Mic compendiu antistres, pentru o viaţă mai bună
Noi toţi ştim imaginea somnoroasă de dimineaţă, momentul în care auzim alarma de la ceas sau telefon şi nu ne mai vine să ne dezlipim capul de pernă. Să nu mai zic de faptul că unele dimineţi sunt un calvar pentru cei care nu apucă să își bea cafeaua… Micul dejun a devenit pentru unii un lux, în graba zilelor.
Când ai ieşit pe uşă şi spui, în sfârşit, plec la serviciu… ce să vezi: trafic infernal, aglomeraţie la metrou sau în autobuz, căldură… Putem povesti o săptămână despre motivele pentru care ne stresăm în fiecare zi. Acum însă am să vă dezvălui câteva metode pe care Dana Tudor, General Manager Dynamic Human Resources, şi Ana Hodoş, HR Project Manager în cadrul aceleiaşi companii, le folosesc pentru a se relaxa, după serviciu.
Viaţa personală şi cea profesională
Fie că ne dorim, fie că nu, jobul ne afectează într-un fel sau altul şi viaţa personală. „Cred că suntem un sistem şi nu avem mai multe tipuri de vieţi. Avem una singură, care include serviciul, familia, prietenii, cunoștințele, şi toate aceste sfere se întrepătrund, se influenţează una pe cealaltă. Dacă voi fi nefericită în privinţa serviciului meu, voi transmite acest lucru corpului meu (se poate îmbolnăvi), familiei mele (prin posibile stări de depresie, de nervi, de absenţă), colegilor mei (prin posibile conflicte), prietenilor mei (prin neparticipare la viaţa socială sau o stare negativă)”, explică Ana Hodoş.
Sigur, aşa cum spune şi Dana Tudor, „nu există o reţetă pe care să o aplicăm şi să fie totul OK însă din momentul în care începem să ne cunoaştem, să aflăm ce ne place să facem, care sunt valorile noastre personale, vom reuşi, uşor-uşor, să descoperim şi de ce avem nevoie să ne simţim bine cu noi, cu ceea ce facem, cu ceea ce suntem”.
Un prim pas ar fi să fim sinceri cu noi şi să vedem ce avem de făcut (în cazul în care serviciul e o corvoadă): mă schimb pe mine, schimb situaţia, ies din situaţie, precizează Ana Hodoș.
Soluţii, idei, decizii…
Căutăm în fiecare zi idei şi soluţii pentru problemele care apar, dar nu ne mai gândim şi la faptul că ar trebui să începem prin a ne simţi noi bine. Aşa gândim mai limpede şi ne simţim mai puţin presaţi de deadline-uri. Dana Tudor a aflat că gătitul o destresează. De asemenea, muzica.
A participat şi la un curs de Programare Neurolingvistică, unde primul exerciţiu suna cam aşa: enumeraţi primele 5 persoane importante din viaţa voastră. Dana ne-a mărturisit că nu s-a gândit să se menţioneze şi pe ea. „Nici prin cap nu mi-a trecut să mă includ şi pe mine, însă a fost momentul care m-a ajutat să înţeleg că, dacă eu sunt fericită, pot să transmit asta şi celor din jurul meu. Aşa că fiţi numărul unu din viaţa voastră şi toţi cei pe care-i iubiţi se vor bucura de starea de bine şi energia pozitivă de care veţi deborda.”
Sportul, mişcarea, dar şi alimentaţia fac parte din metodele pe care Dana le utilizează pentru a scăpa de stres. „Îmi place să mă plimb, să descopăr locuri noi, oameni noi, aşa că am început să-mi fac timp pentru asta, şi mărturisesc că mă simt foarte bine. Recent am fost în Barcelona şi m-am încărcat cu energie pozitivă, am văzut oameni relaxaţi şi zâmbitori şi m-am molipsit.”
Bine, bine, facem sport, dar… unii dintre noi susţin că nu este timp pentru asta. „Dacă vrem neapărat să facem sport, ne putem trezi cu jumătate de oră mai devreme, să alergăm sau să mergem la sală. Acum majoritatea sălilor de sport sunt deschise de la 7 dimineaţa până la 10 seara. Cred că, de fapt, contează cât de mult vrem să avem grijă de noi. Întrebarea este alta: timp ai, dar ai și voință?”, subliniază Ana Hodoş.
Să nu uităm de alimentaţie. După spusele specialiştilor, totul porneşte de la asta. Trebuie să recunoaştem că, atunci când suntem stresaţi, tindem să mâncăm tot felul de prăjituri sau chips-uri, ori alte lucruri mai puţin sănătoase. Aceste alimente nu numai că nu au niciun efect împotriva stării de stres, dar te fac să te simţi mai obosit. Din păcate, niciun aliment nu poate să-ţi transforme total o zi proastă, dar sunt câteva opţiuni alimentare sănătoase care chiar îţi pot schimba starea de spirit.
Cu toţii suntem diferiţi. Fiecare dintre noi îşi poate clădi propria reţetă de a se simţi bine, de a fi fericit şi, aşa cum spunea şi Ana, depinde doar de noi dacă vrem să avem o viaţă liniştită şi fără stres.
Articol preluat din Revista Cariere de iunie. Pentru detalii legate de abonare, click aici