Audio/video PODCAST – Puterea extraordinară a Personalității noastre
„Ca lucrurile să se schimbe, tu trebuie să te schimbi! Ca lucrurile să devină mai bune, tu trebuie să devii mai bun! Ca lucrurile să se îmbunătățească, tu trebuie să te îmbunătățești! Când crești, totul crește în jurul tău.” – Jim Rohn
PODCAST Irina Kuhlmann
Am fost mereu atrasă de natura umană și modul în care noi, oamenii, funcționăm, dorind să înțeleg cât mai bine ce ne duce la performanță și la optimizarea vieții cu toate aspectele ei. Am realizat de mult timp că nu este vorba doar despre școală, bani, familia din care provenim, locul în care trăim etc. Ceea ce face diferența este personalitatea omului. De ce? Pentru că ea creează realitatea noastră personală. Cu alte cuvinte, modul în care gândim, acționăm și simțim își pune amprenta într-un mod profund asupra vieții noastre.
Schimbările din ultimii ani sunt multe și rapide și încercăm să le facem față prin tot felul de alte schimbări: la nivel de organizație, program și mod de lucru, cursuri și antrenamente pentru dezvoltarea pe plan profesional cu nuanță personală, care în cele mai dese cazuri ating doar ”suprafața” laturii noastre umane.
Oamenii au căpătat un fel de „saturație” la schimbare și am sesizat că atenția a început să se îndrepte spre ideea de adaptare la contextul de viață.
Doar că această adaptare nu se poate face fără schimbare și anume schimbarea la nivel de sine: o actualizare a noastră, ce a fost evitată/amânată din diverse motive, unul dintre ele fiind ”nu am timp de asta”.
Studiile arată din ce în ce mai mult că tocmai acest tip de schimbare ne poate aduce surplusul de timp, performanța de care avem nevoie. În plus, ne ajută să funcționăm în mod optim, să ne simțim mai împliniți și să realizăm lucruri la care nici nu am visat. Nu contest faptul că tehnicile și strategiile implementate deja la un alt nivel ajută foarte mult, însă împreună cu dezvoltarea personală se pot realiza miracole.
În acest articol am ales să scriu despre câteva moduri în care ne putem actualiza. Tehnologia se actualizează/updateaza mereu, lumea din jurul nostru se schimbă continuu…dacă noi rămânem la fel, nu putem face față.
Ne petrecem viața în două lumi: una interioară și alta exterioară
Secretul fericirii de durată nu îl găsești la știri sau pe rețelele media și nici la cei mai mulți dintre liderii din lume. Dacă vrei să-ți depășești frustrările, supărarea, sentimentul de nesiguranță, frica și haosul, este timpul să lucrezi cu tine și cu lumea ta interioară, care te conduce din umbră.
Ne-am obișnuit să ne îndreptăm atenția spre a face lucrurile – cât mai multe – fără să ținem cont de faptul că starea noastră interioară și energia pe care o avem ne influențează acțiunea într-un mod extraordinar și că am putea folosi asta în avantajul nostru.
Avem o lume interioară vastă, neexplorată, pe care majoritatea oamenilor nu au valorificat-o prea mult și care este fundamentală. Ea ne determină personalitatea.
Este o lume invizibilă și include ce simțim și cum ne face asta să acționăm în orice situație. Include, de asemenea, gândurile noastre, sistemul de credințe și valori, care ne determină focusul și acțiunile. Ne influențează alegerile pe care le facem în prezent și conform cărora acționăm…și lista continuă.
Indiferent că este vorba despre carieră, poziție/rol într-o companie, leadership, antreprenoriat, lumea ta interioară îi dă strălucire sau opacitate.
Omul poate avea multă pregătire profesională, experiență și expertiză căpătate de-alungul anilor, însă ele pot fi/sunt în foarte multe cazuri diminuate prin personalitatea pe care o ai.
Cum ne îmbunătățim Personalitatea?
