Niculina Gheorghiță: Pentru mine terapia IMAGO este magie!
Psihologul Niculina Gheorghiță va fi prezent la prima conferință Internațională IMAGO care va avea loc în perioada 6-7 mai 2023 la hotel Sheraton București. Niculina Gheorghiță este psiholog clinician principal, supervizor, terapeut relațional, prezentator workshop-uri și supervizor IMAGO și terapeut Bowen, Niculina se prezintă ca un om printre oameni „o ființă curioasă, dornică de cunoaștere pentru depășirea condiției umane limitate, pentru accesarea potențialului creator din ființa umană, inspirată de frumosul naturii, vieții în general și autor de cărți de dezvoltare personală si spirituală prin viziunea psihologiei și fizicii cuantice”.
Psychologies: Cum ai ajuns să fii psiholog? Ai visat să fii psiholog?
Niculina Gheorghiță: În 1990, când am terminat liceul, am descoperit scrierile lui Rudolf Steiner care spune că la 14 ani noi primim prin intuiție meseria pe care să o facem cu pasiune, care ne este menită și pentru care avem un har deosebit. M-am gândit la ce preocupări aveam la 14 ani și am realizat că cei apropiați, colegii, vecinii veneau către mine să-mi povestească trăirile lor interioare și „ofurile” lor existențiale. Am dedus că asta este ceea ce mi-ar plăcea să fac până la 100 de ani. Am început studiile la o facultate tehnică, apoi am continuat cu studiile la facultatea de Științe ale educației la secția de Psihologie din Iași. Acum realizez conștient că într-adevăr asta este menirea mea în dimensiunea profesională și ca împlinire socială umană.
Ce rol a avut în formarea ta ca om și terapeut contactul cu metoda Bowen?
N. G.: Am aflat de această metodă când o clientă a mea, cu care făceam terapie psihologică, a venit la o ședință foarte luminoasă, relaxată și cu chef de viață. Am întrebat-o ce i s-a întâmplat și mi-a spus că a beneficiat de o terapie care se numește bowtech: am înțeles atunci că această terapie reușise să o aducă la acel echilibru la care noi munceam în cabinet de ceva timp. Curioasă, am început să citesc tot ce exista pe internet despre Bowen: după 3 zile m-am înscris la curs și după 2 săptămâni era deja o grupă unde am fost admisă. Se fac 16 ani de când practic această terapie cu mare succes, iar specializarea corp-minte-bowen (care este o metodă de descoperire și integrare a traumelor) îmi aduce mari satisfacții mie ca psiholog și ca om, iar clienților mei le este de folos pentru accesarea, acceptarea și integrarea trecutului. Este o metodă pe care o practic cu succes cu cei care nu reușesc să acceseze experiențele trecute doar prin metodele psihoterapiei. Bowen este o metodă terapeutică de mare folos pentru susținerea celor care au nevoie.
A vindeca este un dar divin, este o tehnică, este rolul unei experiențe umane? Ce practici în cabinet?
N. G.: În practica mea de peste 30 de ani în lucrul cu oamenii am descoperit că „omul în suferință se poate vindeca prin starea lui de implicare și prezență”. Noi ca terapeuți sau specialiști doar îl putem susține cu atenția, energia noastră psihică și emoțională. Vindecarea apare prin empatie. Din punctul meu de vedere, atunci când noi, ca terapeuți, manifestăm empatie pentru cel aflat în cabinet, indiferent ce situație are, îl susținem să se vindece. Vindecarea este rodul unei experiențe personale în conectarea noastră cu ființa noastră interioară (divină), cu implicarea unei persoane susținătoare care ne dăruiește din timpul, atenția și energia sa.
În cabinet practic mai multe tipuri de terapie psihologică unde sunt formată ca specialist (evaluare psihologică prin teste acreditate, terapie EMDR, terapie relațională IMAGO, psihoterapie integrativă, experiențială – terapia unificării, terapie corp-minte-bowen). De asemenea fac scanări cu aparatele de scanare a profilului de personalitate, a inteligențelor multiple și a profilului energiei fizice, psihice și mentale MindMi și Biowell.
Ce poți învăța și ce nu poți învăța despre vindecare dintr-un curs?
N. G.: Într-un curs poți afla partea teoretică despre vindecarea diverselor experiențe blocate sau neintegrate, însă practica de după curs face diferența. Cei care participă la cursurile de dezvoltare personală pe care le-am creat află partea teoretică și primesc instrumente de lucru potrivite pentru etapa de lucru în care sunt. Însă partea de vindecare este o experiență interioară personală care poate apărea după 3 zile de practică cu instrumentele de la curs – sau după 1 an sau chiar după 5 ani, în funcție de cât de multă implicare prin prezență, atenție și energie a investit cel care are nevoie de vindecare.
Citește articolul integral pe Revista Psychologies
Autor: Roxana Melnicu