Raw vegan: între modă şi stil de viaţă
Ce înseamnă raw vegan?
Cunoscut în Statele Unite încă din anii ’50, curentul raw a luat amploare odată cu preocuparea din ce în ce mai mare pentru un stil de viaţă sănătos. Apogeul l-a atins în California. (restaurante cu mâncare crudă şi clinici de detoxifiere pe baza dietei raw – Hippocrates Health Institute din Florida sau Institutul Gerson din Europa şi SUA,etc).
Raw vegan este o expresie din limba engleză care înseamnă că un aliment este de origine vegetală 100% si este crud (neprocesat peste 42 grade Celsius). Persoana care se defineşte ca fiind raw vegan este acea persoană care mănancă numai alimente de origine vegetală, în cea mai mare parte care nu sunt procesate peste 42o C. Majoritatea raw veganilor consumă între 30% şi 90% alimente neprocesate termic dar toate sunt 100% vegetale. Nu sunt puţini sunt cei care se specializează pe cont propriu în această direcţie, adunând informaţii şi fiind conectaţi la tot se apare nou în acest sens.
Anca Alina Ionescu are 42 de ani şi a început să îşi schimbe stilul de viaţă în 1992, la 18 ani, devenind vegetariană. A făcut-o pentru că, de mic copil, îi plăceau la nebunie dulciurile şi mâncărurile de orice fel şi din această cauză se confrunta cu probleme de supraponderalitate, cu comentariile răutacioase ale colegilor privind aspectul fizic, şi nu în ultimul rând cu o serie de boli cauzate de consumul de zahăr şi grăsime în exces.
Schimbările, povesteşte Anca Ionescu, au apărut după prima lună de la data la care a renunţat la consumul de carne.
“Mai exact am simţit ca şi cum am dat jos de pe umeri o greutate mare, iar pe măsura ce trecea timpul mă simţeam din ce mai uşoară şi cu mai multă energie. Trecerea la vegetarianism m-a ajutat în timp şi să slăbesc, mâncând cât aveam nevoie, fără frustrari şi infometare aşa cum se întamplă cu dietele care au ca scop reducerea greutaţii prin restricţii cantitative” povesteşte Anca.
Anca Ionescu spune că, din momentul în care a văzut rezultate, a studiat cu pasiune tot ce ţine de o alimenţie sănătoasă şi un stil de viaţă sănătos.
Drept urmare în 2015, a renunţat la o carieră în domeniul relaţiilor internaţionale şi şi-a urmat pasiunea. A fondat programul pentru sănătate Tânăr şi Sănătos , program prin care îşi propune să ajute cu informaţii, consiliere, ateliere practice precum şi cu dulciuri şi mâncăruri sănătoase preparate la comandă, pe toţi cei care îşi doresc să rămâna tineri şi sănătoşi.
Ca urmare a informaţiilor adunate în tot acest timp a devenit mai apoi vegană iar de 4 ani are o alimentaţie bazată pe crudităţi în proporţie de 90%.
“Schimbările au continuat să apară pe măsură ce îmi ‘curăţam’ alimentaţia de cât mai multe alimente şi ingrediente nocive (am renunţat pe rând la sucurile acidulate, la prăjeli, la pâine albă, la alimentele procesate, la sarea iodata etc) . Iar cand am renunţat la lactate (dupa mulţi ani în care credeam că nu pot trăi fără lactate, atât de mult îmi plăceau) am avut o mare surpriză. M-am simtit şi mai usoara şi plina de energie, am observat că aveam o mai mare claritate mentala şi şi în timp am văzut că nu mai răceam aşa de des( remedial meu pentru răceală e propolis şi vitamina C).
Consumul de alimente de origine vegetală te ajută să-ţi menţii greutatea ideală. Sunt recomandate în orice dietă de nutriţionişti. Anca Ionescu spune că de când mănâncă crudităţi se simte cel mai bine, din toate punctele de vedere.
