Poate vrei să știi, cum trebuie să te hrănești înainte de a pleca la job: micul dejun în 20 de țări
Americanii preferă clătitele, ouăle şi şunca, japonezii care-şi asigură forţele necesare pentru o zi grea de muncă încep diminețile cu cu supă miso, orez alb şi legume, mai aproape de noi, în Europa, nemţii pun mare preţ pe un mic dejun bogat în calorii, mâncând ouă, pâine albă şi cârnaţi împreună cu cafeaua de dimineaţă….
La modul general vorbind, facem cunoștință atât cu obiceiurile culinare unor țări, dar şi cu cultura acestora, obiceiuri și tradiţiile alimentare.
1. Anglia: Cârnaţi, şuncă, ouă, roşii la grătar, ciuperci şi pâine prăjită.
2. Cuba: Cafea cu lapte cu un vârf de lingură de sare şi pâine prăjit în unt topit.
3. Maroc: Diferite feluri de pâine cu gem și unt, printre care clătite numite Baghir făcute din făină de griș, iar deasupra la toate acestea se toarnă puţin ulei de măsline.
4. Portugalia: Portughezii se mulţumesc la micul dejun doar cu conuri cu diferite feluri de umpluturi şi cafea.
5. Australia: Australienii preferă la prima masă a zilei fulgi de porumb, Vegemite, o cremă sărată făcut din extract de drojdie, care se întinde pe pâine şi ceva de băut.
6. Brazilia: Ţara cu cei mai mulţi jucători de fotbal profesionişti din lume, dar care are în palmares şi cele mai multe Cupe Mondiale, cinci la număr, mănâncă la micul dejun pâine, brânză, şuncă şi la sfârşit careva fructe.
7. Italia: Italienii preferă la micul dejun capucino ori cafea cu un corn sau alte produse de patiserie, luat de obicei la bar şi uneori acasă.
8. Germania: Nemţilor le place să se…alimenteze bine dimineaţa, de aceea optează pentru un mic dejun bogat, alcătuit din brânză nemţească, ouă fierte tari, cârnaţi, pâine prăjită şi cafea tare.
9. SUA: Americanii sunt cunoscuţi drept mari iubitori de mâncare, aşa că nu puteau face excepţie nici la micul dejun. Acesta de obicei este alcătuit din şuncă, ouă prăjite, clătite cu sirop şi afine.
10. Franţa: Francezii mănâncă dimineaţa cornuri umplute cu ciocolată sau gem şi cafea.
11. Argentina: Argentinienii au specialităţile lor, specifice Americii de Sud, printre care dulcele de leche – un caramel gros, consistent și foarte dulce, obișnuit din lapte, care. este însoțită de un croasant tipic, numit “facturas.”
12. Canada: La canadieni, micul dejun seamănă mai degrabă cu un prânz copios, alcătuit din ouă prăjite sau fierte cu cartofi, carne, varză și pâine prăjită.
13. Mexic: Micul dejun Mexican este alcătuit în mod normal din nachos, brânză, fasole și carne. Ei mai mănâncă şi chipsuri tortilla şi brânzeturi, toate evident 14.
14.Thailanda: Thailandezii au pe post de mic dejun un fel terci supă bogat în diverse feluri de carne.
15. Bolivia: Bolivienii mănâncă la micul dejun saltenas, care sunt nişte pateuri asemănătoare cu empandasul specific ţărilor sud-americane. În general, aceste saltenas sunt umplute cu legume sau carne şi sunt uşor îndulcite cu zahăr.
16. Egipt: Fūl Medames este denumirea unui preparat tradiţional egiptean care se consumă la micul dejun. Acesta constă într-un mixt de legume (mazăre, năut şi linte), asezonat cu legume murate şi seminţe de arugula (sau, pe româneşte, voinicică).
17. Japonia: Scăzut în calorii, micul dejun japonez conţine supă miso (o supă din diverse legume – soia, orez brun sau orz fermentat), legume proaspete sau murate, alge, tofu, salată şi peşte crud. Japonezii îşi asigura astfel aportul de omega-3 din alge şi peste, fibrele din legumele proaspete sau murate, proteinele din peşte şi tofu.
18. China: Ora micului dejun în China este foarte timpurie. În majoritatea zonelor, mâncărurile consumate sunt aceleaşi cu cele folosite şi la celelalte mese ale zilei. Asta înseamnă în principal grâu sau orez, care este suplimentat cu legume prăjite în cantităţi mici şi cu preparate din carne. Ceaiul este băut pe parcursul zilei, nu la mese.
19. Pakistan: Khichdi este preparatul care se consumă la micul dejun din Pakistan cel mai des. Este compus din linte şi orez integral gătite împreună şi condimentate după gust, servite alături de legume proaspete sau murate sau cu iaurt. Tot la micul dejun se mănâncă şi Ṣāj, care este pâine sub formă plată, care de obicei se mănâncă dimineaţa în mai multe ţări arabe.
20. India: Aici se servesc cartofi copţi cu rozmarin, linte, cârnat vegetarian, o omletă din tofu şi pâine prăjită cu banane şi piper.
Micul dejun variază foarte mult, de la zonă la zonă, dar se păstrează, totuşi, calea vegetariană.