Meditație și mindfulness în tenis: Cum o ajută pe Bianca Andreescu?
Bianca Andreescu, jucătoarea de tenis canadiană cu părinți români, a câștigat finala Indian Wells în urma unui meci de poveste cu Angelique Kerber, după ce a ajuns în această competiție printr-un wild card. Este primul său trofeu obținut într-un turneu de Grand Slam la senioare, performanță obținută la doar 18 ani. Într-un interviu, ea a declarat că practică meditația și tehnici de mindfulness, iar aceste lucruri o ajută să se concentreze mai bine pe teren.
”Meditația este unul dintre lucrurile importante pe care le fac. Mă ajută să mă concentrez mai bine pe teren și să am o atitudine pozitivă. De asemenea, tot efortul pe care îl depun în timpul pregătirilor împreună cu antrenorii mei și perioada de recuperare sunt la fel de importante. Cred că acum sunt în cea mai bună formă fizică și mentală din cariera mea de până acum”, a explicat Bianca Andreescu, citată de site-ul WTA.
Meditația și tehnicile de mindfulness fac parte din rutina zilnică a jucătoarei de tenis. Ea își vizualizează țelurile în minte și apoi face în așa fel încât să-și antreneze creierul pentru a le atinge. Ulterior, toată energia sa este canalizată pentru îndeplinirea respectivului scop.
Aceste tehnici au ajutat-o să depășească multe momente dificile, inclusiv cel din semi-finala pe care a jucat-o împotriva Elinei Svitolina, când a avut niște crampe musculare puternice.
”Cred că am avut acele crampe pentru că eram prea stresată. (…) Respirația mă ajută, așa că respir adânc și încerc să nu mă enervez pe mine. Iar acest truc chiar funcționează”, mărturisește sportiva.
Cum ne ajută meditația
Studiile făcute asupra stării de conştienţă sugerează că meditaţia ascute nişte abilităţi precum capacitatea de a îţi menţine atenţia concentrată, capacitatea de a memora şi a îţi aduce aminte ceea ce ai memorat, precum şi abilităţile pe care se bazează inteligenţa emoţională.
Astfel, meditația are potenţialul de a scădea anxietatea, iar în acest fel ne poate amplifica rezistenţa la stres şi flexibilitatea ce ne permite să ne revenim rapid după o perioadă de stres, precum şi performanţele obţinute în condiţii de stres.
De asemenea, te poate ajuta să-ţi întăreşti abilitatea de a-ţi regla emoţiile, ești mai creativ și gpsești soluții mai bune. În plus, ajută la diminuarea tendinţei de a te lăsa distras.
Citește AICI toate modurile în care meditația te poate ajuta.
Cum ne ajută mindfulness-ul
John Kabat-Zinn, academicianul american care a adus acest termen în atenția publicului larg, spune că mindfulness înseamnă să fii atent într-un anume fel, cu intenție, în momentul prezent și fără a (te) judeca.
Maria-Iris Hoeppe, life&business professional coach, a explicat de curând pentru Revista CARIERE care sunt beneficiile mindfulness-ului: ajută la reducerea stresului, a anxietății și a conflictului și la creșterea rezistenței și a inteligenței emoționale, îmbunătățind în același timp comunicarea.
“Mindfulness ne permite să facem un pas înapoi și să analizăm perspective, alternative, mai degraba decât să reacționăm pur și simplu la evenimente. Atenția ne ajută să mișcăm comutatorul înapoi în părțile inteligente ale creierului nostru pentru a ne pune înapoi în controlul emotiilor noastre, permițându-ne să alegem un răspuns mai adecvat”, subliniază Maria-Iris Hoeppe.
Citește și: Mindfulness – capacitatea de a trăi în prezent