Dușmanul tăcut care ne distruge sănătatea: burnout-ul
Clacăm, dintr-o dată, fără să găsim o explicație. Ne gândim că n-am suferit nici un accident, nu avem diagnostic, nici rețetă și nu luăm tratament. Și totuși: ne simțim epuizați, suntem stresați, reacțiile noastre în situații aparent simple sunt de nerecunoscut. Un dușman tăcut, definit drept „boala profesională a secolului”, este principalul vinovat. Se numește sindromul burnout.
Cum îl recunoaștem? Cum îl putem preveni? Ce măsuri trebuie să luăm atunci când burnout-ul s-a instalat deja? Acestea sunt doar câteva dintre întrebările la care vor răspunde specialiști în medicină și Reurse Umane în cadrul unui eveniment online organizat de platforma independentă de telemedicină Digital Clinics.
„Burnout-ul: cum îl recunoști și cum îl poți preveni” deschide seria evenimentelor online prin care Digital Clinics și-a propus să atragă atenția publicului larg asupra pericolului reprezentat de „dușmanii tăcuți” ai sănătății. Medici și specialiști de top din domeniul Resurselor Umane vor explica importanța conștientizării acestor afecțiuni care ne pot afecta grav atât viața personală, cât și pe cea profesională.
Burnout-ul a crescut exponențial în ultimii doi ani. Pandemia de COVID-19 a adăugat sarcinilor obișnuite de la locul de muncă și stresul îmbolnăvirii, lipsa de predictibilitate, adaptarea la telemuncă. Toate acestea au condus la presiune, stres permanent, anxietate și de aici până la burnout n-a fost decât un pas.
„Sindromul de burnout reprezintă o modificare în sens negativ a conduitei unei persoane, a modului în care gândește, a percepțiilor, a comportamentului său și este cauzat de stresul prelungit la locul de muncă. Vorbim despre burnout atunci când oboseala resimțită o durată îndelungată de timp – care poate varia ca timp în funcție de tolerabilitatea fiecărui individ în parte – începe să afecteze activitățile zilnice și modifică inclusiv dinamica vieții personale”, explică dr. Ioana Silion
Speaker în cadrul evenimentului organizat de Digital Clinics, dr. Silion este medic primar psihiatru și doctorand în științe medicale cu o vastă activitate de cercetare pe depresie, anxietate și efectele devastatoare ale stresului prelungit. Medicul are ca proiect personal dezvoltarea la nivel național a unui proiect de prevenire a burnout-ului, subiect despre care se vorbește mult, dar pentru care nu există planuri coerente de prevenție.
Și specialiștii de top din domeniul HR confirmă statisticile care arată că sindromul burnout a afectat, în ultimii doi ani, un număr tot mai mare de angajați. În 2020, de exemplu, cazurile de epuizare au crescut cu peste 33%, conform unui sondaj realizat de LinkedIn.
„În funcție de domeniile de activitate, angajații sunt mai puțin sau mai afectați. Cel mai afectat este sectorul sănătății. Un studiu internațional recent arată că dintr-un total de 2.707 profesioniști din domeniul sănătății din 60 de țări, peste jumătate dintre aceștia au raportat epuizare”, explică Sorina Faier, Managing Partner Elite Searchers, speaker în cadrul webinarului „Burnout-ul: cum îl recunoști și cum îl poți preveni”.
„Atât angajatorul, cât și angajatul trebuie să respecte un echilibru între viața de familie și cea profesională pentru a rămâne eficienti, motivați, dar și psihic și fizic sănătoși! Odată cu pandemia, am observat că sindromul de burnout este mai des întâlnit printre candidați, așa că trebuie găsite soluții”, a adăugat specialistul cu o experiență de peste 15 ani în domeniul executive search.
Evenimentul online va avea loc joi, 25 noiembrie – ora 12.00 și va fi transmis în direct pe pagina de facebook Digital Clinics, iar înregistrarea la eveniment se poate face folosind acest link.
Partenerii evenimentului sunt: revista Cariere, librăriile Cărturești și Târgul de Cariere.