Cum ne păstrăm motivația interioară, starea de bine și bucuria de viață într-o lume tulbure
Indiferent cât de mult succes ai, dacă nu simți bucurie și împlinire sufletească, înseamnă că-ți risipești viața!
Tot ce vrem să realizăm în viață este, până la urmă, cu scopul de a obține o stare emoțională de bine. Indiferent că este vorba despre un job bun, bani, o căsnicie reușită, călătorii sau lucruri materiale, credem că vom fi fericiți când le vom obține.
Însă, chiar dacă am obținut ce am dorit, se poate întâmpla ca bucuria să nu dureze prea mult. În plus, este de ajuns să apară o provocare în lumea noastră exterioară și să ne pierdem starea de bine.
Oricine se poate simți puternic și bine când lucrurile merg după bunul plac. Însă ce facem când nu mai este așa? Cum ne păstrăm motivația interioară, starea de bine și bucuria de viață?
În ultima vreme am realizat cu toții cât de imprevizibilă este viața și cât este de important să fim pregătiți pentru perioade în care viața noastră este tulburată.
Cred că această perioada ne-a transmis, printre altele, un mare mesaj: este timpul să ne actualizăm. Totul se schimbă și se transformă în jurul nostru și dacă noi rămânem la fel va fi din ce în ce mai greu să ținem pasul.
E timpul să învățăm cum să ne protejăm mai bine, cum să ne păstrăm starea de calm, liniște și bucurie interioară, chiar și când în lumea noastră exterioară lucrurile nu se întâmplă cum dorim.
Audio podcast cu Irina Kuhlmann AICI
E timpul să învățăm să acționăm dintr-o stare de echilibru interior, în loc să reacționăm conduși de emoții declanșate de provocări ce apar în viața noastră și pe care nu le putem controla.
Video podcast cu Irina Kuhlmann
Well-being este cheia pentru o viață cu multă bucurie
Starea de bine cunoscută și sub numele de well-being este cheia pentru o viață cu multă bucurie și împlinire sufletească. Pentru că fără ele, indiferent ce rezultate extraordinare obținem nu le mai putem numi succes.
Oamenii sunt obișnuiți să-și alimenteze starea de bine din exterior: lucruri materiale și bani, vacanțe, poziții în companii și societate etc. Dar nu trebuie să uităm faptul că ea dispare imediat ce a dispărut stimulul sau a apărut ceva ce ne deranjează. Starea noastră este dependentă de factori pe care nu-i putem controla, dacă noi nu suntem bine în lumea noastră interioară: lumea gândurilor și emoțiilor noastre.
Cea mai stabilă și sustenabilă stare de bine vine de acolo, pentru că putem avea controlul. Cred că asta este cea mai mare realizare pe care o poate avea omul. Indiferent ce ai obținut, dacă nu ai bucurie și satisfacție înseamnă că îți irosești viața. Bineînțeles, avem cu toții și momente nefericite și triste, însă dacă ele predomină înseamnă că e timpul să facem ceva.
Legat de asta, studiile arată că 50% din experiențele de fericire și nefericire se datorează atitudinii noastre față de orice experiență, mai exact dacă o percem ca pe o oportunitate sau o problemă.
Iată câteva practici simple ce te vor ajută să dezvolți și să menții o stare de bine interioară. Sunt sigură că te vor ajuta, așa cum mă ajută și pe mine de mulți ani încoace.
- Controlează-ți atenția. Fii atent la atenția ta!!!
Este un mare adevăr că acolo unde se îndreaptă atenția/focusul se îndreaptă și energia.
Studiile arată că dăm atenție prezentului doar 50%, folosind restul pe gânduri la trecut și viitor. Asta poate duce la erori și dificultate în a lua decizii, deoarece ratăm informații importante. În plus, ne face să ne simțim copleșiți, obosiți, împrăștiați.
Dacă mai suntem și stresați, atunci mintea ne duce în trecut, gândind obsesiv sau regretând experiențe întâmplate, sau în viitor, îngrijorându-se că ar putea apărea catastrofe și evenimente, care în cele mai dese cazuri nici nu se vor întâmpla.
Atenția afectează percepția într-un mod extraordinar. Dacă ți-o îndrepți spre lucruri stresante, evident că devii stresat. Dacă ți-o îndrepți spre lucruri bune și plăcute devii calm și împăcat cu tine. Este clar că avem momente când este nevoie să ne îndreptăm atenția spre lucruri care nu ne plac. Întrebarea este cât timp ne lăsăm afectați de asta înainte de a ne reechilibra emoțional și a ne îndrepta atenția spre soluții?
Așadar, după ce ai reperat o anumită problema îndreaptă-ți atenția spre soluții și evita să-ți mai pui întrebări care nu te ajută cu nimic altceva decât să te supere mai mult și să-ți ia din energie.
Cel mai important lucru este ca în primul moment să faci pace cu situația așa cum este ea. Asta îți va aduce liniște și claritatea de a vedea ce te ajută să ieși cât mai bine din ea.