„Făcând o comparaţie cu alte persoane de vârsta mea pot spune că pielea, părul şi unghiile au un aspect mult mai tineresc. De exemplu, nu am nici in fir de păr alb, cosmeticiana spune că am pielea foarte hidratată şi în general când vine vorba de vârstă, mi se scad întotdeauna 8-9 ani” spune Anca.
Şi aici pot să vă confirm că aşa e.
Cum reuşeşte să reziste tentaţiilor culinare de zi cu zi?
„Din ziua în care am început să mănânc fără carne nu am mai fost tentată niciodată să gust preparate din carne şi sunt douăzecişipatru de ani de atunci. Cea mai mare slăbiciune a mea, de mic copil, au fost dulciurile, dar de când sunt raw vegană am rezolvat problema. Pe vremea când eram vegetariană aveam două zile pe lună în care îmi permiteam să mănânc orice (în afară de carne, desigur) şi atunci de obicei mâncam ceva dulce”.
Anca Ionescu spune că are o regulă de aur şi mănâncă întotdeauna înainte să meargă la aniversări, petreceri şi cumpărături.
„Atunci când sunt sătulă nu mai simt nevoia de a consuma mâncărurile oferite de alţii, deoarece sunt conştientă că, cele mai multe dintre ele nu sunt bune pentru sănătatea mea şi eu voi suporta repercursiunile dacă le mănânc. În ceea ce priveşte petrecerile la birou, colegii erau la curent cu obiceiurile mele alimentare şi de obicei îmi comandau şi mie o salată pe care o mâncam mai mult pentru aspectul social al evenimentului”.
Ce reguli trebuie să păstrezi în dieta raw vegană
“Regulile pe care trebuie să le păstrezi sunt cele de combinare corectă a alimentelor (de ex. mănânc fructele la o masă separată sau combinate cu verdeţuri şi o cantitate mică de nuci/seminţe, niciodată combinate cu legume sau leguminoase) deoarece acestea sunt importante pentru o digestie eficientă.
O alta regulă este că dimineata mănânc întotdeauna fructe sau un smoothie pe bază de fructe pentru a ajuta la evacuarea intestinului de rezidurile din ziua precedentă. De asemenea foarte important este ca mâncarea să fie consumată cât mai proaspată cu putinţă, deoarece atunci ea ne va aduce cele mai multe enzime, vitamine şi fitonutrienţi” afirmă Anca Ionescu care studiază de 24 de ani despre alimentaţia sănătoasă.
Unii nutriţionişti afirmă că stilul raw vegan nu asigură o cantitate suficientă de vitamina B12, (carenţa de B12 conduce la anemie pernicioasă şi la deteriorarea lenta a sistemului nervos iar în câţiva ani, carenţa de B12 poate fi fatală).
Anca Ionescu ne spune că „important e ca veganii să mănânce alimente ce conţin cobalt iar organismul îşi va face treaba şi va produce tot ce are nevoie. Iar pentru cei care nu sunt totuşi siguri că o alimentaţie corectă le poate oferi tot ceea ce organismul lor are nevoie, pot consuma alimente fortificate cu vitamina B 12 (cum este drojdia inactivă fortificată cu B12). Eu personal nu am avut nici o carenţă de când sunt vegetariană/vegană, medicul de familie chiar mi-a spus că nu a mai văzut aşa analize bune de zeci de ani şi asta în ciuda faptului că pe vremea când mâncam tradiţional eram anemică şi făceam des boli infecţioase.”
Primii paşi pentru a trece la stilul de alimentaţie raw vegan
Anca Ionescu afirmă că orice schimbare de stil de viaţă trebuie făcută treptat, pentru a da organismului timpul necesar să se acomodeze.
„Persoanelor cu care lucrez le spun să facă schimbările treptat. Cel mai important, din punctul meu de vedere, este să te simţi pregătit mental să faci o schimbare şi asta o ştii şi o simţi doar tu, nu îţi poate nimeni spune când e momentul potrivit”.
