Echilibrul personal și profesional obținut prin aroma preferată de parfum
Terapia prin parfum – definiții, beneficii
Parfumul are multiple valenţe senzoriale. A folosit, de-a lungul istoriei, ca mod de seducţie de către marile regine, precum Cleopatra sau Marie Antoinette, dar și ca terapie pentru relaxare. Cleopatra este cea care a promovat baia în uleiuri esenţiale cu petale de trandafiri pentru un miros de zeiţă. În zilele noastre parfumul este cel mai adesea recomandat în terapia pentru starea de bine.
La ce ne ajută această terapie? Ei bine, „există combinaţii de esenţe ce creează o chimie aparte și sunt bune remedii pentru diverse stări anxioase, stres, depresie. Pe scurt, terapia prin parfum creează o stare de bine și energie pozitivă, spune Raluca Vasile.
Un parfum cu tămâie aromată din Indii, oudh oriental, salvie, rozmarin sau lavandă ne va relaxa, ba mai mult, va declanșa în interiorul nostru o energie pozitivă, o stare de bine purificatoare, de confort și protecţie. În acelaşi timp, activează și feromonii (acei hormoni ai atracţiei sexuale), deci ne sporește atractivitatea faţa de sexul opus.
Un parfum cu esenţa de trandafir, lemn de santal, absolut de iris sau lotus va atrage energia iubirii și romantismul în viaţa noastră.
Parfumurile cu note de scorţișoară, cu note acvatice, lemn de santal sau vanilie vor atrage succesul și prosperitatea.
„Ca ritual zilnic de frumuseţe și relaxare interioară și mentală, vă recomand să mirosiţi preţ de câteva minute, în fiecare dimineaţă, în liniște, un parfum cu astfel de esenţe sau să vă creaţi, cu ajutorul unui parfumier, un parfum personal, customizat din esenţe cât mai naturale”, recomandă parfumierul.
Cât de important este să ne cunoaștem parfumul potrivit?
Este foarte important! „Parfumul este ceea ce transmitem lumii despre noi fără cuvinte, din primele secunde. Un parfum care ni se potrivește ne va da instantaneu o stare de bine și încântare, va fi parte din povestea noastră de viaţă, ne poate aminti de copilarie, de momente importante și este bine să-l purtăm în momentele cheie, atunci când avem nevoie de un plus de încredere sau de a ne simţi noi înșine mai atrăgători. Putem avea un parfum de seară mai tare sau mai special, un parfum de zi mai neutru sau mai floral-condimentat pentru job și unul mai diafan, mai eclectic sau mai artistic pentru voiaj şi timpul liber”, spune Raluca.
Totuși, cum ne dăm seama ce ni se potrivește?
„Mulţi dintre clienţii mei sunt dezamăgiţi de parfumurile din comerţ folosite (nu sunt persistente pentru că sunt sintetice, conţin formule chimice ce imită naturalul, ce se evapora rapid, nu miros bine pe piele, fie nu se simt confortabil când le poartă, au stări de anxietate etc)”, afirmă fondatorul Your Personal Aroma.
Un parfum natural care ţi se potrivește îţi va plăcea de la primul puf pe piele. Iniţial iţi va da o stare de bine, apoi, în timp de opt ore, îi poţi valida persistenţa și chimia cu pielea.
Pentru cei cu o alimentaţie preponderent proteică și un PH mai acid este recomandat să folosească parfumuri fresh, nu foarte volatile. Pentru vegani este mai simplu, mirosul parfumului în sticlă nu va fi alterat de contactul cu pielea prea mult, ei iși pot alege parfumurile în funcţie de tipul de personalitate și stilul de viaţă.
Cel mai adesea parfumul este ales în funcţie de personalitate. „Mi-am dorit să creez parfumul care să se potrivească personalităţii clienţilor mei, să simtă că e creat special pentru ei și să le dea o stare de bine indiferent de situaţie. În plus, pentru că sunt cu adevărat naturale, parfumurile ne conectează cu natura și ne dau o stare generală de bine”, spune Raluca.
Fiecare tip de personalitate are o dominantă olfactivă în notele de vârf, note îmbinate într-o unică chimie a esenţelor rare organice și o formulă a echilibrului olfactiv, dusă pe întreaga piramidă a notelor parfumului. În varianta customizată, fiecare dintre noi poate avea și varianta personalizată, unicată a parfumului, pornind de la un formular olfactiv de descoperire personală, a aromelor care ne-au marcat din copilarie, în momentele esenţiale și până în prezent, dar și cele la care aspirăm. Astfel, ne putem alege instinctual aromele preferate ce vor fi reunite și armonizate într-un parfum cu adevarat natural, personalizat și unic.
Parfumul business?
Ȋn business este bine să aducem nota personală, un mic accesoriu, un parfum care să ne personalizeze ţinuta și să ne facă remarcaţi în ochii celorlalţi. „Parfumul generează memorabilitate de la prima întâlnire. În plus, un parfum de suflet purtat în momente cheie ne poate aduce un plus de încredere și unicitate. Sigur că nu este recomandat să folosim parfumuri prea tari sau în cantităţi mari, însă un parfum personal pe bază de note neutre, acvatice sau floral-condimentate va crea o impresie pozitivă”, afirmă parfumierul.
Pentru femei sunt recomandate parfumurile neutre, dar cu o notă personală florală sau condimentată. Mirosul de magnolie, flori de cireș, santal, scorţișoară, vanilie, ambră, mosc, vetiver sau patchouli sunt foarte feminine și dau un aer sofisticat unei femei de business cu clasă. Se poartă și parfumurile mai masculine sau chiar masculine cu note de lemn, piele sau fougere (miros ierbos în combinaţii cu patchouli, lavandă sau vetiver).
Pentru domni sunt recomandate note neutre, acvatice mai degrabă, dar și cele cu note lejere cypre, de piele, santal, tămâie, tabac, tonka sau vanilie, piper roz, șofran, guaiac sau cumarină.
Arome de parfum în funcție de sezon
Ȋn sezonul rece se poartă aromele mai dulci, calde, vanilate pentru doamne sau cypre pentru domni. Iar în sezonul cald parfumurile fresh, florale, citrice și ușor condimentate. Raluca Vasile recomandă „un parfum cât mai natural, pornind de la dominanta olfactivă identificată pentru a avea mereu o stare de bine și o energie pozitivă.”