Chiropractica: Metoda care îți ia durerea de cap, cu mâna
Dr. Lou Jacobs oferă consultații de aproape doi ani în Romania, iar prin mâna sa au trecut câteva sute de pacienți români. Desigur o să vă întrebați ce caută un doctor de peste ocean să vină să vindece românii de dureri de spate. Ei bine, legătura sa cu Romania este profundă, soția sa fiind româncă.
Ce este chiropractica
Cuvântul chiropractică provine de la grecescul "făcut cu mana" (chiros – mâna). Aceasta are la bază principiul potrivit căruia corpul se poate vindeca atunci când sistemul osos este corect aliniat și sistemul nervos funcționează corect. Pentru a realiza acest lucru, practicianul își foloseste mâinile sau un instrument special, pentru a efectua manipulări specifice ale vertebrelor. Când oasele coloanei vertebrale nu sunt în poziție corectă sau sunt subluxate, transmisiile nervoase sunt perturbate, acest lucru determinând apariția durerilor de spate, gât, dar și în alte zone ale corpului.
„Ceea ce le explic oamenilor este că un chiropractor este ca un inginer de structură pentru corp și ca un inginer electrician pentru cap. Analizez problemele structurale care perturbă comunicarea dintre creier și corp. Deoarece creierul este cel care coordonează totul, este computerul care dă comenzile și dacă nu acesta nu comunică adecvat, atunci nici corpul nu va funcționa cum trebuie”, spune Dr Lou Jacobs.
Când și de ce trebuie să consultăm un chiropractor
Dr. Lou Jacobs spune că scopul unui examen chiropractic este să identifice anomaliile în structura unei persoane, anomalii care pot cauza interferențe ale creierului asupra controlului nervilor în diferite părți ale corpului. Leziunea care de obicei se fixează la nivelul coloanei vertebrale, se numește subluxație.
Prin subluxație înțelegem poziția anormală sau inflamarea uneia sau a mai multor vertebre sau a structurilor din jur ce irită țesutul nervos, scade fluxul de comunicare, iar corpul funcționează deficitar.
Dr. Jacobs spune că 99,9% dintre pacienți nu știu cu exactitate ce face un chiropractor. „Ei știu că ne ocupăm de dureri de spate, de gât, dureri de cap, de sciatică, de probleme de acest gen și vin la noi când au dureri sau după ce au avut un accident la sport sau și mai grav, dupa un accident de mașină. Dar când înțeleg cu adevarat ce facem își schimbă puțin optica. Pacienții trebuie să înțeleagă că aceasta metodă îi ajută să rezolve problema durerii dar îi va ajuta și la a regla alte disfuncționalități ale corpului.
În SUA, locul în care dr. Lou Jacobs practică de mai bine de 13 ani această terapie, foarte mulți pacienți se prezintă la cabinet fără a avea neapărat o problemă de sănătate.„Am foarte mulți pacienți care nu au nicio problemă și nu simt nici o durere dar vin pentru a se asigura că aceasta conexiune între corp și creier este întotdeauna în parametri normali. Acei oameni care vin fără nicio durere sunt preocupați de cum să ajungă în cea mai buna formă. Este bine sa faci un control, așa cum te duci să faci analize spre exemplu sau să-ți iei tensiunea arterială, să vezi nivelul colesterolului, etc. așa trebuie să faci și un control la un chiropractor. Eu recomand să vină să-și facă un control o dată pe an dacă nu la șase luni. În SUA am o mulțime de pacienți care fac muncă de birou și vin cu tot felul de probleme”.
Dr. Lou Jacobs spune că din ce în ce mai mult, oamenii sunt mai stresați la joburile lor, nu numai psihic prin munca pe care o depun dar și fizic pentru că petrec prea multe ore stând pe scaun la birou, în fața unui computer, într-o pozitie neadecvată, în scaune care de multe ori nu sunt ergonomice.
„Este bine să faci un control, așa cum te duci să faci analize spre exemplu sau să-ți iei tensiunea arterială, să vezi nivelul colesterolului, etc. Pentru că din ce în ce mai mult oamenii sunt mai stresați la joburile lor, nu numai psihic prin munca pe care o depun dar și fizic pentru că petrec prea multe ore stând pe scaun la birou”.
La ce să te aștepți la prima consultație chiropractică
Chiar dacă pacientul știe care este deja diagnosticul, Dr. Lou Jacobs spune că este nevoie de o testare. Astfel se va face o scanare termică a coloanei vertebrale pentru a identifica iritațiile nervoase și țesuturile moi din jurul coloanei vertebrale care pot cauza dureri. Al doilea test e ca un EKG care măsoara activitatea impulsurilor nervoase ale mușchilor din jurul coloanei vertebrale.„Mușchii spatelui dacă sunt foarte contractați pun presiune pe nervii spinali și pot să preseze coloana într-o direcție care va duce la o iritare a nervilor, de aceea analizăm activitatea electrică a mușchilor. ” Disfuncțiile musculare pot duce la disfuncții ale coloanei vertebrale și în consecință, la subluxație.
