Acest tip de călătorie reușește să spargă rutina. Descoperă conceptul de Wellness Team Building
În aceste condiții, absenteismul tinde să crească, dar și prezența la birou este înșelătoare. Studiile arată că prezenteismul este de 3 ori mai costisitor ca absenteismul pentru că lipsa de concentrare și de engagement se adaugă la cheltuielile organizației.
Despre team bulding-uri se poate vorbi foarte mult. Ca și despre scopul acestora: consolidează echipe, apropie angajații, îi motivează spre obiective comune, cresc nivelul de responsabilitate. În definitiv, scopul unui team building este să faci angajații să conștientizeze că sunt dependenți unii de ceilalți și că trebuie să fie, permanent, în cea mai bună formă pentru a nu compromite performanța echipei și implicit a companiei.
Dar te-ai gândit vreodată că un team building poate face mai mult? Că ar putea rezolva, într-un mod relaxant, problemele companiei tale, ale angajaților tăi? De ce să nu fie team-buildingul o parte a strategiei companiei tale? Când încercăm să construim echipe trebuie să identificăm punctele tari și slabe ale fiecărui membru. Dar toate echipele vin cu o serie de probleme mai mult sau mai puțin vizibile.
A apărut ca o nevoie de schimbare
Cunoști termenul de wellness team building? Acest tip de călătorie reușește să spargă rutina care transformă oamenii în roboți și îi ajută să se deconecteze. Reduce nivelul de stres la care sunt supuși zi de zi pentru ca ulterior să funcționeze mai bine, să fie mai creativi, mai eficienți.
Reinventarea team building-ului, așa cum este construit de Wellington – prima companie din România care oferă servicii de corporate wellness – a apărut ca o nevoie de schimbare și construire a unui concept nou care să treacă dincolo de modelele clasice de team building-uri bazate pe competiții și gândite de companie pentru a decoperi și evalua angajații într-un alt cadru decât biroul.
Ca specialist în resurse umane, cum poți folosi team buildingul ca abilitate de a forma angajații doriți? Cum poți să-l construiești astfel ca scopul tău, acela de a le arăta oamenilor ca sunt cei care contează, să fie atins? Cum poți ca la întoarcere să funcționeze mai bine împreună, să fie cu adevarat mai eficienți și mai productivi și mai puțin stresați?
Ai fost vreodată curios ce își doresc, cu adevărat, angajații de la un team-building? Dincolo de componenta de învățare, există, în mod cert, nevoia de relaxare sau de prevenire a bolilor profesionale. Wellington propune, de pildă, exerciții de reposturare corporală în grup care îi va învăța principii simple despre cum pot preveni afecțiunile care apar din cauza posturii incorecte la birou. Atelierele de gătit sănătos sunt experiențe practice la care participanții învață bazele unei alimentații sănătoase, interacționează și împărtășesc informații. Este o ocazie în care angajații sunt implicați împreună într-o activitate, alta decât cea obișnuită, specifică mediului de lucru.
Creativitatea poate fi stimulată, într-un mod relaxant, prin ateliere de pictură. Se pornește de la învățarea noțiunilor de bază și se dobândesc, pe parcurs, tehnici de desen, compoziție și culori. Sesiunile de meditație sau mindfulness și cele de yoga sunt considerate un remediu eficient pentru stres. Ele elimină anxietatea, ne învață să trăim conștient, îmbunătățesc relațiile cu cei din jur și cresc capacitatea de concentrare. Sau poate sesiuni de coaching? Ele pot parcurge drumul de la idee la atingerea obiectivelor.
Oricare ar fi varianta aleasă, dacă obiectivul final este de a îmbunătăți starea de bine a angajaților sau de a reduce bolile care pot fi prevenite, treci de bariera team building-urilor clasice. Inițiază schimbarea! Rezultatele nu vor întârzia să apară.
Elena Gherasim
Cu experiență în organizare de evenimente, marketing și PR, Elena Gherasim este, în prezent, Wellness Program Manager în cadrul Wellington, divizia Max Relax, companie cu 11 ani de experiență în industria română de corporate wellness. Wellington este prima companie din România care a venit în întâmpinarea angajaților cu soluții de well-being fizic, spiritual, emoțional, financiar, intelectual și social.
Elena consideră că misiunea sa este de a ajuta organizațiile să înțeleagă și să creeze o cultură a wellbeing-ului care să ajute angajații să devină mai productivi . În cei peste 11 ani de experiență, a fost implicată în numeroase proiecte de promovare și dezvoltare de business. Este absolventă a Facultății de Psihologie și Științele Educației și printre puținele persoane care posedă Certificarea Internațională de Corporate Wellness Specialist în România acordată de Corporate Health & Wellness Association (CHWA) din S.U.A. Toate aceste atuuri sunt folosite, în prezent, de Elena în abordarea proiectelor de corporate wellness livrate, cu succes, clienților.