Ochelari pentru oboseala oculară cauzată de smartphone
Atunci când treci cu privirea de la telefon la mediul înconjurător, ochii trebuie să se adapteze. Acest lucru dâse întâmpla şi în cazul computerului, însă în cazul telefonului, ecranul este mult mai aproape de ochi. De exemplu, în timp ce un ziar îl ţii la în jur de 40 de centimetri de ochi, telefonul îl aduci mult mai aproape, până la 30 de centimetri sau chiar mai puţin. În medie, posesorii de smartphone îşi consultă telefonul o dată la şase minute, iar aceste două eforturi conjugate duc la senzaţia de arsură, de usturime sau chiar la migrene.
Principalele categorii de oameni afectate de privirea îndelungată a ecranului telefonului sunt cei care merg şi se uită la telefon în acelaşi timp, cei care poartă ochelari şi cei care se uită alternativ la televizor şi la telefon.
Până la o anumită vârstă, ochii se adaptează normal, fără să ne dăm seama, la privitul de aproape sau de departe. Îmbătrânind, le este din ce în ce mai greu să distingă clar obiectele aflate la diferite distanţe, iar acest lucru se traduce printr-o senzaţie de iritare, dureri de cap sau de ceafă.
Ce soluţii s-au găsit pentru cei care privesc mult timp ecranul telefonului? Lentile care reduc radiaţiile albastre şi violete excesiv de violente în cazul smartphone-ului şi al tabletei sau ochleari pentru prezbiţi care îmbunătăţesc vederea de aproape, permiţând şi dintingerea mediului de la distanţă medie.
De exemplu, Zeiss a creat Digital Lenses, create pentru utilizatorii de smartphone de 30-40 de ani care folosesc intensiv smartphone-ul. Acestea nu corectează vederea la distanţă, dar ajută ochiul să distingă mai bine obiectele din apropiere, ajutând muşchiul ciliar. Spre deosebire de lentilele progresive tradiţionale, Digital Lenses oferă o distanţă de lectură mai scurtă şi o vedere mai bună nedenaturată, precum lentilele unifocale, garantând o vedere optimă la orice distanţă. Acomodarea este de două ori mai rapidă, iar oboseala vizuală de patru ori mai mică.