Sănătatea în corp, minte și relații cu Anca Amariei
“Una dintre cele mai mari probleme ale umanității este lipsa noastră de implicare în propriile vieți. Aceasta se datorează deconectării noastre de la senzațiile corporale, de la emoții, și neglijării relațiilor semnificative.”, – Anca Amariei, cofondator EKA – Centrul Stării de Bine. Sănătatea trebuie abordată holistic, având în vedere corpul, mintea și relațiile interumane. O problemă majoră a societății moderne este deconectarea de sine, care se manifestă prin detașarea de viețile noastre, deconectarea de la senzațiile corpului, de emoții și prin lipsa cultivării unor relații semnificative.
Într-o lume în care sănătatea este adesea redusă la absența bolii fizice, Anca Amariei, ne reamintește de complexitatea acestei stări esențiale pentru bunăstarea noastră. Sănătatea nu înseamnă doar un corp sănătos, ci implică și o minte echilibrată și relații armonioase.
Pentru a menține un corp sănătos, este important somnul de calitate, o alimentație echilibrată și mișcare adaptată condiției fizice. Respirația corectă și aerul curat sunt la fel de necesare, chiar dacă nu toate aspectele calității aerului sunt sub controlul nostru. Anca explică: „Când vorbim despre corp, despre sănătatea fizică, trebuie să avem un somn de calitate, să fim atenți la alimentație, mișcare și calitatea modului în care respirăm. Știm cât de dificil ne este când nu respirăm bine!”.
Alimentația hrănitoare și diversificată este esențială, în special evitarea fast-food-ului și alegerea alimentelor proaspete și gătite. De asemenea, exercițiile fizice ar trebui adaptate condiției de sănătate și vârstei. De exemplu, activitățile fizice trebuie ajustate în funcție de starea de sănătate. La 20 de ani putem alerga ușor și participa la maratoane, dar la 50 de ani ar fi indicat să optăm pentru alte forme de exerciții.
În plus, sănătatea mentală este susținută de patru subpiloni, conform Ancăi: compasiunea față de sine, mentalitatea de creștere, capacitatea noastră de a trăi prezent și conștient, dar și cea de a ne manifesta recunoștința.
„Primul subpilon este capacitatea noastră de a manifesta compasiune față de sine. Se vorbește foarte mult acum despre a avea compasiune față de ceilalți, dar nu putem avea compasiune față de alții dacă nu avem mai întâi pentru noi”, subliniază Anca.
Adoptarea unei mentalități flexibile și orientate spre dezvoltare ne ajută să navigăm cu succes prin provocările vieții. Mindfulness-ul sau atenția la prezent ne conectează cu propriile noastre emoții și senzații, în timp ce recunoștința ne poate schimba radical starea de spirit. Este mai benefic să fim recunoscători pentru ceea ce avem decât să ne concentrăm constant pe ceea ce ne lipsește. Acest mod de a gândi stimulează considerabil dopamina și ne poate transforma semnificativ starea mentală.
Mai mult, calitatea relațiilor noastre este esențială pentru fericire, așa cum demonstrează și cel mai lung studiu realizat de Universitatea Harvard. Anca Amariei subliniază: „Ce ne face fericiți? Răspunsul este calitatea relațiilor noastre, conform unui studiu longitudinal derulat de peste 80 de ani de Universitatea Harvard”. Conectarea autentică la ceilalți, oferindu-le prezența noastră și cultivând calități prosociale precum recunoștința și compasiunea, sunt fundamentale.
De asemenea, implicarea în comunitate și ajutorul oferit celor din jur pot aduce un sentiment profund de împlinire. „Dacă ești o persoană singură, ajută pe cineva, implică-te în viața comunității”, sugerează Anca. Aceste acțiuni nu doar că ne ajută să ne simțim mai bine, dar contribuie și la crearea unor legături sociale puternice. Implicarea în viața comunității se numără printre “secretele” celor mai longevive populații de pe glob, așa-numitele Blue Zones.
O problemă majoră a societății contemporane este absența noastră din propriile vieți. Suntem deconectați de corp, de emoții și de relațiile noastre. Așadar, mindfulness-ul și conștientizarea sunt foarte importante. Dacă suntem mai conștienți de viețile noastre, putem înțelege cu adevărat cum ne simțim și putem începe să facem pași spre o stare de bine și sănătate autentică. Prin practicarea mindfulness-ului și cultivarea prezenței, putem începe să identificăm și să corectăm aceste deconectări, făcând pași importanți spre o viață mai echilibrată și mai sănătoasă.
Pentru a ne îmbunătăți starea de bine, Anca Amariei recomandă exerciții fizice adaptate vârstei și stării noastre de sănătate, precum și activități mentale și emoționale care ne hrănesc sufletul. În plan relațional, petrecerea timpului de calitate cu cei dragi și ajutorarea celor din jur sunt esențiale pentru o viață împlinită.
„Am lucrat la un moment dat cu oameni cărora le ofeream o listă cu activități recomandate pentru acești trei piloni”, explică Anca. În plan fizic, ea subliniază importanța somnului de calitate și a exercițiilor fizice personalizate. În plan mental, activități precum scrierea într-un jurnal, exercițiile de respirație și meditația sunt benefice. Iar, în plan relațional, timpul petrecut cu cei dragi și gesturile de bunătate altruistă față de ceilalți sunt esențiale.
Echilibrul între corp, minte și relații este important pentru a trece mai ușor peste provocările vieții și pentru a ne spori reziliența. Sănătatea și fericirea nu sunt doar despre a avea un corp sănătos, ci despre a găsi echilibrul între corp, minte și relații. Prin cultivarea compasiunii, a recunoștinței și a conexiunilor autentice, putem atinge o stare de bine profundă și durabilă. Acesta este mesajul pe care Anca Amariei îl transmite prin munca sa și prin abordarea holistică a sănătății promovată la EKA – Centrul Stării de Bine.