Nu scăpați de obiceiurile rele? Cereți ajutorul grupului!
În România, despre grupurile de susținere știm mai mult din filme decât din experiența proprie sau din povestirile unor cunoscuți. Reuniunile de tip Alcoolicii Anonimi sau cele pentru dependenții de alt tip apar frecvent în filme pentru că sunt frecvente și în viața… americanilor. Grupurile de susținere dau rezultate, însă, și în cazul unor probleme mai puțin grave, cum ar fi consumul de zahăr sau dependența de Facebook. Dacă vrem să renunţăm la ele sau vrem să începem să facem yoga în fiecare zi sau să nu mai cheltuim în mod nechibzuit este foarte important să începem cu 21 de zile în care nu trebuie să ne abatem de la noul obicei.
În România, când avem nevoie de susținere psihologică apelăm mai curând la familie sau la prieteni. Cum ar fi însă să intrați zilnic sau de câteva ori pe săptămână într-un astfel de grup în care nevoile vă sunt ascultate, înțelese, în care să primiți sfaturi de la cei care trec prin situații asemănătoare, sub supravegherea unui terapeut? Asta propune terapeutul Andra Iliaș de la 1 februarie. La programului #Doar21Zile, un proiect de dezvoltare personală ce funcţionează pe principiul terapiilor de grup, sunt aşteptaţi toţi cei care nu au reuşit singuri să urmeze în ianuarie programul de schimbare pe care şi l-au propus la începutul anului.
„Nu reușim să scăpăm de obiceiurile rele tocmai pentru că ne-am obișnuit cu ele. La un moment dat am avut nevoie de acea acțiune, care ne-a fost atunci benefică, ne-a intrat apoi în automatism. Cele 21 de zile nu sunt suficiente, dar sunt un început. Aceste 21 de zile sunt cele mai grele atunci când vrei să renunți la un comportament sau să transformi altul într-o obișnuință”, spune Andra Iliaș.
Ce înseamnă mai exact o astfel de formă de susținere: 10-20 de persoane se întâlnesc zilnic pentru o oră sau o oră și jumătate ca să discute despre progrele sau regresele pe care le-au făcut în demersul pe care și l-au propus. Fiecare își spune experiența proprie și părerile despre experiențele celorlalți. E o interacțiune supravegheată de un specialist, care îi ajută să intre într-o stare de relaxare și deschidere reciprocă, dar care nu are un rol principal.
“Nu îl iau separat pe fiecare să-i spun ce trebuie să facă. Poate doar dacă este ceva intim îi spun: uite, ar trebui să te gândești la lucrul respectiv sau ar trebui să discutăm în privat. N-ar fi corect pentru restul grupului să se întâmple așa ceva. Însă, punctăm anumite lucruri, pun anumite întrebări, pot să le atrag atenția asupra lucrurilor făcute sau spuse de alții care pot funcționa și în cazul lor. Intervenția este la nivel de deschidere a ochilor, să zicem. Nu mergem foarte profund spre posibile probleme emoționale tocmai din cauza nevoii de intimitate a grupului. Ne adaptăm în funcție de fiecare, de deschiderea lor de a povesti”, spune Andra Iliaș.
Pe parcursul celor 21 de zile, participanții la grupul de susținere sunt invitați zilnic la întâlnire, începând cu ora 19:30, adică atunci când au deja o imagine asupra zilei și știu dacă au reușit să facă ce și-au propus. Cei care au un program încărcat, pot lipsi din când în când, dar trebuie să ajungă la întâlnirea cu grupul măcar de trei ori pe săptămână și obligatoriu la prima și la ultima. Potrivit psihoterapeutului, grupul ar trebui să aibă între 10 și 20 de participanți pentru a da randament, iar dorințele de schimbare ale acestora pot fi diferite, pentru că scopul e comun: schimbarea.
„În general, grupul este de ajutor majorității, chiar și celor care sunt mai individualiști din fire. De obicei bărbații sunt cei care cred că pot să rezolve de unii singuri problemele, persoanele „obsedate” de control, care consideră că doar ei pot să facă totul foarte bine. Însă nu poți să le faci chiar pe toate de unul singur. Nu e ceva rău să faci de unul singur, doar că e mai greu”, adaugă psihologul.
Un stil de viață mai sănătos, cu renunțarea la zahăr sau grăsimi, mai mult sport și meditație, renunțarea la Facebook sau la cheltuieli nejustificate sunt obiceiurile vizate de acest demers. Andra Iliaș spune că și concentrarea pe task-urile de la serviciu, trezirea de dimineață în mod constant sau obiceiul de a-ți începe ziua de muncă prin a-ți face curat pe birou și desktop pot fi dorințe de început de an pentru îndeplinirea cărora susținerea grupului contează. Ceva mai complicat este în cazul slăbirii sau a renunțării la fumat, spune psihologul.
,,Îngrășatul are la bază o problemă de natură psiho-emoțională. De cele mai multe ori, este o formă de apărare sau de compensare. De compensarea unei nevoi care de cele mai multe ori este de afecțiune, dar poate fi și de bani sau de cunoaștințe. În momentul în care începi să faci o dietă sau un sport sau alt demers strict la nivel fizic acest lucru este doar vârful aisbergului. Și în momentul în care o să oprești dieta sau o continui, dar corpul o să se obișnuiască cu ea o sa revii de unde ai plecat. Și atunci trebuie să mergi la cauzele care au dus la îngrășare”.
Dacă totul funcționează conform planului, astfel de grupuri de susținere a schimbării de comportament ar urma să fie organizate lunar.