La pas prin Paris
Pentru majoritatea călătorilor Parisul reprezintă o destinație romantică, însă capitala Franței este în aceeași măsură un centru cultural-artistic de-o valoare inestimabilă. Programul deschis al primelor două zile a permis vizite la cele mai importante obiective pariziene. Înainte de toate, însă ne-am bucurat de o cină la Ciel de Paris, restaurantul cu cea mai frumoasă panoramă, dar și cele mai delicioase preparate pe care le-am încercat vreodată.
La Versailles am ales biletele cu intrare pentru două zile consecutive, ceea ce ne-a permis să întrerupem vizita când am început să obosim, continuând-o a doua zi, fără a fi nevoiți să grăbim pasul. Plimbându-ne prin cei 73 de metri ai Sălii Oglinzilor, ne-am amintit de „sora ei mai mică” din Castelul Peleș, cu superbele sale decorațiuni din sticlă de murano. Ne-am oprit apoi la Domul Invalizilor, un fost spital militar ce găzduiește Muzeul Armelor și locul în care, într-un sicriu uriaș din marmură roșie se odihnește Napoleon. Întreg decorul este un omagiu adus lui, iar cei care intră prin nivelul superior sunt nevoiți să își plece privirile, gândit probabil ca un ultim gest de reverență.
Am pornit apoi spre muzeul care i-a luat numele. Muzeul Louvre – Muzeul Napoleon pe timpul marelui strateg militar- găzduiește sute de mii de opere de artă, relicve și chiar mumii. Cu multă răbdare și entuziasm am reușit să străbatem mulțimea pentru a vedea cel mai celebru tablou din lume; La Gioconda. Spre seară ne-am plimbat pe Champs Elysees, fostă mlaștină transformată de Marie de Medici în cel mai frumos bulevard al lumii, locul perfect pentru a ne umple cardul de fotografii.
Am început a treia zi cu o poftă de drum incredibilă, energizați probabil de sumedenia de informații absorbite cu o zi înainte și, desigur, în anticiparea aventurii în celebra zonă Champagne. În urmă cu mai bine de patru secole, călugărul Dom Perignon, a dezvoltat tehnica refermentării vinului ce avea să dea naștere celebrei băuturi. În scurt timp șampania este prezentată ca fiind deosebit de sănătoasă, tratatul cu privire la vinurile de Champagne, recomandând-o ca fiind cea mai sănătoasă băutură dintre toate vinurile, având proprietăți de detoxifiere, antiinflamatorii și chiar antidepresive.
Ca să fim sănătoși și veșnic tineri ne-am oprit la casele Mumm și Moet & Chandon pentru o degustare. Strugurii casei Mumm sunt culeși exclusiv de mână, iar după vinificare, clarificare și armonizarea aromelor, băutura este îmbuteliată în sticle ce poartă nume date la începutul secolului 20, majoritatea cu semnificație Biblică. Moet & Chandon celebrează anul acesta 270 de ani de tradiție, în care au adunat un număr impresionant de fani. Am aflat cu surprindere că Jeanne-Antoinette Poisson, celebra Madame de Pompadour, era un mare admirator al casei, afirmând că “Șampania este singurul vin din lume care face orice femeie frumoasă”. Pe aici trecuse și Napoleon, care vizitase domeniile casei de multe ori, acordându-i lui Jean-Remy Moë cea mai înaltă distincție a Franței, medalia Légion d’honneur.
Am încheiat CelebrationWeekend-ul din Franța cu convingerea că vom reveni, nu doar pentru a retrăi “experiența franceză” surprinsă în această călătorie imersivă, dar mai ales, pentru a ne răsfăța simțurile și satisface setea de cultură și frumos.
Dacă vă doriți mai mult decât un banal city break, inspirați-vă din conceptele de Celebration weekend de la Wens Travel.