Bucharest Business School.
Valori și principii în leadership
Liderii sunt modelul de urmat. Prin urmare, trebuie să fie încurajați și îndrumați să-și manifeste valorile în toate aspectele muncii lor. În ce fel prioritățile și valorile organizaționale pot servi ca ghid în momente de schimbare și incertitudine și pot contribui la construirea rezilienței? Pot ele consolida și mai mult capacitatea de adaptare și reziliență în viitor?
Răspund la aceste întrebări, dar și la multe altele: Madi Rădulescu, MCC, MBA, Managing Partner MMM Consulting, Lavinia Țânculescu-Popa, lect. univ. dr., președinte ales (2025 – 2027) al Asociației de Psihologie Industrială și Organizațională (APIO) și președinte SRAJ, Lavinia Rașcă, co-fondator ASEBUSS, EXEC-EDU, PWN România, Georgeta Dendrino, Executive Coach, Director General al Interact Business Communication, Irina Kuhlmann, Life Coach, Executive Leadership Coach, Keynote Speaker, Mădălina Bălan, Managing Partner Hart Consulting și Bogdan Popescu, consultant certificat Everything DiSC Willey – Workplace, Management, Leadership, Sales, Agile EQ și Conflict.
Despre promovarea valorilor încă din educaţia timpurie, scrie Diana Ivana, lector universitar la Universitatea Babeş-Bolyai, Cluj Napoca, la secțiunea Kids management.
Brain Story: între plăcere și valoare, creierul nu face diferența
Nu puteam lăsa un subiect atât de important fără a-l trce și prin sita neuroștiințelor. Așa că, la rubrica Brain Story am pătruns din nou, alături de Dragoș Cîrneci, prin labirintul minții umane. Dragoș este doctor în psihologie, specialist în neuroștiințe și aplicațiile acesteia în sănătate și afaceri, conferențiar universitar doctor la Universitatea Spiru Haret și cadru asociat la Universitatea din București. Ce a ieșit la finalul călătoriei? Creierul, credințele și valorile – un articol care dă peste cap multe din lucrurile pe care le credeam despre noi, corpul și mintea noastră. Un singur secret devoalez… între plăcere și valoare, creierul nu face diferența.
Aceasta este ediția cu numărul 290 a Revistei CARIERE.
Dacă ți-am stârnit interesul, cere un exemplar și noi ți-l trimitem acasă!
La bună citire!