Artterapia. Măştile care vindecă
În artterapie, creearea unei măşti de la zero, sau decorarea uneia dezvăluie de multe ori felul de a fi al unei persoane. Felul în care ne manifestăm de cele mai multe ori la locul de muncă nu corespunde întotdeauna cu trăirile interioare. Este ca o «mască» pe care începem să o construim încă din copilărie, când obținem aprobarea celor din jur pentru anumite comportamente, în anumite moduri. În același timp, învățăm, să mascăm și să reprimăm acele caracteristici și trăsături negative care nu sunt aprobate de societate- mânia, lăcomia, invidia sau gelozia. Din păcate, de multe ori, din diverse motive, ne reprimăm şi trăsături pozitive cum ar fi creativitatea sau încrederea în sine, dacă ele nu sunt apreciate în mediul în care lucrăm.
“În terapia cu măşti este foarte important să-i permiţi clientului să aibă un spaţiu sigur pentru a începe să intre în legătură cu emoţiile sale. Fiecare client are o modalitate diferită de a primi această sarcina. Unii înţeleg repede şi exprima ceea ce simt lucrând la mască, alţii au nevoie de ghidare. Trebuie să ne asigurăm că persoana înţelege că aceasta modalitate de exprimare reprezintă un spaţiu sigur, că nu există bine sau rău, talentat sau netalentat, descoperind, astfel, un mediu de acceptare şi înţelegere, fiindu-i mai uşor să se deschidă şi să se exprime” declară psihoterapeutul Alina Ciupercovici.
Încurajarea exprimarii non – verbale şi creearea unei punţi între exprimarea non verbală şi cea verbală, întăreşte auto-controlul celui care foloseşte masca, ca mijloc de exprimare. “Prin terapia cu măşti se asigură un spaţiu sigur de exprimare care promovează autoacceptarea şi dorinta de a se confrunta cu emoţiile negative şi creşterea încrederii prin folosirea unor căi sănatoase de exprimare acolo unde emoţiile pot fi inconfortabile şi graniţele rigide” afirmă psihoterapeutul Alina Ciupercovici.
“Dă-i omului o mască şi se va demasca”- Oscar Wilde
Şedinţa de terapie cu măşti decurge astfel: măştile sunt pregătite, pot fi 3 D sau imagini plane ale unor măşti neutre, feminine şi masculine. Din mulţimea de măşti se alege una sau două de pe o masă, împreună cu acuarele, pensulă, creioane colorate, carioci, bucăţi de hârtie colorată. “Clientului i se explică într-un mesaj simplu ce trebuie să facă, fără a-i da prea multe sugestii. Pe parcursul sesiunii de terapie răspunsurile psihoterapeutului la întrebarile celui care realizează masca trebuie să fie cât mai neutre. Nu se intervine în proces cu directive punctuale pentru a nu amesteca trăirile terapeutului cu cele ale clientului. Ca timp de desfăşurare o şedinţă are 20-30 minute. La final se discută pe fiecare mască şi pe subiectul ales de terapeut” ne descrie Alina Ciupercovici modul de desfăşurare a unei sesiuni de terapie cu măşti.
Pictarea măştilor este o formă populară terapie prin artă, deoarece atinge multe dintre conceptele lui Jung, inclusiv persoană și umbră. Măștile pot exprima modul în care fiecare se vede sau care este fantezia fiecăruia, cum şi-ar dori să fie. Terapia cu măşti este o oportunitate pentru a arăta câteva aspecte profunde, pe care pacientii/clienţii se jenează să le dezvăluie de faţă cu colegii, şefii şi de multe ori şi în prezenţa celor apropiaţi. Măştile ajută, fără a fi nevoie de cuvinte, la înţelegerea nevoilor personale. Îi apropie pe oameni, aceştia prind curaj să exprime ceea ce simt, în special pentru că avem un instrument de exprimare şi acela este masca” spune psihoterapeutul Alina Ciupercovici.
Pentru că o mască are un exterior şi un interior, unii terapeuţi sugerează clienților să ia în considerare portretizarea pe partea exterioară a măștii a ceea ce văd alţii ("cum vă văd alții") iar pe partea interioară să exprime “cum se simt cu adevărat în interior”.
La artterapie nu apelează doar persoane aflate într-un moment de dificultate, ci şi cele interesate pur şi simplu să-şi extindă gradul de conştiinţă, să afle mai multe despre sine, printre beneficiile artterapiei numărându-se şi ameliorarea stărilor de timiditate, labilitate emoţională, nervozitate accentuată, hiperactivitate, tulburările de limbaj şi creşterea încrederii în sine.