Așa cum scriam mai devreme, modul în care gândim, simțim și acționăm creează personalitatea noastră, așadar vom acționa asupra acestor aspecte. Iată câteva metode și practici care ajută la îmbunătățirea lor.
- Dezvoltă-ți conștientizarea de sine: ascultă-ți mintea și corpul
Suntem colecția de gânduri, credințe și comportamente pe care le-am practicat cel mai mult timp.
Pentru o reală transformare, avem nevoie să ne descoperim în profunzime prin conștientizarea de sine, ca apoi să programăm adevărate schimbări la nivel psihologic – să ne autoactualizam. Acest lucru cere timp și antrenament cu tine.
Conștientizarea de sine trebuie să fie că o lampă aprinsă tot timpul. Fără ea nu ai cum să faci schimbări asupra persoanei tale.
Ea te ajută să descoperi în fiecare moment ce gândești și ce simți și să faci modificări, dacă este nevoie, pentru ca acțiunile tale să fie cât mai bune și rezultatele la fel.
Neuroștiința explică foarte bine ce se întâmplă la nivel de creier și celule nervoase. Dacă continui să gândești în același mod, faci aceleași alegeri, ai aceleași obiceiuri și creezi aceleași experiențe, care „bătătoresc” aceleași căi neuronale și generează aceleași paternuri/obiceiuri.
Prin repetare, au devenit parte din identitatea ta, cu care ești așa de familiar încât îți este greu să faci o schimbare. Toate bune, dacă îți place ce trăiești, dar în caz opus este clar că ai nevoie de schimbare, începând cu gândurile tale.
De asemenea, ascultându-ți semnalele corpului, știi când să continui sau să te oprești cu ceea ce faci. Avem tendința de a continua chiar dacă corpul nostru ne dă tot felul de semnale că e timpul să facem o pauză. La un moment dat, dacă nu este ascultat, cedează, în sensul că ne alegem cu o răceală puternică, o stare depresivă sau chiar mai rău de atât: un burnout.
Energia din corpul nostru are o importanță majoră în tot ceea ce facem, de aceea trebuie să ne-o menținem printr-o alimentație corectă, mișcare în aer liber, relaxare și nu mai puțin o stare mentală și emoțională care ne creează acea pace interioară de care avem nevoie. Deseori energia corpului scade datorită consumului la nivel mental.
- Învață cum să-ți reprogramezi mindsetul
Știm deja cât de important este mindset-ul nostru pentru tot ceea ce facem în viață. El conține credințele, atitudinile și presupunerile pe care le avem despre: cine suntem, cum funcționează lumea, de ce suntem capabili, ce merităm și ce este posibil.
Conștientizarea de sine ne permite să le descoperim, în așa fel încât să putem modifica sau elimina pe cele ce ne influențează în mod negativ și amplifică pe celelalte care ne ajută.
Dacă dorințele și obiectivele tale nu sunt aliniate cu mindsetul tău, nu le vei putea îndeplini. În plus, a-ți păstra calmul și a performa la nivel maxim, când știi că orice greșeală ar putea să coste enorm – chiar viața în unele cazuri – cere un anume tip de mindset.
Mă voi opri puțin asupra gândurilor și credințelor noastre…
Gândurile și cuvintele pe care le folosim ne influențează emoțiile, care ne influențează acțiunile și drept urmare rezultatele. Așadar, este foarte important cum le alegem.
Întreabă-te mereu: „mă ajută gândul asta la ceva bun?” Dacă nu, schimbă-l, pentru că un gând repetat devine credință/certitudine.
Credințele noastre „au puterea de a crea sau a distruge”, cum afima cel mai mare coach al timpurilor noastre, Tony Robbins. Ele ne creează lumea – mai mult decât faptele, evenimentele prezente și experiențele trecute.
