Empatia – cât de greu e să te pui în pielea celuilalt?
În cadrul unui experiment realizat în Italia, în 1996, de către o echipă de cercetători, erau descoperiți un grup de neuroni. “Nimic nou”, ați putea spune, “tot timpul se descoperă câte ceva”. Da, dar aceștia, denumiți neuronii-oglindă, au un rol important. Ei sunt cei care ne ajută să realizăm un soi de simulare a acțiunilor celorlalte persoane.
Poate că pare a fi ceva SF, dar acești neuroni există și ajută la a da un înțeles comportamentului altor persoane. Cum ar fi să le înțelegem felul de a gândi, de a simți, să le intuim acțiunile și să empatizăm cu ei? Tot potrivit specialiștilor, influența neuronilor-oglindă se poate observa cel mai bine la nou-născuți, ei fiind înzestrați cu sistemul de imitare și învățare și observând în detaliu comportamentul adulților.
“Neuronul-oglindă” este pentru psihologie ceea ce este ADN-ul pentru biologie. Adică un fel de celulă de bază a comportamentului uman. “Atunci când ne imaginăm în detaliu că facem o anumită activitate, abilitatea nu se pierde în timp. Se menține intactă. Iar în practică s-a demonstrat că existența neuronilor-oglindă influențează cel puțin trei aspecte ale vieții noastre”, spune psihologul Laura Maria Cojocaru, trainer în Programare Neuro-Lingvistică.
Evoluția noastră
Care sunt aceste aspecte, potrivit psihologului? Unul, important, este… EMPATIA. Dr. Daniel Siegel este unul dintre primii specialiști în neuroștiință care a studiat legătura neuronilor-oglindă cu abilitatea oamenilor de a simți empatia. Conform cercetărilor oamenilor de știință, putem susține că empatia ține destul de mult de biologie, de moștenirea genetică.
“Cercetările de imagistică au arătat anumite lucruri. Și anume că, în timp ce observăm comportamentul și deducem starea emoțională a altor persoane, în creierul nostru sunt activate aceleași structuri neuronale atunci când trăim noi înșine situațiile respective. Empatia este acea capacitate a unui individ de a înțelege starea emoțională a celuilalt, de a percepe ceea ce percepe celălat. Deci, parțial, starea interioară a unei persoane este creată prin empatie și în noi înșine. Empatia are o mare importanță în reglarea comportamentului, deoarece oamenii nu ar putea colabora eficient dacă nu s-ar adapta la starea emoțională a celor din jur. Iar neuronii – oglindă au rolul de a acorda trăirile proprii cu cele ale altor persoane”, mai explică Laura Maria Cojocaru.
Celelalte două aspecte, deloc de neglijat sunt cu siguranță de dezbătut mai profund și altădată. Acestea sunt: conștiința de sine și “mesajul” transmis peste generații. Astfel, pe scurt, putem spune că neuronii-oglindă sunt responsabili pentru evoluția noastră.
Sursa foto: deredactie.nl