Vechile tradiţii şi meşteşuguri ale Deltei
La începutul acestei toamne, în perioada 2-4 septembrie 2011, Delta va atrage atenţia românilor asupra ei, aşa cum merită. În aceste zile va avea loc la Tulcea prima ediţie a Festivalului internaţional al bărcilor cu vâsle, organizat de Asociaţia Ivan Patzaichin-Mila 23. Este doar unul dintre proiectele pregătite de organizaţie în cadrul iniţiativei Rowmania, un proiect de antreprenoriat social al unui campion al României, Ivan Patzaichin, care iese, în forţă, din nou în atenţia publicului, pentru a reînvia tradiţiile şi frumuseţea Deltei.
Inovaţii pentru recuperarea tradiţiei
Una dintre ambiţiile proiectului Rowmania este recuperarea inovativă a tradiţiei. Un exemplu de inovaţie în care tradiţia este upgradată din punct de vedere funcţional se numeşte canotca. Lotca este o barcă utilitară, robustă. Vâslitul îl obligă pe utilizator să meargă cu spatele. Acest lucru nu este touring friendly. Ambarcaţiunile populare în lume sunt canoe sau caiacul, ce permit chiar şi traversarea unor porţiuni de uscat, oferind independenţă şi maximă mobilitate în relaţie directă cu natura. Aşa a apărut necesitatea de a realiza canotca, în vreme ce lotca rămâne o opţiune de turism pe distanţe scurte. În prezent nu mai există construcţie de lotci în atelierele din Deltă. Recuperarea meseriei de marangoz înseamnă să relansezi interesul şi dragostea pentru acest gen de bărci. „Aşa am apelat la un creator de bărci local, Paul Vasiliu, poate singurul care mai are în lucru bărci din lemn în atelierul său. Împreună am realizat prototipul pentru canotcă, trecând prin mai multe variante, până am ajuns la soluţia finală, proiectul fiind înregistrat şi patentat“, arată Teodor Frolu, director general al agenţiei de PR DC Communication, partener principal al proiectului Rowmania.
Delta, locul ideal pentru slow-tourism
Traseele cu canotca sunt gândite similar traseelor montane parcurse pe jos, cu calul sau bicicleta. Canotcile vor avea acelaşi sistem de management regăsit în sistemul rentabike, prin care canotca poate fi luată dintr-un punct şi lăsată în altă „staţie“. Turistul va putea să-şi planifice tururi de la o zi la câte doreşte, are posibilitatea de a alege între sistemul camping sau cel de pensiune tradiţională. Sistemul astfel creat îşi propune să contribuie la dezvoltarea turismului slow în Deltă. În timp turismul de weekend va fi înlocuit cu un turism mai eficient din punct de vedere economic. O perioadă mai lungă petrecută în Deltă va genera cumpărarea mai multor servicii de la mai mulţi operatori locali. Acest lucru va stimula dezvoltarea micilor antreprenori locali, ce se pot specializa în construcţia şi reparaţia de case tradiţionale cerute de către acest gen de turism. Marketingul naţional şi internaţional construit în jurul proiectului va atrage turişti educaţi şi interesaţi de biodiversitate, atenţi la mediu, „costurile“ prezenţei lor în zonă fiind mult mai mici.
Proiectul Rowmania poate fi implementat în orice zonă cu un cadru natural deosebit şi un curs de apă pe care se pot organiza trasee. Îniţiatorii acestuia îşi propun să dezvolte astfel de trasee în zone precum Lunca Mureşului, Comana, Snagov, Insula Brăilei, Delta Prutului, Someş şi pe întregul parcurs al Dunării sau în parcurile naturale.
Ivan Patzaichin mărturiseşte că dintotdeauna a avut dorinţa secretă ca, odată, cândva, să poată face ceva util pentru comunitatea în care s-a născut.
„Nu ştiam ce, nu ştiam cum, nici timp nu aveam, nici posibilităţi financiare, până într-o zi, când destinul a făcut să-l întâlnesc pe partenerul meu, Teodor Frolu, cu care aveam să descopăr că am o sumă de afinităţi, dar şi dorinţa de a face lucruri remarcabile. Ideea acestui proiect s-a născut în inima Deltei, în mijlocul oamenilor şi tradiţiilor acestui inegalabil ţinut românesc, care merită o atenţie şi o grijă mai mare pentru prezervarea zestrei naturale şi culturale unice. A fost una dintre acele puţine întâlniri de destin, care-ţi marchează viaţa şi îi dau un nou curs.“
Unul dintre proiectele planificate pentru acest an este transformarea micului atelier unde se produce canotca într-o şcoală de pregătire a tinerilor pentru meseria de marangoz. Pe lângă acest rol educaţional, atelierul este gândit ca un centru ce promovează ambarcaţiunile din lemn şi poate fi folosit şi de pasionaţi ce doresc să-şi construiască singuri o ambarcaţiune.
„Fără îndoială, numele meu şi recunoaşterea publică a performanţelor mele ca sportiv, dar şi a calităţilor mele umane sunt de natură să mă ajute în acest nou demers. Abia acum realizez dimensiunea publică a respectului pe care l-am dobândit în urma celor 43 de ani de activitate în domeniul sportului. Şi, credeţi-mă, nu este puţin lucru! Merită toate sacrificiile din lume pentru a te bucura de o bună reputaţie, de stima şi de respectul semenilor“, consideră Ivan Patzaichin.