Ne ajută să fim mai sănătoși și mai calmi? CNN: O serie de lucruri mai puțin cunoscute despre culoarea verde
Culoare care corespunde unei lungimi de undă de aproximativ 555 nanometri. Lăsând explicațiile științifice oarecum deoparte, verde este un simbol al unui mod de viață sănătos. Dar poate fi și o nuanță asociată bolii sau invidiei, precum și monștrilor grotești care populează filme și romanele grafice, după cum specific CNN, care a publicat o serie de lucruri mai puțin cunoscute despre această culoare obținută din amestecul de albastru și galben, fiind cel mai ușor vizibilă pentru ochiul uman.
Verdele este culoarea predominantă pe "Planeta Albastră". Înainte ca peisajul să fie modificat de marile aglomerări urbane, strămoșii noștri trăiau într-o lume aproape complet verde. Pentru primii hominizi care căutau hrană, abilitatea de a face diferența dintre fructele colorate și frunzișul verde înconjurător a fost de o importanță maximă pentru supraviețuire. Evoluția vederii și perfecționarea abilităților de a detecta culori în detalii din ce în ce mai fine le-a oferit primilor hominizi un avantaj evolutiv față de alte mamifere care nu puteau discerne nuanțele de colorit la fel de bine.
Deși nu mai trăim în păduri ca în urmă cu mii de ani, felul în care percepem și interpretăm semnificația culorii verzi continuă să aibă un rol esențial în modul în care ne hrănim. Unii cercetători fiind de părere că percepția culorii verzi ne ajută și să ne calmăm. Lungimea de undă specifică acestei culori se află la mijlocul spectrului vizibil al luminii, fiind recepționată cu cel mai mic efort, condiții în care ne poate ajuta să ne relaxăm.
Creșterea speranței de viață
De asemenea, mediul natural, plin de verde, ne poate ajuta să trăim mai mult. Un studiu de anul trecut ajungea la concluzia că traiul în mijlocul naturii sau în apropierea spațiilor verzi este legat de o creștere a speranței de viață și de o mai bună stare de sănătate psihică în rândul femeilor. Studiul a fost realizat de cercetători de la Harvard T.H. Chan School of Public Health din Brigham și raporta riscul de mortalitate la prezența de spații verzi, păduri și parcuri din jurul sau în apropierea locuințelor a peste 100.000 de femei.
Studiul s-a desfășurat de-a lungul a 8 ani, iar concluziile sale indică faptul că participantele la cercetare care trăiesc în zonele cu cea mai multă verdeață au un risc de mortalitate cu 12% mai mic decât femeile care trăiesc în zonele cu cele mai puține spații verzi.
Potențiale beneficii
Persoanele care trăiesc în zone cu multă verdeață au o sănătate psihică și fizică mai bună, dispunând de mai multe oportunități de a socializa în mijlocul naturii. "Am fost surprinși de cât de mari sunt beneficiile spațiilor verzi pentru sănătatea mentală", a subliniat Peter James, co-autor al studiului și cercetător la Departamentul de Epidemiologie de la Harvard Chan School of Public Health.
Pentru persoanele participante la studiu care trăiau în zonele cu cea mai puțină verdeață, maladiile respiratorii reprezintă a doua cea mai răspândită cauză de mortalitate.
"Deja știam că vegetația poate ameliora efectele schimbărilor climatice, însă acest studiu susține că există și potențiale beneficii pentru sănătate", adaugă Peter James.