Dacă te simţi pregătit să faci o schimbare, interesează-te, informează-te şi apoi începe să experimentezi, recomandă Anca Ionescu.
„Primii paşi pentru a trece la stilul de viaţă raw vegan este să începi să adaugi în alimentaţia ta mai multe verdeţuri crude, mai multe legume şi fructe de sezon, iar cantitatea să o creşti treptat.
Dacă îţi plac dulciurile, să le înlocuieşti cu dulciuri raw vegane şi să adaugi în alimentaţie superalimentele (sunt alimente 100% naturale care conţin o cantitate de nutrienţi per gram mult mai mare decât alimentele considerate obişnuite). În timp, vei vedea cum organismul tău îţi va cere din ce în ce mai multe astfel de alimente sănatoase şi pline de nutrienţi şi îţi va fi mult mai uşor să treci la următorul stadiu.
De ce e important să consumăm cât mai multe crudități?
Răspunsul la acesta întrebare ar putea fi un articol separat. Pe scurt însă, încă de la începuturile existenţei sale şi pentru o lungă perioadă de timp omul a consumat doar hrana crudă. Astfel, organismul nostru este programat genetic să recunoască această hrană ca pe ceva benefic şi să o proceseze în cel mai eficient mod (cu un consum minim de energie) pentru a-şi procura enzimele, vitaminele, mineralele şi fitonutrienţii de care are nevoie pentru a supravieţui.
“Este bine cunoscut faptul că prin prepararea alimentelor la peste 42o Celsius, alimentele pierd între 70 şi 90% din vitamine, toate enzimele şi o mare parte dintre minerale şi fibre. De aceea, personele care mănâncă crudivor au nevoie de cantităţi mai mici de mâncare pentru a-şi asigura necesarul de nutrienţi. Drept urmare, le va fi foarte usor să-şi păstreze greutatea ideală. În plus, aportul de fibre din alimentele crude curaţă sistemul digestiv de rezidurile rămase de la mesele anterioare. Acest fapt se va traduce printr- un corp mai tânăr şi mai sănătos” afirmă Anca.
Meniul zilnic al Ancăi Ionescu se bazează preponderent pe fructe de sezon, verdeţuri şi legume de sezon, nuci şi seminte, leguminoase (linte, năut., fasole etc), mei, quinoa, hriscă, amaranth, germeni şi vlăstari, superalimente şi produse fermentate (murături în saramură şi kombucha).
„Cu aceste tipuri de alimente prepar o multitudine de reţete delicioase, sănătoase şi nu în ultimul rând saţioase” .
Recomandare de meniu raw vegan
La micul dejun, Anca Ionescu spune că obişnuieşte să bea o cană cu apă structurată urmată de un smoothie consistent din fructe de sezon, o mână de verdeaţă, 2-3 linguri de nuci sau seminţe şi o cantitate mică de superalimente.
La prânz consumă pateuri de legume cu nuci sau seminţe/salate cu sos consistent din nuci şi seminţe sau supe de legume fără foc. Din când în când iarna îşi pregăteşte mâncare de leguminoase sau pseudocereale (quinoa, hrişcă, amaranth etc).
Iar cina e compusă din fructe de sezon sau un smoothie de fructe şi verdeaţă ori o salată iar uneori doar un desert raw vegan(pe care şi-l prepară singură )
Modă sau treptat va deveni un mod de viaţă ?
Dată fiind calitatea alimentelor convenţionale care se găsesc pe piaţă şi a modului de viaţă modern, fără mult efort fizic, Anca Ionescu crede că o alimentaţie bazată în cea mai mare parte pe legume, verdeţuri şi fructe este o necesitate pentru toţi cei care doresc să fie sănătoşi şi să arate bine.
“Este o alegere personală până la urmă, ca multe alte lucruri în viaţă”.