Cum te ajută neuroștiința să scapi de obiceiurile tale proaste
Pe parcursul unei zile, sute de obiceiuri – crâmpeie automatizate de gândire, emoţie sau comportament –vin atât online, cât şi offline, de obicei, fără să ne dăm seama. Unele sunt bune, cum ar fi să te speli pe mâini după ce ai fost la toaletă, să te speli pe dinţi sau să meditezi zilnic.
Pe altele le percepi ca fiind rele, cum ar fi să fii mereu online, discuţiile negativiste sau să te îmbuibi cu mâncare nesănătoasă.
În realitate, majoritatea obiceiurilor sunt neutre – din obișnuință conduci pe aceleaşi străzi în drumul spre serviciu, te aşezi la aceeași casă la supermarket, îţi umpli coşul de cumpărături cu aceeaşi mâncare de la acelaşi magazin şi asculţi aceeaşi muzică.
Caracteristicile definitorii ale obiceiurilor
Bune, rele sau neutre, neurocercetătorii au descoperit că toate obiceiurile au câteva trăsături definitorii:
● sunt declanşate de un anumit indiciu, situaţie sau eveniment;
● sunt învăţate în timp prin repetarea lor continuă;
● sunt efectuate automat;
● sunt persistente – odată formate, sunt foarte greu de oprit.
Cum se formează obișnuințele
Haideți să ne gândim câteva clipe la ruminații, discuții mentale fără sfârșit, și care sunt mai mereu negative. De exemplu vocea interioară din mintea ta care repetă un comentariu subtil şi ofensator:
● „Sunt inutil; nu voi reuşi niciodată”;
● „Nu arăt bine în nicio ţinută”;
● „Nu sunt un părinte bun; copii mei vor creşte şi mă vor urî. Merită mult mai mult.”
Neuroştiinţa a descoperit cum poți renunța la obiceiurile tale proaste
Aşadar, cum opreşti un obicei prost? Cercetările din domeniul neuroştiiţei oferă două indicii:
● Obiceiurile sunt declanşate de un anumit stimul, situaţie sau eveniment;
● Obiceiurile sunt persistente–odată formate, sunt foarte dificil de oprit.
Prin urmare, pentru a renunţa la obicei:
● Învaţă să recunoşti declanşatorul obiceiului prost;
● Cuplează un nou obicei sănătos şi pozitiv care să acopere declanşatorul obiceiului prost.
Renunţarea la obiceiul tău prost poate fi reuşită prin acordarea unei atenţii sporite la ce, unde, când şi de ce se declanşează el. Odată ce recunoşti declanşatorul, şmecheria este să repeţi, în locul lui, conştient şi cu grijă, noul comportament, acţiune sau gând dorit. Asemănător cu formarea respectivei obișnuințe, trebuie să repeţi acest proces iar şi iar până când noul obicei este conectat cu vechiul declanşator – mascând într-un final vechiul obicei.
Spre exemplu, în primii ani după ce s-au născut băieţii săi, Maria auzea mereu o voce interioară negativă care se declanşa automat atunci când punea sau scotea rufe din maşina de spălat. Își spunea din obişnuinţă: „Copii tăi merită o mamă mai bună… Nu poţi nici măcar să goleşti maşina de spălat fără să plângi. Am învăţat să recunosc că momentul deschiderii uşii de la maşina de spălat era «declanşatorul» meu. Acum folosesc deschiderea uşii maşinii de spălat pentru a exersa încărcarea şi descărcarea conştientă şi atentă a rufelor. Cu timpul, am înlocuit discuţiile negative cu un exerciţiu de mindfulness.”
Vechile obiceiuri nu mor niciodată. Nu este lipsă de voinţă!
Bineînţeles, procesul de oprire a obiceiurilor proaste nu este întotdeauna uşor. Dar dacă alegi un obicei nou care să îţi facă plăcere şi să te satisfacă, asta va activa neuronii şi face ca procesul de conectare a noilor obiceiuri să fie mai rapid şi mai uşor. De asemenea, trebuie să înţelegem că vechile obiceiuri nu mor niciodată; în schimb, noile obiceiuri le maschează şi uneori poţi experimenta o recidivă de moment. Dacă te reîntorci la vechile obiceiuri, nu fii prea dur cu tine însuţi. Nu este lipsă de voinţă sau vreun eşec moral din partea ta. Este neurobiologia ta în acţiune. În schimb, adună-te de pe jos cu grijă. Tratează-te cu compasiune și pune-ţi în aplicare noul tău obicei, încă o dată.
După cum a spus la un moment dat Aristotel:
„Suntem ceea ce facem în mod repetat. Excelenţa nu este prin urmare, un fapt, ci un obicei.”
Eugen Popa este trainer personal și profesional. Sloganul său este „Învață, crește, dăruiește". Eugen își împarte timpul între cursurile pe care le susține, consultații și dezvoltare personală. Afli mai multe despre el dând click AICI.