Programele de corporate wellbeing în România: importanță și tendințe
Într-un mediu de lucru rapid și solicitant, bunăstarea fizică și emoțională a angajaților a devenit o problemă presantă. Cu presiunea crescândă de a se adapta la schimbări intense, de a respecta termenele limită, de a atinge obiectivele, angajații se confruntă adesea cu provocări care pot afecta sănătatea lor fizică, mentală și emoțională.
Pandemia COVID-19 a subliniat și mai mult importanța wellbeing-ului holistic, mulți angajați întâmpinând dificultăți în a se adapta la munca de la distanță, a face față izolării sociale și a gestiona stresul și incertitudinea pandemiei. Ca răspuns la aceste provocări, angajatorii recunosc necesitatea de a sprijini sănătatea fizică și bunăstarea emoțională a angajaților.
Importanța programelor pentru bunăstarea angajaților
Programele de wellbeing corporativ sunt esențiale pentru crearea unui mediu de lucru favorabil și productiv. Aceste programe nu doar că îmbunătățesc sănătatea și bunăstarea angajaților, dar contribuie și la crearea unei culturi organizaționale pozitive. Implementarea unor programe de wellbeing comprehensiv poate aduce beneficii semnificative atât pentru angajați, cât și pentru angajatori, cum ar fi reducerea absenteismului, creșterea productivității și îmbunătățirea moralului angajaților.
Pentru a înțelege mai bine importanța acestor programe, am discutat cu Alina Denisa Ciceu, Specialist în Compensații și Beneficii @Broadridge.
Cu ce schimbă lucrul în echipă existența programelor de wellbeing?
„În funcție de natura lor, programele de wellbeing pot să impacteze în mod direct munca în echipă, colaborarea, dar și elemente emoționale. Spre exemplu, o activitate sportivă de genul unei competiții de alergare, poate crește motivația, implicarea și cooperarea colegilor, acestea fiind transferabile ulterior muncii în echipă.
Alte activități de genul webinariilor sau a conținuturilor informaționale pot să impacteze în mod indirect starea de bine prin acțiuni intermediare. De exemplu, un webinar despre combaterea stresului, dacă are un plan de intervenție care să fie urmat, poate în timp să scadă nivelul stresului la nivel individual, performanța membrilor crescând în acest fel.”
Cum se identifică nevoia de astfel de programe în corporații?
„Am identificat nevoia unor astfel de programe discutând regulat cu colegii, prin survey-urile anuale interne pe care le desfășurăm și în baza implicării angajaților la inițiativele desfășurate. De exemplu, am avut un număr mare de participanți la webinarele organizate despre sănătatea emoțională, iar în fiecare lună un număr impresionant de angajați accesează beneficiile pentru sport.
Astfel, am remarcat cu ușurință interesul colegilor noștri pentru acțiunile de prevenție a problemelor de sănătate, în special după perioada pandemică și tocmai de aceea, pe lângă îmbunătățirea pachetelor de asigurare medicală și de viață, oferim suport informațional în această sferă.”
Cele mai importante tendințe în wellbeingul corporativ
1. Programe vs. inițiative punctuale de wellbeing
Programele de wellbeing pentru angajați reprezintă o tendință în creștere în România. Aceste programe pot include inițiative precum centre de fitness la locul de muncă, opțiuni alimentare sănătoase și retreat-uri de fitness sau teambuilding-uri. Unele companii oferă chiar stimulente financiare pentru angajații care participă la programele de wellbeing. Conform unui sondaj realizat de Mercer România, 48% dintre companiile românești au implementat programe de wellbeing pentru a îmbunătăți sănătatea și bunăstarea angajaților.
„Punerea la dispoziția angajaților a doar câtorva soluții punctuale nu funcționează. Un program de wellbeing presupune ca tu, ca angajator, să creezi un mediu de lucru în care angajații se simt susținuți să aibă grijă de sănătatea lor per ansamblu – fizică, mentală, emoțională – și oferirea resurselor necesare pentru acest lucru. Pe lângă faptul că genul acesta de suport se va reflecta în fericirea echipei, compania are avantaje evidente: conform studiului Wellhub, faptul că aproape două treimi dintre liderii de HR au raportat un randament de doi lei pentru fiecare leu investit în wellbeingul angajaților este o descoperire care ne face să vedem lucrurile într-o lumină nouă și ne arată cum această investiție aduce beneficii atât angajaților, cât și angajatorilor” – Dan Moraru, Country Lead@7card (parte a Wellhub)
2. Suport pentru sănătatea mintală
Sănătatea mintală este un aspect crucial al bunăstării generale. Conform Institutului Național de Statistică din România, 20% dintre angajații români au experimentat un tip de stres legat de muncă care a dus la probleme de sănătate mintală. Multe companii au început să ofere suport pentru sănătatea mintală angajaților lor. De exemplu, un sondaj realizat de PwC România a constatat că 85% dintre companiile românești oferă un Program de Asistență pentru Angajați (EAP) pentru a oferi consiliere și suport angajaților care se confruntă cu probleme de sănătate mintală.
