Importanța timpului liber. Ce se întâmplă atunci când reușești să te deconectezi?
În opinia experților, timpul liber trebuie privit prin prisma beneficiilor pe care le aduce la nivel psihic și nu numai. Acesta nu se definește doar ca o perioadă a zilei în care nu suntem fizic la birou, ci este mai mult decât atât. Este timp pentru noi, pentru familie, pentru prieteni, pentru hobby-uri și tot ce ține în general de viața personală, pentru reîncărcarea bateriilor și găsirea unor surse de energie și relaxare. Cu toate că adesea delimitarea viață personală – viață profesională nu este atât de clară (mai ales în cazul antreprenorilor, freelancer-ilor etc.), aceasta ar trebui trasată cu precizie pentru o sănătate mentală bună, o viață echilibrată și armonioasă, dar și pentru simplul fapt că detașarea de problemele complexe de la birou pentru cateva momente poate aduce o nouă perspectivă pentru rezolvarea corectă a acestora. S-a demonstrat științific faptul că persoanele care muncesc foarte mult, rămânând adesea peste program pentru a rezolva task-uri uzuale, încetează să mai dea randament în numai câteva zile. Timpul pentru rezolvarea task-urilor crește, energia fiind foarte scăzută, iar motivația din ce în ce mai slabă.
Așadar, de ce să pierdem timp atât la birou, cât și după program sau în weekend-uri, când avem posibilitatea de a gesitiona această resursă într-o manieră echilibrată și sănătoasă?
Pentru a reuși să ne detașăm de problemele ce țin de viața profesională atunci când suntem în timpul nostru liber este nevoie să înțelegem în primul rând importanța sa, pentru ca apoi să ne impunem o serie de obiceiuri simple din sfera terapiei cognitiv comportamentale. Iată câteva dintre acestea, așa cum le prezintă Harvard Business Review.
* Focusează-te pe ce vei face în timpul liber, nu pe ce NU vei face. Mulți oameni au tendința de a se gândi permanent la faptul că NU trebuie să muncească în timpul liber. Experții spun că cel mai sănătos este să ne gândim la ce vom face, și nu la ce NU vom face. Un astfel de sfat poate părea redundant, însă de câte ori nu ai auzit în jurul tău afirmații precum: ,,Abia aștept weekend-ul ca să mă relaxez/ ca să nu mai muncesc”, ,,Nu știu ce o să fac diseară, dar știu că nu o să muncesc”?
Psihoterapeuții ne îndeamnă să ne focusăm pe o serie de activități care ne aduc într-adevăr plăcere și ne încarcă bateriile, simplul fapt că nu ne dorim să facem un anumit lucru aducând cu sine sentimente negative precum frustrare, vinovăție și anxietate.
Sfatul nu se aplică doar pentru weekend-uri sau vacanțe, activitățile care aduc valoare vieții noastre personale fiind un must-have al fiecărei zile. De exemplu, în loc să lenevim pe canapea seara, gândindu-ne la cât de solicitați am fost astăzi la birou, ne putem planifica o oră de pilates sau yoga, o lecție de dans, o ieșire la un restaurant bun, un curs de pictură sau orice altă activitate care ne aduce satisfacție și confort.
Iată de ce tot mai multe companii interesate de echilibrul psiho-emoțional al angajaților aleg să acceseze programe de wellbeing concentrate pe activități recreative precum ateliere din sfera dezvoltării personale, hobby-urilor, sportului etc.
* Schimbă mediul pentru a încuraja stilul de viață pe care îți dorești să îl adopți. Această regulă se referă la toate lucrurile care te înconjoară în timpul tău liber. Nu poți renunța la gândurile work-related atunci când ai setată adresa de e-mail de la birou pe telefonul personal sau când îți iei cu tine laptopul în vacanță.
Mai mult decât atât, te poți folosi de mediul înconjurător pentru a te detașa de job. Poți alege un colț al casei sau chiar o cameră întreagă pe care să îl/o dedici relaxării și deconectării.Organizează acest spațiu astfel încât să te umple de energie și alege să stai acolo atunci când simți nevoia să lenevești. Poți include în decor și câteva cărți sau reviste bune, un ceainic și un joc relaxant. Restul va veni de la sine.
Mergând pe acest principiu, tot mai multe companii apelează în ultima perioadă la serviciile specialiștilor în wellbeing pentru a proiecta spații de relaxare dedicate angajaților, îndrumându-i pe aceștia să petreacă puțin timp acolo zilnic, astfel încât să preîntâmpine suprasolicitarea și apariția stresului.
* O altă idee interesantă preluată din terapia cognitiv comportamentală se referă la expunerea în mod intenționat la situații dificile, pentru a observa consecințele. Sfatul este să te deconectezi de muncă, trecând peste toate temerile legate de ce s-ar putea întâmpla când atenția ta este focusată pe altceva. Experimentând tot mai multe situații de acest tip, vei observa cum problemele dezastruoase pe care le întrevezi pot fi rezolvate la fel de bine și a doua zi (în cazul în care apar – de cele mai multe ori acestea rămân la stadiul de scenariu posibil).
Ținând cont de toate aceste principii, cu siguranță timpul va trece în favoarea noastră, fie la birou, fie acasă. Viața personală va fi echilibrată, orele petrecute la job se vor dovedi mai productive, iar satisfacția adusă de roadele eforturilor depuse nu va întârzia să apară. Tu ce vei face pentru tine?
Alecsandra Ioniță, Specialist Wellbeing și CEO SmartExperience
Cu o experiență de 13 ani în marketing, comunicare și vânzări, atât la nivel local, cât și global, Alecsandra și-a concentrat activitatea din ultimii 6 ani pe consultanță specializată în corporate wellbeing.
În anul 2010, a înființat divizia de Wellbeing a SmartExperience, care, în prezent, numără 70 de facilitatori și are în portofoliu 30 de clienți constanți pentru care organizează peste 50 de tipuri de ateliere reCreative.
Parcursul profesional include funcții executive și de decizie în managementul unor companii precum Washington Group International, Karl Heinz Dietrich, La Strada Deco și Fundația Calea Victoriei, acoperind industriile: logistică, FMCG și ONG.