Obținem doar ceea ce credem adevărat pentru noi. Ne iubim și ne prețuim în funcție de ceea ce credem despre noi. Tolerăm și acceptăm situații în funcție de credințele noastre. Avem credințe bune, care ne dau putere și credințe limitatoare, care ne sabotează.
Abilitatea de a învinge credințele limitatoare și a găsi puterea interioară este ceea ce separă învingătorii de ceilalți oameni. Dacă te întrebi cum poți să scapi de ele, ai nevoie să faci doar două lucruri: să le conștientizezi și să le înlocuiești cu credințe care îți dau putere, care afirmă valoarea ta și abilitățile tale profesionale.
Antrenează-ți focusul! Acolo unde îți îndrepți focusul se îndreaptă și energia ta. În plus crește. Vă dați seama cât este de important dacă îți îndrepți atenția spre problemă versus soluție, spre ceea ce nu vrei versus ce vrei, spre trecut versus prezent și viitor…
Așadar, întreabă-te ce este important pentru ține? De ce faci ceea ce faci?
Într-o lume în care domină credința socială „nu am timp” întâlnesc mulți oameni care nu știu de ce fac ceea ce fac. Se pierd în lucruri care nu au prioritate – uneori nu îi ajută la nimic – merg la cursuri fără să obțină ceva concret care să-i ducă un pas înainte spre ceea ce vor, vorbesc la telefon cu persoane care nu fac altceva decât să se plângă, se pierd în linkuri pe net – e adevărat, cu informații interesante, însă fără să îi ajute la ceva etc. Mai mult de atât, nu au timp să-și rezolve alte lucruri mai importante pentru ei.
Îmi place ideea de ROI al vieții tale de fiecare zi. O formă de „return on investment” a timpului tău. Întreabă-te mereu: de ce fac acest lucru? La ce mă ajută? Ce obțin?
Am învățat că pentru a te bucura cât mai mult de viață este foarte important să trăiești în mod intenționat și nu la întâmplare. Doar așa îți vei putea umple viața cu experiențe frumoase și sens.
- Elimină starea de copleșeală: relaxează-te, dă-ți atenție, reactualizează-te!
La această idee mulți oameni încă reacționează cu „nu am timp de asta, pentru că nu-mi termin taskurile”
Avem informații bazate pe studii de ultimă oră care ne dovedesc faptul că pauzele mici de relaxare ne reîncarcă „bateriile”. Așa cum un telefon are nevoie să fie reîncărcat, avem și noi nevoie să ne recăpătam energia și claritatea, starea optimă de funcționare, care ne ajută să facem lucrurile mai repede și mai bine.
Vedem cum numărul cazurilor de burnout cresc, demisionarile cresc, stările depresive de asemenea… și totuși nu ne oprim să respirăm, să ne liniștim, să ne dăm puțină atenție. Știm că este timpul să facem ceva la nivel de sine și totuși asta rămâne ultima prioritate pentru majoritatea.
Studii de tot felul demonstrează cât de important este cum funcționăm ca oameni: cum gândim și în ce direcție ne îndreptăm focusul, cum ne gestionăm emoțiile, cum ne organizăm viață, în așa fel încât să ne simțim mai bine. Având la bază o stare de bine, de pace interioară performanta crește neînchipuit de mult. Pentru că energia noastră crește, mintea devine mai clară, creierul nostru se cuplează pe găsirea de soluții în loc de frica de a acționa.
Ne străduim să găsim tot felul de soluții externe, programe și scheme care să ne ajute de parcă ne-ar fi teamă să folosim potențialul nostru interior, care nu mai este un mister pentru nimeni.
Indiferent cât de multe ai de făcut, poți găsi momente în timpul zile în care să te reechilibrezi. Este de ajuns și câteva minute în care să închizi ochii și să te gândești la ceva sau cineva drag și să-ți umpli inima cu un sentiment de iubire. Poate la început ți se va părea greu, însă cu puțin antrenament vei reuși să faci din asta un obicei.