3. Aranjamente de muncă flexibile
Aranjamentele de muncă flexibile, cum ar fi munca la distanță sau programul flexibil, au devenit din ce în ce mai populare în România în ultimii ani. Conform unui sondaj realizat de EY România, 80% dintre companiile românești oferă aranjamente de muncă flexibile angajaților lor. Aceste aranjamente pot ajuta la reducerea stresului și la îmbunătățirea echilibrului dintre viața personală și cea profesională, având un impact pozitiv asupra bunăstării angajaților.
Care ar fi programul ideal de muncă flexibilă: 3 zile aleatorii de la serviciu și 2 de acasă? 4 zile de muncă și 3 libere? 2 zile la serviciu si 3 remote? Sunt ședințele online benefice pentru corporații sau cele fizice dau rezultate mai bune?
“Am remarcat pe parcursul ultimilor ani faptul că nu există un program ideal de muncă flexibilă care să satisfacă necesitățile a peste 350 de angajați. De aceea, la nivelul companiei noastre, angajații pot să decidă împreună cu managerul direct, ținând cont de rolul lor și de cerințele businessului, programul de muncă și câte zile vor lucra remote/din birou.
Această abordare le oferă angajaților posibilitatea de a investi în starea lor de bine, fie că este de natură socială, având mai multe interacțiuni cu familia, sau din sfera sănătății, având un stil alimentar mai echilibrat.
Considerăm că unul dintre ingredientele pentru reușita unei ședințe eficiente este implicarea participanților prin adresarea de întrebări, împărtășirea de idei, soluții sau provocările pe care le întâmpină la proiectul pe care lucrează. Atât timp cât angajații participă activ și la finalul ședinței se ating obiectivele propuse, considerăm că, în mod egal, ședințele online și cele fizice au aceeași eficiență”, ne spune Denisa Ciceu.
4. Programe de fitness pentru familie
Programele de fitness pentru familie devin din ce în ce mai populare în rândul companiilor care doresc să îmbunătățească bunăstarea angajaților lor. Aceste programe încurajează angajații și familiile lor să participe împreună la activități fizice, cum ar fi provocări de fitness, antrenamente de grup și evenimente de wellness. Implicarea membrilor familiei poate promova o cultură a sănătății și bunăstării dincolo de locul de muncă, având un impact pozitiv asupra vieții personale a angajaților.
5. Suport pentru echilibrul între viața profesională și personală
Aceste programe se concentrează pe ajutarea angajaților să atingă un echilibru între viața profesională și cea personală. Programele pot include tehnici de productivitate personală, sfaturi de auto-îngrijire și aspecte legate de somn, nutriție etc. Aceste programe oferă soluții practice pentru problemele cotidiene, relevante pentru diferite domenii ale vieții, cum ar fi organizarea personală, sănătatea și relațiile.
Ce s-a schimbat în urma unui program de wellbeing d.p.d.v. al echilibrului între viața personală și cea profesională? S-au îmbunătățit lucrurile sau, dimpotrivă, angajații au devenit mai „absenți” la birou?
„Discutând cu angajații care fac sport regulat și se implică în activitățile de wellbeing oferite de companie, deseori aceștia afirmă faptul că un stil de viață activ îi ajută să-și planifice mai bine timpul și activitățile de peste zi și că au un nivel de energie mai crescut pe parcursul zilei. De asemenea, pentru mulți dintre ei, sportul și participarea la alte activități de wellbeing contribuie la întărirea echilibrului dintre viața profesională și cea personală, îmbunătățind și starea lor emoțională. Sunt mai pozitivi și fac față mai bine stresului.”
Programele de wellbeing corporate reprezintă un aspect crucial pentru crearea unui mediu de lucru favorabil și productiv în România. Prin implementarea unor programe de wellbeing holistic, companiile pot îmbunătăți bunăstarea angajaților și pot crea o cultură organizațională pozitivă. Aceste inițiative contribuie la creșterea productivității, reducerea absenteismului și îmbunătățirea moralului angajaților, fiind esențiale pentru succesul pe termen lung al organizațiilor.