Al treilea test este o analiză digitală a poziției pentru a identifica problemele de postură ale corpului care pot contribui la accentuarea problemelor de sănătate. „Dacă un pacient vine și îmi spune mă doare puțin spatele, cu siguranță este ceva care a cauzat acea durere de spate. Haideți să vedem dacă această durere de spate este cauzată de subluxație. Dacă în urma testelor găsesc o subluxatie, acționăm asupra ei și poate durerea trece. Câteodată durerea dispare, câteodată nu. Durerea de spate este mai puțin importantă, important este să rezolvăm disfuncționalitatea din corp care cauzează acea durere”.
Cei mai mulți pacienți apelează la serviciile unui chiropractor pentru a evita medicația sau intervenția chirurgicală. „Nu intră în atribuția și nici în responsabilitatea mea să le spun oamenilor să renunțe la medicamente. Nu sunt îndreptățit să fac aceste recomandări. Îi sfătuiesc să meargă la doctorul care le-a prescris acea medicație și doar cu acordul său pot întrerupe medicația. De obicei nu recomand să întrerupă tratamentul medicamentos”.
Dr. Jacobs afirmă că este deseori întrebat de câte ședințe este nevoie pentru a rezolva o problemă. „Nu pot să spun că vei face zece ședinte și vei scăpa de problemă. Nu pot spune asta pentru că, fiecare corp, fiecare individ răspunde în felul lui la tratament. Primele întrebari pe care le adresez pacienților atunci când ajung pentru prima oară în cabinet sunt care este problema de sănătate pentru care au apelat la mine și ce așteptări au. Dacă îmi spun că așteptările lor sunt să își rezolve durerile de spate în cinci sedințe, de exemplu, eu le voi spune că poate e mai bine să meargă în altă parte pentru că eu nu pot garanta că pot face acest lucru. Niciun doctor nu poate garanta. Sunt oameni care au intervenții chirurgicale și tot nu scapă de dureri”.
Ce putem face acasă
La modul general, spune dr.Jacobs, pentru a nu pune presiune pe coloana vertebrală trebuie să vă păstrați greutatea corporală în limite normale, să faceți exerciții de streching, să aveți o alimentație sănătoasă, să beți lichide și să evitati stresul, „ nu vă mai îngrijorați la orice problemă” , spune dr. Jacobs.
De altfel dacă vă închipuiți că doar munca este cea care vă produce stres, vă înșelați. Stresul fizic apare încă de la naștere de aceea în formularul pe care va trebui să-l completați pentru o consultaţie la Intermedicas este necesar să bifați unde și cum v-ați născut, traumele din copilarie atât emoționale cât și fizice, dacă ați avut luxații sau rupturi de membre, dacă ați suferit vreo intervenție chirurgicală. Stresul emoțional este determinat de fiecare etapă din viața noastră, de la pierderea cuiva drag, la stres financiar sau abuz. Orice contact cu o substanță chimică va determina stres chimic asupra corpului nostru, de la vaccinuri, la fumat pasiv, tratament medicamentos, radiații sau chimioterapie.
Dr. Jacobs afirmă că orice kilogram în plus stresează corpul iar poziția trupului este foarte importantă.
“Oamenii trebuie să se obișnuiască să stea cu spatele drept în scaun. Cei mai mulți au poziții defectuoase, cu umerii lăsați și coloana încovoiată iar menținerea corpului într-o astfel de poziție cu timpul va crea probleme. Se produce presiune pe coloana vertebrala și cu timpul va deveni o problemă structurală”.
Dr Jacobs spune că românii fac mișcare și stau mult mai bine la greutatea corporală decât americanii. „În USA dacă ai zece kilograme în plus, nu ești considerat supraponderal. Adică este o problemă dar nu atât de mare ca a cuiva care are 50 de kilograme în plus. Orice kilogram în plus stresează corpul”.
Medicul avertizează că în România nu există specialiști deși mulţi folosesc termenul de chiropractică. „Este un singur chiropractor în Brașov, care a făcut studiile în Franța și doamna aceea are toate examenele și licența. Dar în afară de ea, nu am întâlnit pe nimeni în România care să aibă studii de medicină și să fi obținut o diplomă în urma unor examene, aici sau în altă țară”.
Dr. Jacobs este licențiat al Universității Maine și al Universității de Politehnică din Beijing, China. Diploma de doctor în chiropractică a primit-o de la „Colegiul de chiropractică Cleveland” din Kansas, Missouri, Statele Unite ale Americii. De asemenea, este membru al Asociației Internaționale de Chiropractică Pediatrică, al Asociației de Chiropractică din Maine, al Asociației Internaționale de Chiropractică și al Federației Internaționale de Chiropractică. Pe lângă acestea, dr. Jacobs a acumulat peste o sută de ore de educație chiropractică de la absolvirea studiilor superioare. Acesta oferă consultații de specialitate în București, pâna pe 2 martie la Clinica Intermedicas.