„Bune practici pentru o bătrânețe frumoasă”
Cea de-a VI-a ediție a conferinței naționale „Bune practici pentru o bătrânețe frumoasă”, organizată de Fundația Regală Margareta a României, va avea loc vineri, 30 septembrie, la Teatrul Național București, pentru a marca Ziua Internațională a Persoanelor Vârstnice.
În România populația vârstnică numără astăzi peste 3,7 milioane persoane, iar principalele lor provocări sunt: lipsa resurselor pentru o viață decentă, sănătatea precară, sentimentul de inutilitate, dar și singurătatea care afectează unul din doi seniori.
În acest context, “Bune practici pentru o bătrânețe frumoasă” este un eveniment de referință pentru principalii actori care pot propune soluții și pot schimba situația vârstnicilor din România.
Experți din sfera publică, socială sau medicală, la nivel national și international, vor oferi cele mai actuale statistici despre populația vârstnică, soluții inovative și eficiente testate în țară și în străinătate și exemple de bune practici în domeniul senectuții, care ar putea fi implementate în comunitățile celor preocupați de creșterea calității vieții vârstnicilor din România.
Subiectele abordate în cadrul celor 4 secțiuni ale ediției sunt menite să aducă inspirație și să contribuie la creșterea calității vieții seniorilor prin exemplele de bună practică culese din țară și străinătate.
Despre Strategia națională pentru vârstnicii din România, precum îngrijirea de lungă durată și îmbătrânirea activă, ne va oferi date la zi Marius-Constantin Budăi, ministrul Muncii și Solidarității Sociale.
Integrarea seniorilor în lumea digitală va fi abordată de Barbara Bringuier, coordonator internațional al Federației Les Petits Frères des Pauvres din Franța.
Perspectiva orașelor Smart și Age Friendly din România o vom afla de la Loredana Ivan, președinte, The European Network of Aging Studies (ENAS), Școala Națională de Studii Politice și Administrative – SNSPA.
Tudorel Andrei, președinte al Institutului Național de Statistică, ne va prezenta situația actuală, precum și tendințele privind integrarea seniorilor pe piața forței de muncă.
Despre platforma online Next Door și beneficiile acesteia pentru seniori ne va vorbiElena Balan, Coordonator departament cercetare, The European Association for Social Innovation (EASI).
Despre cum evenimentul BUNICA & BUNELUL FEST din Rep. Moldova și-a propus să ofere culoare vieţii după 50+ și cum promovează conceptul de îmbătrânire activă, ne va detalia Natalia Postolachi, director executiv, Asociația Obștească “CASMED” – Bălți din Republica Moldova.
Un alt proiectcare încurajează îmbătrânirea activă – Academia bunicilor – proiect cultural, educativ, sportiv în beneficiul seniorilor brăileni – va fi prezentat de însuși coordonatorul acestuia, Claudiu Brăileanu.
Topul problemelor vârstnicilor și soluțiile oferite, rezultat în baza datelor culese din peste 78.000 de interacțiuni înregistrate cu seniori din toată țara în cei 7 ani de funcționare ai serviciului Telefonul Vârstnicului,va fi prezentat de către Roxana Molocea, coordonator al liniei naționale Telefonul Vârstnicului, Fundația Regală Margareta a României.
Activități de socializare pentru vârstnicii singuri vor fi exemplificate și detaliate de Cătălin Dinu, director executiv, Asociația Niciodată Singur – Prietenii Vârstnicilor.
Despre seniorii care își doresc să fie activi și se înscriu ca voluntari la Centrele Generații în sprijinul copiilor – o abordare intergenerațională dezvoltată de Fundație și model de bună practică pentru comunități din peste 20 de centre sociale din țară, ne va vorbi Monica Pîrvu, coordonator și manager programe sociale, Centrul Educațional Diaconia, Brașov.
Insemnătatea proiectului comunitar pentru vârstnici “Adoptă un bunic!” va fi povestită de Roxana Șanta, vicepreședinte, Asociația “Oastea Domnului” Gherla și coordonator proiect.
Ediția a VI-a a conferinței își propune să reunească specialiști din ONG-uri în domeniul asistenței sociale, din instituții publice și autorități centrale și locale, din companii cu produse, servicii de suport și medicale dedicate seniorilor, precum și din companii preocupate de vârstnici prin politica de CSR (Corporate Social Responsibility) sau ESG (Environment, Social, and Governance).
Potrivit raportului INSSE de la 1 ianuarie 2022, procesul de îmbătrânire demografică s-a accentuat, comparativ cu anul precedent, remarcându-se creșterea ponderii populaţiei vârstnice (de 65 ani şi peste) de 0,2 puncte procentuale (la 19,5%). Indicele de îmbătrânire demografică a crescut la 123,6 persoane vârstnice la 100 persoane tinere.
Participarea la eveniment este posibilă fizic, în Sala Media – TNB sau live online pe canalul Youtube al Fundației Regale Margareta a României, pe baza înscrierii pe pagina evenimentului.
Photo by Ravi Patel on Unsplash