Sanatatea la superlativ!
Pentru ca anotimpul ne permite, putem avea un regim alimentar bogat in vitamine si nutrienti chiar din fata casei, cum s-ar spune, din propria gradina. Mai greu pentru cei care stau la bloc, dar de aceea exista piata. „Este probabil cel mai bun moment pentru a ne bucura de toate roadele pamantului. Unul dintre cele mai importante principii ale alimentatiei sanatoase este consumul sezonier si local de alimente. Cu alte cuvinte, sa mancam toata gama disponibila de fructe si legume, proaspat recoltate. De asemenea, ar trebui mentinuta traditia de a conserva aceste alimente pentru perioada iernii, asigurandu-ne astfel nutrienti de calitate pentru sezonul rece”, ne recomanda Dr. Serban Damian, nutritionist sportiv la Centrul de nutritie Superfit.
Rosii, castraveti, morcovi… Vitamine si energie! Si, daca nu sunt de ajuns legumele si fructele de sezon, mai exista si suplimentele nutritive. Industria suplimentelor nutritive este, in ultimii ani, intr-o continua expansiune. Tot mai multe persoane apeleaza la astfel de produse pentru a-si asigura necesarul zilnic de vitamine si minerale, pentru a face fata solicitarilor fizice si intelectuale sau pentru a-si spori capacitatile neuropsihice.
„In principiu, orice supliment nutritiv ar trebui sa aiba doar efecte benefice, fara niciun fel de efect negativ. Realitatea este ca foarte multe dintre produsele de pe piata au efecte controversate. Nu ma refer la efecte negative, ci la lipsa efectelor pozitive, ceea ce in termeni practici inseamna o cheltuiala inutila pentru sportiv. Exista insa si suplimente nutritive ale caror efecte nu pot fi puse la indoiala – au in spate studii foarte serioase, care le arata eficienta. Acestea pot intr-adevar sa aduca o schimbare in pregatirea sportivului si in capacitatea lui de a obtine preformantele dorite. Pentru ca e un domeniu vast si destul de dificil, e bine ca sportivii sa fie consiliati de un specialist (medic, nutritionist)”, spune Serban Damian.
Alimentatia moderna, invadata de fast-food si produse ultraprocesate, nu mai poate asigura toate substantele necesare organismului in cantitati optime, iar premisa unor carente este asigurata. Suplimentele nutritive compenseaza acest neajuns si asigura organismului substantele de care acesta are nevoie, dar pe care nu le primeste din hrana.
In timp ce imbunatatirea obiceiurilor alimentare si revizuirea stilului de viata sunt in atentia multor programe de cercetare si promotii de prevenire a bolilor, tot mai multi medici si nutritionisti recunosc importanta suplimentelor nutritive si rolul lor in promovarea sanatatii.
Mai multe studii efectuate pentru a stabili calitatile, eficienta si siguranta suplimentelor nutritive au fost reunite intr-un material vast ce subliniaza beneficiile acestor produse parafarmaceutice.
Intre cele mai importante efecte sanogene ale suplimentelor nutritive se numara potentarea sistemului imunitar, rezistenta crescuta la agresiunea unor germeni, preventia malformatiilor congenitale, reducerea riscurilor unor afectiuni precum: osteoporoza, bolile cardiovasculare, accidentele vasculare cerebrale, fracturile de sold etc.
Dar fiecare dintre noi este diferit si isi face propriul stil de viata. Asa sunt si sportivii. Trebuie avut in vedere faptul ca oamenii care fac sport de performanta nu au neaparat un regim alimentar special. „Diferentele principale se remarca in ceea ce priveste aportul de energie. Un om obisnuit, sedentar, poate avea un necesar zilnic de 2.000-2.500 kcal, in timp ce un sportiv poate ajunge si la 6-7.000 kcal (insa acest lucru depinde de foarte multi factori – sex, masa corporala, sport practicat, etapa de pregatire, volum de antrenament, obiective propuse etc.). Pot exista diferente si in ceea ce priveste raportul intre nutrienti (carbohidrati, proteine, lipide). Desi multi oameni isi imagineaza ca sportivii mananca mult diferit fata de populatia generala, realitatea este ca si ei consuma aceleasi alimente de baza, insa in cantitati diferite si de obicei gatite mult mai «curat»”, afirma nutritionistul. Specialistul mai spune si ca „in principiu sportivii pot consuma aceleasi alimente ca si cei nesportivi, pornind de la premisa ca vorbim despre o alimentatie echilibrata, sanatoasa, fara excese. In functie de etapa de pregatire, e posibil ca uneori alimentatia sa fie orientata catre alimente mai bogate in proteine (carne, oua, lactate) sau mai bogate in carbohidrati (fructe, legume, cereale).” Asadar, nu trebuie sa fim sportivi pentru a avea un regim alimentar sanatos.
De retinut este faptul ca suplimentele nutritive, asa cum avertizeaza si nutritionistul, nu trebuie sa inlocuiasca masa, ci sa o completeze. „Pentru sportivi sunt importante, iar nutritia sportiva moderna dedica un rol insemnat existentei suplimentelor, insa nu trebuie sa fii sportiv de performanta pentru a recurge la utilizarea suplimentelor”, conchide Dr. Serban Damian.
Ca sa simplificam ideea de suplimente nutritive sau alimentare, este bine sa le luam atata timp cat sunt folosite asa cum scrie la carte sau… asa cum recomanda medicul nutritionist.