Improvizaţii eco, o viaţă mai frumoasă
Pereţi vegetali sau grădini verticale
Florile şi-au găsit mereu un loc în casa fiecărui om. De ce? Pentru că noi vrem să respirăm aer curat, şi plantele ajută la asta. Una dintre cele mai recente teme în arhitectura contemporană este proiectarea de grădini verticale, care acoperă o parte mai mare sau mai mică a clădirii sau chiar a apartamentului în care locuiţi. Grădinile verticale sau „pereţii vegetali” reprezintă o soluţie interesantă şi sofisticată care ne duce cu gândul la Grădinile suspendate ale Semiramidei. Grădinile verticale permit ca o cantitate mare de diferite plante să crească în spaţiul vertical, de pildă pe un perete nefolosit din apartament. În afară de faptul că îndepărtează monotonia, grădinile verticale reprezintă şi o extraordinară oportunitate de a trăi înconjuraţi de plante verzi şi de a beneficia de mai mult oxigen în căminele noastre. Grădinile verticale permit oamenilor să recreeze suprafeţele verticale verzi pe care le vedem în natură şi sunt un mod natural de a da viaţă pereţilor goi din jurul nostru. Natura pătrunde astfel în casele noastre, invadează cu graţie spaţiul urban, se transformă în actor principal al amenajărilor interioare şi ne învaţă o lecţie importantă, aceea a respectului pentru calitatea mediului înconjurător şi a extraordinarului potenţial al plantelor verzi.
Aceste module/cuiburi se găsesc în mai multe dimensiuni, iar plantele pe care le putem folosi pentru a ne îmbrăca peretele sunt nenumărate. Acestea trebuie alese însă în funcţie de loc – fie la exterior, fie la interior – şi în funcţie de condiţiile de care dispunem (orientare, luminozitate, umiditate, temperatură). Plantele recomandate pentru încăperi cu lumina redusă sunt: Dracaena marginata, Chamaedorea elegans, Aspidistra elatior, Nephrolepsis exaltata, Bostoniensis, Spathiphyllum. Pentru încăperi cu multă lumină sunt recomandate plante precum: Filifera Agave, Aristata, Aloe, Yucca pitica, Kalanchoe. Alte plante frumoase şi aspectuoase sunt cele decorative prin frunze, printre care se numără: Chlorophytum comosum, Nephrolepis exaltata, Dieffenbachia, Aglaonema crispum, Codiaeum varigeatum. Şi pentru aerul curat pe care cu toţii vrem să îl respirăm, plantele interioare pentru purificarea aerului sunt: Areca Palm, Sanseveria, Epipremnum.
Produse de curăţenie eco
Poate nu ne-am gândit niciodată la asta, însă o categorie importantă de produse în viaţa noastră sunt… detergenţii şi produsele de curăţenie. Orice am face şi în orice spaţiu ne-am afla, acesta a fost curăţat cu detergenţi, iar noi purtăm, de asemenea, haine care au fost spălate cu detergenţi. De aceea trebuie să acordăm mai multă atenţie alegerii acestor produse. Alternativele pe care ni le oferă piaţa sunt multiple,
însă ele se împart în două categorii: detergenţi pe bază de produse chimice şi detergenţi naturali (bio) – aceştia din urmă nu trebuie confundaţi cu detergenţii biodegradabili, care nu sunt neapărat naturali. În această perioadă, mai ales că se apropie şi Sărbătoarea Paştelui, gospodinele se pregătesc de curăţenia de primăvară. Din ultimele cercetări personale, am aflat că nucile de săpun sunt cele mai benefice. Sunt hipoalergenice, nu poluează, sunt biodegradabile, au proprietăţi antibacteriene, nu necesită folosirea unui balsam de haine… ce mai, sunt produsul perfect. Mai ales că prelungesc şi viaţa unei maşini de spălat… Unde mai pui şi că acest produs este uşor de utilizat şi nici nu costă mult…
Haine din fibre de lapte?
Exact aşa. O tânără designer vestimentar din oraşul german Hanovra revoluţionează moda de proiectare a hainelor cu un produs pe care îl găsim chiar la noi în frigider: laptele.
Anke Domaske, în vârstă de 28 de ani, a dezvoltat un material numit Qmilch făcut din proteinele din lapte şi reprezintă prima fibră artificială produsă în întregime fără chimicale.
Dacă vă întrebaţi cum miros acele haine, ei bine, nu miros nicicum. „Se simte ca mătasea şi nu miros – le puteţi spăla la fel ca pe orice altceva”, a declarat Domaske pentru Reuters.
Realizat din materiale naturale, QMilch este un material ecologic, dar, de asemenea, are multe beneficii pentru sănătate, a declarat Domaske, care a spus că aminoacizii din proteine sunt antibacterieni, antiîmbătrânire şi pot ajuta la reglarea atât a circulaţiei sângelui, cât şi a temperaturii corpului. O rochie din acest material se face din aproximativ 6 litri de lapte, iar costul ajunge undeva între 150 şi 200 de euro.
Cu atâtea posibilităţi la îndemâna noastră, de ce nu am vrea să trăim mai eco? Acestea fiind spuse, să purcedem într-o viaţă plesnind de sănătate.
Articol preluat din Revista Cariere de aprilie. Pentru detalii legate de abonare, click aici