Europenii vor să renunțe la ora de vară
Cel mai mare sondaj online desfășurat în UE a avut ca subiect oportunitatea trecerii la ora de vară. Aproximativ 4,6 milioane de persoane au luat parte la sondajul online derulat în perioada 4 iulie-16 august iar 80% s-au pronunțat în favoarea renunțării la ora de vară.
Cei care se opun trecerii la ora de vară susţin că această practică nu a generat rezultatele promise, respectiv economiile de energie sunt mici. În schimb, mulţi cetăţeni se plâng de efectele negative , acuzând tulburări de somn și lipsa concentrării.
Trecerea la ora de vară. Scurt istoric
Trecerea la ora de vară a fost introdusă în Germania în 1980, şi mult mai devreme în alte state membre UE, în ideea economisirii energiei. Începând din 2002, trecerea la ora de vară a fost uniformizată la nivelul întregului bloc. Potrivit reglementărilor europene, în statele din blocul comunitar, ceasurile se dau cu o oră înainte în ultima duminică din luna martie şi cu o oră înapoi în ultima duminică din octombrie.
În România, ora de vară a fost introdusă pentru prima dată în timpul Primului Război Mondial din 1917. Referitor la acest aspect, regina Maria nota în jurnalul său, în iulie 1917 că „A trebuit să o facem pentru că rușii așa procedează, ca să evităm confuziile – motivul e economia la electricitate. La început va pricinui totuși încurcături, fără îndoială”. (Sursa Wikipedia)
Rezultatele oficiale nu au fost date publicității dar cotidianul german Westfalenpost le-a prezentat citând surse bine informate de la Bruxelles. La sondaj au participat 3 milioane de respondenți din Germania.
sursa: Agerpres