De ce fumează angajații?
Studiul se bazează pe datele colectate de Ministerul Muncii din Franța, între 2006 și 2010. În 2006, 27% dintre bărbații angajați și 21% dintre femei fumau zilnic. Potrivit cercetătorilor, persoanele expuse pe parcursul carierei unor riscuri fizice și psihosociale fumează mai des decât ceilalți. În cazul bărbaților care trebuie să suporte constrângeri fizice și un mediu de lucru dificil (cară obiecte grele și sunt expuși la zgomote, căldură sau murdărie) procentul fumătorilor era de 30%, față de 24% în cazul altor categorii de lucrători.
Stresul sau teama joacă de asemenea un rol, pentru că printre cei care muncesc în astfel de condiții procentul fumătorilor era de 19%, față de 15% în ansamblul populației masculine. În schimb, o expunere mai mare la produse nocive sau toxice, în timpul muncii, este asociată cu un consum mai redus de țigări. Vestea bună e că o cantitate mai mare de muncă sau de activitate profesională cotidiană nu a dus la un consum mai mare de tutun, în cazul bărbaților.
La femei, consumul de țigări este corelat cu sentimentul de insecuritate privind locul de muncă: cu cât se tem mai mult că îl vor pierde, cu atât fumează mai mult. Consumul de țigări scade, în cazul femeilor, dacă acestea au un loc de muncă în care sunt în contact cu publicul, dacă intensitatea muncii se reduce sau dacă dobândesc mai multă autonomie. De asemenea, dacă munca devine mai dificilă, și fumatul este mai frecvent. În mod paradoxal însă, dacă se simt recunoscute la justa lor valoare la muncă, femeile tind să fumeze mai mult. Autorii studiului n-au putut da o explicație acestei constatări.