Sănătate din primele luni de viață
Fiecare poveste de succes are în spate cel puțin un om devotat trup și suflet proiectului, iar Anca Grecu, managerul clubului de educație acvatică Baby Spa, este confirmarea acestei teorii.
Pasionată de mișcare și formată în spiritul competiției sportive încă din copilărie, ea a finalizat prima lucrare de doctorat din România care are ca subiect de studiu activitățile acvatice ale copiiilor din primele zile de viață până la vârsta de 3 ani. De asemenea, este autoarea volumului „Bebelușul tău știe să înoate“, tot prima de acest fel în literatura de specialitate de pe piața românească.
Absolventă a Academiei Naționale de Educație Fizică și Sport, deținătoarea unui masterat în antropologie motrică și mai apoi a unui doctorat în educație acvatică, Anca a materializat toate aceste specializări într-unul dintre cele mai performante și mai sigure centre de natație, dedicat exclusiv bebelușilor și copiilor.
„În ciuda agitației de zi cu zi, trăim vieți sedentare, cu efecte serioase pe termen mediu și lung. Tocmai de aceea, ca mamă și ca specialist în educație acvatică, încurajez părinții să îi ajute pe copii să se îndrăgostească de mișcare, de sport în orice formă, cât mai devreme posibil. Copiii au instinctele necesare pentru înot încă de la naștere“, spune Anca Grecu, „atunci când sunt deja familiarizați cu mediul lichid din viața intrauterină”.
”Desigur că nu putem vorbi despre performanțe și stiluri de înot atunci când micuțul are doar câteva luni, însă putem vorbi despre contribuții notabile la achizițiile și dezvoltarea motrică, emoțională și chiar socială a copilului. Este foarte important să profităm de pri mele luni de viață pentru a aduce bebe lușul la piscină. Nu doar că este extrem de curios și va fi încântat de senzația de imponderabilitate, dar în acest interval de vârstă mizăm pe instinctele lui încă ascuțite care, cu timpul, se vor pierde. Cu siguranță nu e niciodată prea târziu să aducem copiii la înot, însă nici nu putem nega faptul că toate efectele benefice ale înotului sunt mult potențate dacă această activitate este începută cât mai devreme.
Micii înotători vor dezvolta structuri musculare și osoase armonioase, puternice, motiv pentru care toate achizițiile motrice, inclusiv ridicarea în picioare, pot apărea mult mai rapid decât în cazul micuților care nu fac mișcare. De asemenea, pentru că mediul acvatic este atât de ofertant din punct de vedere tactil, olfactiv și vizual, îl va împinge pe bebeluș să exploreze, să învețe și să testeze, mărind astfel rata de achiziții intelectuale. Mai mult, atunci când sunt aduși la bazin de la primele luni, aceasta reprezintă pentru copii prima intrare în comunitate. Obișnuiți cu oamenii, cu un mediu divers, plin de provocări și stimuli, ei vor accepta mult mai ușor înscrierea oficială în comunitate, adică prima zi de grădiniță”, mai spune Anca Grecu.
În urma studiilor sale și a pasiunii pentru o viață activă, ea dezvoltă și supraveghează noi programe și structuri de educație acvatică în cadrul centrului Baby Spa, unde primează nu doar grija pentru siguranța și sănătatea copiilor, ci și dorința de a-i ajuta pe aceștia să se dezvolte armonios.
Programele de activităţi din cadrul centrului sunt concepute şi adaptate pentru fiecare grupă de vârstă în parte, iar mai apoi, în bazin, sunt implementate de o echipă formată din specialişti cu experienţă în domeniu, absolvenți ai Facultăţii de Educaţie Fizică şi Sport sau a celei de Kinetoterapie. De asemenea, cei mai mulți dintre specialiștii de la Baby Spa au urmat cursul de activităţi acvatice cu bebeluşii, susţinut de Claude Devatine – formator BEESAN şi Preşedinte al Federaţiei Franceze de Activităţi Acvatice şi Timp Liber.
Două elemente sunt de vitală importanță în cadrul Baby Spa: cel dintâi este echipa de specialiști menționată anterior, iar cel de-al doilea element este rigurozitatea cu care sunt îndeplinite toate criteriile de igienă și siguranță, astfel încât atât bebelușii, cât și părinții lor să se poată bucura în voie, fără nici o grijă, de orele petrecute la bazin. Aici apa nu este curățată cu clor, așa cum se întâmplă de cele mai multe ori în cazul bazinelor destinate adulților, ci prin electroliză salină, o modalitate care eliberează clorul natural, fără efecte adverse asupra celor mici.
Mai mult de atât, la Baby Spa se utilizează o lampă cu ultraviolete cu eficienţă foarte bună în distrugerea tuturor tipurilor de bacterii, virusuri, paraziţi și germeni patogeni din apă, iar împrospătarea acesteia se face zilnic prin înlocuirea unei cantităţi de 40l pentru fiecare utilizator al piscinei. De asemenea, o dată la 10 zile, întreaga cantitate de apă din piscină este înlocuită complet, iar calitatea acesteia este verificată săptămânal.
Articol preluat din Revista CARIERE, nr. 255/martie 2019. Pentru detalii legate de abonare, click AICI!