Prinţul Harry vorbeşte deschis despre depresie şi sănătate mintală: Nu ezitaţi să cereţi ajutor!
Prinţul Harry al Marii Britanii a ţinut de curând un discurs în faţa fermierilor australieni, în care a vorbit deschis despre depresie şi sănătate mintală.
“Ştim că rata de suicid este mai mare în zonele rurale decât în cele urbane, iar tinerii din regiunile izolate au cele mai probleme. Dar, dincolo de statistici, vreau să subliniez ceva: voi, cu toţii, faceţi parte dintr-o comunitate, care vă poate sprijini atunci când aveţi nevoie. Tot ce trebuie să faceţi este să cereţi ajutorul. Fie că e vorba de un vecin, coleg sau prieten, ajutorul se află lângă voi. Cu siguranţă veţi găsi pe cineva care să vă asculte, să vă înţeleagă şi să vă îndrume. De asemenea, există şanse mari ca să descoperiţi că şi alţii se confruntă cu acelaşi tip de probleme”, a explicat prinţul Harry, citat de news.com.au.
El a adăugat că acest lucru reprezintă o dovadă de curaj.
“Nu trebuie să suferiţi în tăcere. Nu sunteţi singuri în toată treaba asta. Viaţa mea s-a schimbat în bine după ce am cerut ajutor”, a mai spus acesta.
Reamintim că Harry, alături de fratele său, William, şi soţia acestuia, Kate, au lansat campania #HeadsTogether, o iniţiativă care are ca scop destigmatizarea problemelor ce ţin de sănătatea mintală. Cei doi prinţi au trecut printr-o perioadă dificilă din punct de vedere emoţional după moartea mamei lor, Diana.
Situaţia din România
Studiul “Atitudini și percepții asupra bolilor mintale în cadrul populației României”, realizat de Centrul pentru Inovație în Medicină (InoMed), arată modul în care societatea românească se raportează la pacienții cu tulburări psihice și de comportament (TPC). Iată care sunt rezultatele:
- Aproximativ 20% dintre cei intervievați afirmă că au un cunoscut care suferă de o tulburare psihică și de comportament și cumulat, 28% indică aici un membru al familiei – rudă îndepărtată sau mai apropiată.
- În același timp, 3,1% dintre români au spus că au fost diagnosticați la un moment dat cu o TPC.
Dan Roşca – medic primar psihiatru, şef secţie “Toxicomanii” , Spitalul Clinic de Psihiatrie “Prof.Dr. Al. Obregia”, Bucureşti – spune că în lumea specialiștilor se vorbește foarte deschis despre aceste probleme. “În fiecare an există în România mai multe conferințe, simpozioane pe această temă, de obicei cu participare internațională. Spitalele de profil, cabinetele psihiatrice din ambulatoriu, ONG-urile din domeniu, comunitățile terapeutice tratează sau ajută un număr mare de toxicodependenți. Specialiștii sunt foarte deschiși în a comunica altora experiența lor și o fac ori de câte ori sunt solicitați”, explică medicul pentru Revista CARIERE.
Totuşi, încă există un număr mare de persoane care încă percep contactul cu psihiatrul sau psihologul ca pe ceva care trebuie evitat cu orice preț. În opinia lui Dan Roşca, există o singură cale de a lupta împotriva ignoranței – cunoașterea.
Prin urmare, informează-te din surse oficiale, vorbeşte cu cei din jurul tău şi nu ezita să iei legătura cu un specialist atunci când te confrunţi cu o problemă legată de sănătatea mintală sau când cineva din jurul tău are nevoie de ajutor.