Este vorba despre a lua controlul și a putea acționa dintr-o stare de putere și nu reacționa dintr-o stare de slăbiciune.
Când învățăm să ne îndreptăm atenția cât mai mult posibil la ceea ce ne aduce binele și bucuria și să trecem la acțiune în această direcție este o reușită extraordinară!
- Lucrează cu gândurile și emoțiile tale. Reprogramează-ți mintea!
Așadar, conștientizează mereu momentul prezent și mă refer la tot ce conține el, inclusiv și mai ales ce gândești, lucru ce determină ce simți! Pentru că gândurile și emoțiile îți determina starea de a fi, care la rândul ei determină acțiunile tale și rezultatele pe care le obții.
Ai puterea de a alege gândurile tale în orice moment. Nu este cel mai ușor lucru de realizat, însă cu antrenament și deteminare poți să faci asta.
Putem să ne reprogramăm mintea și cred că a devenit o necesitate dacă vrem să ne bucurăm de viață și de o lume mai bună.
Hai să vedem ce poți să faci pentru început:
- Fii conștient tot mereu la ce te gândești, dacă acele gânduri sunt relevante și dacă te ajută cu ceva. Fă tot posibilul să-ți îndrepți atenția spre gânduri ce te fac să te simți cât mai bine, spre ceea ce vrei să obții și modul în care te-ai simți când ai obține acel lucru. Avem „talentul” de a ne gândi la ce este mai rău. Dacă din 10 lucruri doar 9 se întâmplă bine, ne îndreptăm atenția spre cel ce a eșuat.
Eu folosesc de câțiva ani o practică ce mă ajută tare mult și anume, mă întreb: “oare acest gând/dialog interior mă duce spre ceea ce îmi doresc? Dacă nu, mă gândesc la altceva. Poate nu ai observat, însă se cam întâmplă ceea ce gândești. În plus, nu te poți gândi la ceva neplăcut și să te simți bine în același timp.
O altă practică este de a mă focaliza spre lucrul dorit și nu spre absența lui. Este o mare diferență pe care o simți imediat la nivel de emoție.
- Recapătă și menține echilibrul în timpul zilei. Centrează-te!
Imediat ce ai sesizat o stare de neliniște sau stres ia-ți câteva minute și recalibrează-ți starea de bine, centrează-te! Nu aștepta până ia amploare. Când ești antrenat, în maxim 70 secunde poți să-ți schimbi starea.
Iată un exercițiu simplu de focalizare pe care îl poți aplică începând chiar din acest moment.
Găsește un loc liniștit, îndreaptă-ți atenția asupra ochilor, inspiră profund și expiră profund în timp ce închizi ochii. Acum îndreaptă-ți atenția în zona inimii. Poți chiar să-ți așezi palmele suprapuse acolo. Stai liniștit, inspiră și expiră profund de câteva ori, ca apoi să-ți calmezi respirația în timp ce îți recapeți liniștea interioară. Chiar dacă atenția ta încearcă să zboare la alte gânduri, revino cu ea în zona inimii și sesizează cum respiri într-un mod calm și plăcut. Acum gândește-te la cineva sau ceva drag și umple-ți inima cu iubire. Poți chiar să-i dai o culoare. Amplifică sentimentul de iubire și umple-ți întreg corpul cu el. Când este potrivit pentru tine, deschide ochii păstrând acea stare plăcută.
Cu cât cât intervii mai repede – adică la primele semne de stres – cu atât îți recapeți echilibrul mai repede. Cheia acestei practici este repetiția. Folosește-o cât mai des în timpul zilei, adică ori de câte ori simți că ai pierdut acea stare de centrare. Vei capăta o pace interioară plăcută care îți liniștește mintea și îți permite să revii la ce ai de făcut, într-o stare de echilibru.
- Creează-ți o Rutină de Dimineață!
Este foarte important cum îți începi ziua, mai bine zis cum te pregătești pentru ziua în curs. Așa cum un avion este pregătit pentru cursa ce urmează să o facă.
Când ne trezim, poate că avem un moment plăcut, însă imediat gândurile se duc spre îngrijorări legate de diverse task-uri, probleme personale și profesionale, care ne influențează starea. Amintește-ți că dimineață ai cele mai mari resurse, pentru că tocmai ai dormit, timp în care ți-ai recuperat forțele. Dacă te lași victima gândurilor care te îngrijorează, starea ta de resurse interioară scade foarte repede. De aceea este important să faci ceva care să te ajute să te păstrezi într-o stare bună și productivă.
Așadar, începe ziua cu un timp dedicat ție, în care să faci ceva ce te umple de resurse și energie. Tu alegi activitățile: meditație, yoga, ascultat muzică, scris în jurnal etc. Îți faci mixul preferat. Chiar și numai 15-20 minute pot fi suficiente. Ziua ta va fi mult mai productivă.
foto: Pixabay