Ce este mindfulness şi cum ne ajută să ne găsim echilibrul
Mindfulness este practica şi starea prin care alegem în mod conştient să trăim în prezent, să observăm gândurile şi emoţiile noastre şi să fim în contact cu corpul nostru. Îl putem practica în diverse moduri, cea mai cunoscută metodă fiind meditaţia şi care pentru mine a reprezentat o unealtă incredibilă de gestionare a propriilor emoţii şi gânduri, dar nu este singura.
Mindfulness poate însemna aproape orice activitate practicată cu regularitate, care ne induce o stare de linişte şi relaxare şi care ne pune în contact cu senzaţiile din corpul nostru şi ne ajută să fim martori la gândurile noastre în loc să le analizăm.
Acţiuni simple, precum mersul cu picioarele goale prin nisip , dansul sau exerciţii de respiraţie în natură, sunt moduri la fel de eficiente de practică a stării de prezenţă atâta vreme cât ne reamintim mereu să ne întoarcem atenţia către senzaţiile pe care le experimentăm în loc să ne pierdem în şirul inevitabil al gândurilor care vin şi pleacă.
Pentru a practica Mindfulness ai nevoie în primul rând de motivaţia de a face o schimbare, apoi de disciplină necesară ca practica să devină un obicei şi nu în ultimul rând, de răbdarea şi acceptarea faptului că rezultatele nu apar imediat.
Pe măsură ce practici tehnici de Mindfulness, vei observa că vei trăi mai mult prezentul, clipa şi te vei surprinde mai rar făcându-ţi griji pentru viitor sau experimentând sentimente de regret ,legate de trecut.
Eu am simţit ca şi cum o povară grea mi-a fost ridicată de pe umeri şi am obţinut o claritate şi o stare de bine, care mi-au fost total necunoscute până în acel moment, al practicării mindfulness.
Ceea ce am observat destul de repede după ce am început practica meditaţiei a fost un nivel de conectare şi comunicare cu cei din jurul meu, mult mai profund , mai autentic şi mai uşor.
Dacă starea de bine emoţională nu reprezintă un interes deosebit pentru a face o schimbare, oamenii de ştiinţă au descoperit că beneficiile meditaţiei şi a practicilor de Mindfulness în general au ajutat la îmbunătăţirea sănătăţii fizice în numeroase moduri:
-ajută la diminuarea efectelor anxietăţii a stresului şi a depresiei;
– contribuie la tratarea bolilor de inimă;
– reduce tensiunea arterială;
– reduce durerile cronice;
– îmbunătăţeşte somnul;
– ajută la diminuarea problemelor digestive;
Întrucât meditaţia ca şi formă de practică a Mindfulness-ului este uşor accesibilă, diferite companii în special din Statele Unite ale Americii au implementat programe de mindfulness pentru angajaţi. (Apple, Google,McKinsey & Company, Deutsche Bank, Procter & Gamble etc).
În mijlocul unei zile de muncă, în care informaţiile ne bombardează mintea, iar stresul este resimţit la nivelul corpului fizic prin tensiune musculară, dureri de cap sau alte afecţiuni neplăcute, posibilitatea de a te retrage într-un loc în care să te poţi relaxa în linişte şi să te poţi reconecta cu corpul tău, reprezintă un mare beneficiu.
Pauza de linişte şi relaxare pe care ne-o acordăm în mijlocul unei zile agitate la muncă ne poate ajuta să evităm intrarea pe pilot automat şi repetarea unor obiceiuri care ne pot dauna sănătăţii pe termen lung : lipsa hidratarii, mâncatul în exces sau mult prea rapid, încordarea musculară, poziţia incorectă la birou, etc.
Practicile de Mindfulness ajută printre altele la o reconectare cu nevoile tale şi înlesneşte o manifestare mai autentică a potenţialului tău uman. Prin urmare, consider că orice manager, director de companie sau om de afaceri care este deschis la o astfel de abordare atât pe plan personal cât şi cât şi la nivel de organizaţie, va genera în jurul lui un mediu de muncă mult mai transparent, mai sănătos şi mai coerent, care nu poate duce decât la rezultate mult mai performante.
