Nefericire și obiceiuri nesănătoase? Cum le afectează orele suplimentare pe femei
Concluzia studiului american publicat la momentul respective în Occupational and Environmental Medicine și preluat de metronews.fr. a fost catalogată drept îngrijorătoare: femeile care petrec mai mult de 60 de ore pe săptămână la serviciu prezintă un risc de trei ori mai mare să dezvolte o boală cardiacă, sau diabet, decât cele care lucrează sub 40 de ore, fenomen care nu a fost observant la bărbați.
"Femeile nu își dau seama că primele lor experiențe de muncă le vor afecta mai târziu", a afirmat profesorul Allard Dembe, principalul autor al studiului. Cercetătorii au luat în considerare câteva afecțiuni: boli cardiace, cancer (cu excepția celui de piele), diabet, colesterol, boli pulmonare, astm, hipertensiune, depresie și artrită.
În schimb, bărbații care fac ore suplimentare nu au atât de mult de suferit mai târziu. Diferența s-ar explica, potrivit cercetătorilor, că femeile trebuie adesea să jongleze cu viața profesională și cea de familie, simțind mai multă presiune zilnic și fiind mai stresate, după cum au demonstrat studii precedente.
Cercetătorii au recomadat amatorilor de ore suplimentare să-și păstreze timp și pentru viața personală și să asigure un echilibru corect între cele două, încheie metronews.fr.
Risc mai mare
Și o echipă de cercetători de la Universitatea din Leeds a descoperit că femeile reacţionează foarte diferit față de barbaţi când vine vorba de ore suplimentare la serviciu. De asemenea, se pare că femeile care fac ore suplimentare sunt mai nefericite decât bărbaţii care lucrează peste program, prezentând un risc mai mare de a dezvolta obiceiuri nesănătoase, precum abuzul de gustări şi consumul excesiv de cafea, după cum nota și BBC News Online.
Profesorul Daryl O'Connor a declarat: "Stresul dereglează obiceiurile alimentare normale ale oamenilor. Persoanele stresate manânca mai puţine alimente în timpul meselor principale, dar se reorienteaza spre gustari bogate în zaharuri şi grasimi".
Persoanele care au avut o ceartă cu un coleg, o întâlnire cu şeful, o prezentare, un termen limită, au consumat gustări de acest tip în exces. O'Connor numeşte aceste persoane "gurmanzi emoţionali". Și profesorul Cary Cooper, specialist în psihologie şi sănătate organizaţională la Universitatea din Lancaster, a declarat că barbaţii nu sunt la fel de afectați de orele suplimentare pentru că nu se aşteaptă de la ei rezolvarea mai multor sarcini în acelaşi timp.