Cum eviţi neplăcerile zborurilor de afaceri lungi?
Există mai mulţi factori care îţi pot afecta sănătatea la bordul avionului. De exemplu, presiunea barometrică de la bordul avionului în zbor este mai joasă decât cea de pe pământ şi corespunde, pentru majoritatea avioanelor, unei altitudini de 1500-2000 de metri deasupra mării. În general, acest lucru este bine suportat însă dacă faci scufundări, este recomandat să ai o zi de pauză înainte de a lua avionul, ca să eviţi orice problemă de decompresie.
Din cauza presiunii scăzute, şi nivelul de oxigen este mai mic decât la sol. Acest lucru îi poate afecta pe cei care au probleme cardiace sau afecţiuni respiratorii.
Un alt efect al altitudinii şi al depresiunii barometrice este creşterea volumului de gaze. În momentul ascensiunii avionului, aerul conţinut în sinusuri şi în urechea medie, în spatele timpanului, se dilată şi iese prin trompele care sunt legate de nas. La coborâre, aerul intră în aceste cavităţi. Ca să eviţi afectarea timpanelor, este bine să caşti sau să mesteci gumă. Trebuie să ştii şi că ar fi bine să eviţi să călătoreşti cu avionul dacă ai gripă, otită sau sinuzită, pentru că aerul nu se mai poate deplasa liber în interiorul cavităţilor feţei şi apare riscul unui barotraumatism.
Nu este recomandat nici să consumi alimente sau băuturi care favorizează apariţia gazelor intestinale, volumul acestora creşte cu 20%. Aşteaptă câteva zile înainte de a zbura, dacă ai suferit o intervenţie chirurgicală. Un masaj poate diminua această senzaţie dezagrabilă. Aşază-te cu spatele drept şi picioarele pe sol. Pune mâna dreaptă pe exteriorul genunchiului stâng şi roteşte-ţi bustul în jurul coloanei. Umerii trebuie să rămână la acelaşi nivel, iar şodurile drepte. Menţine poziţia câteva secunde şi repetă mişcarea de câte cinci ori pe fiecare parte.
O altă problemă este cea a calităţii aerului din avion. O parte a acestuia este reciclată, ceea ce poate favoriza propagarea bolilor infecţioase, în ciuda sistemelor moderne de filtrare a aerului. Acest aer este şi mai uscat, ceea ce duce la uscarea pielii şi a ochilor. Bea multă apă, ideal un litru la 4-5 ore şi evită băuturile alcoolice, care deshidratează.
Una dintre cele mai dificile probleme ale zborurilor de afaceri lungi este durata pe care trebuie să o ptreci pe scaun. Chiar şi la business-class, cei mai sensibili au uneori dureri de spate, de ceafă sau îşi simt picioarele grele. Dacă ţi se întâmplă să călătoreşti des, învaţă să faci câteva exerciţii, care te vor scăpa de dureri.
Exerciţii pentru coloana cervicală
Statul pe scaun timp îndelungat tasează vertebrele, ceea ce duce la tensiuni resimţite în gât şi înţepenirea acestuia. Pune capul pe spătar, cu umerii relaxaţi. Roteşte apoi uşor capul la dreapta, revino la centru şi apoi la stânga. Repetă de cinci ori, fără să forţezi.
Oricât de mult ai vrea să stai ţeapăn, la un moment dat tot vei aţipi într-o poziţie mai confortabilă. Ca să întinzi coloana şi să eviţi durerile de spate, stai cu mâinile încrucişate deasupra capului, cu braţele întinse. Împinge cât de mulţi poţi cu mâna dreaptă în sus, apoi cu stânga şi repetă mişcările de câte cinci ori.
Exerciţii pentru picioare uşoare
Altitudinea creşte problemele de insuficienţă venoasă, aşa că n-ar fi rău, în cazul unei călătorii lungi, să ai gel pentru circulaţie. Desigur, în cantitate mică, respectând restricţiile de transport.
Chiar dacă spaţiul este mic, găseşte loc să faci câteva exerciţii. Întinde picioarele, cu călcâiul înainte şi muşchiul gambei întins. Apoi retrage călcâiele şi impinge în faţă degetele de la picioare. Repetă mişcarea ori de câte ori simţi nevoia, de minimum 10 ori pe şedinţă.
Dar să vorbim puţin şi despre stres. Ce-ar fi să uiţi puţin de griji şi să nu ţii cont nici de pasagerii dezagreabili, nici de ce problemele care te aşteaptă la aterizare? Eventual, fă un masaj al mâinilor. Freacă mâinile una de alta, ca să favorizezi circulaţia energiei şi ţine puţin apăsat pe partea internă a încheieturii.
Cât despre plictiseală… ţi-ai revizuit dosarele, te-ai uita la film, ai vorbit cu vecinii, aşa că nu ţi-ar strica puţin somn. Respiră calm, umflă burta inspirând şi retrage-o expirând. Gândeşte-te apoi la o imagine pe care o asociezi stării de bine. Nu ţi-ar strica nici două picături de ulei esenţial de muşeţel la încheietura mâinii.
În ceea ce priveşte decalajele de fus orar, fiecare om de afaceri are propriile mijloace de a le atenua intensitatea. Este recomandat să adopţi noul orar încă de la început, dacă sejurul tău depăşeşte trei zile. Sigur că telefon tău inteligent îşi va regla automat ora, dar gândeşte-te să îţi reglezi şi ceasul, încă din avion.