Un astfel de lider poate astfel construi un spaţiu în care se cultivă autocunoaşterea şi compasiunea şi poate inspira schimbarea necesară în organizaţia, comunitatea şi lumea în care trăieşte.
Meditaţia este aplicată cu succes şi cu rezultate semnificative în medicină, în şcoli şi universităţi precum şi în închisori. Ştiinţa ce susţine practica de Mindfulness i-a cucerit astfel şi pe scepticii din zona de business. După testarea metodei de reducere a stresului prin meditaţie, costurile anuale privind sănătatea angajaţilor s-au redus semnificativ iar productivitatea a fost mult mai mare.
Informaţiile ştiinţifice care demonstrează impactul meditaţiei şi al practicilor de Mindfulness asupra sănătăţii fizice şi stării de bine sunt de netăgăduit.
Cu toate acestea, fiecare om are propria călătorie şi propriile motivaţii de a fi deschis către o nouă modalitate de a-şi găsi echilibrul interior. Pentru mulţi dintre noi poate fi durerea fizică, boala, suferinţa în general care ne pune faţă în faţă cu vulnerabilitatea noastră, cu cele mai mari temeri şi incertitudini.
Pentru mine, un astfel de moment a reprezentat şi oportunitatea de a descoperi Mindfulness ca şi singură metodă care mă ajută cu durerea asociată unei boli cronice digestive ce mă chinuia de multă vreme.
Nevoia de control, de a fi apreciat, de a avea familia perfectă şi afacerea profitabilă , toate aceste lucruri pe care mintea mea raţională şi educată la unele din cele mai bune şcoli şi universităţi din lume credea că le poate controla, s-au dovedit a fi aşteptări iraţionale care nu prezintă nici o garanţie.
Ceea ce am simţit practicând Mindfulness a fost starea de siguranţă, linişte şi încredere chiar şi în mijlocul unor experienţe de viaţă care mi-au adus suferinţă şi pe care de fapt nu le puteam controla.
De aceea după mulţi ani am şi înfiinţat Şcoala Verita, dorindu-mi un singur lucru pentru cei doi băieţi ai mei: să îşi găsească în interiorul lor acest pilon al încrederii şi al stării de bine pe care să se poată baza în orice moment al vieţii lor, indiferent de situaţiile în care viaţă îi va pune.
Consider că Inteligenţa Emoţională este extrem de importantă în dezvoltarea copiilor iar compasiunea, empatia şi bunătatea trebuie tratate cu aceeaşi importanţă ca şi matematica, istoria sau geografia.
Mindfulness m-a ajutat să fiu mai prezent, mai atent şi mai mulţumit cu viaţa mea.Încurajez pe oricine să fie deschis şi să încerce meditaţia, fie şi pentru o scurtă perioadă de timp.
Merită.
Richard Joannides este Fondatorul Fundatiei şi al Şcolii Verita.
El este un antreprenor de origine americană şi greacă, care a construit de la zero, un grup de companii în România, în ultimii 15 ani.
A studiat la Universitatea Oxford din Marea Britanie și a absolvit Loyola Marymount University – Los Angeles, California.
Richard practică meditaţia de tip Vipassana care înseamnă să vezi lucrurile asa cum sunt (este o practică veche de peste 2500 de ani).
Este tatal a doi baieti, are peste 7 ani experienţă în Mindfulness Parenting și a călătorit în întreaga lume ( America, Europa, Asia ) pentru a participa la cursuri şi conferinte conduse de profesori iminenţi în mindfulness ca Jack Kornfield, John Kabat – Zinn și Susan Kaiser . În urmă cu 2 ani a înfiinţat Şcoala Verita unde printre materiile predate se numără şi Mindfulness. Este şi fondatorul Fundaţiei Verita care oferă suport copiilor din medii defavorizate şi este cunoscut drept clovnul Richie la secţia de Oncologie pediatrică a spitalului Fundeni.