Sfaturi pentru a ne menține starea de bine
Să nu acceptăm să trăim mai puțin bine decât potențialul nostru cel mai înalt, este îndemnul unui psiholog din România.
“Pentru a ne menține starea de bine, motivația și un drum de succes al vieții, este important să învățăm să acceptăm imperfecțiunile noastre și ale celor din jur, instabilitatea vremii și a vremurilor, schimbările de tot felul din viața noastră și provocările pe care acestea ni le aduc. În același timp, este important să nu acceptăm să fim tratați cu lipsa de respect, să ne fie încălcate drepturile umane, morale, legale. Să nu acceptăm să fim asupriți, folosiți, mințiți. Să nu acceptăm să trăim mai puțin bine decât potențialul nostru cel mai înalt etc.”, consideră psihologul Laura Maria Cojocaru.
Suntem educați și ghidați în viață spre a dărui, spre a oferi ceea ce putem și avem mai bun în noi celorlalți. “Și este bine, deoarece, atunci când vrem să primim ceva în viață, începem prin a da pentru a deveni modele. Exemplu pentru ce, cum și în ce măsură ne dorim și avem nevoie. La fel de important este însă să ne dăm voie să și primim ceea ce ne oferă cei din jur sau viață în general. Informație, ajutor, oportunități, ghidaj, daruri. De asemenea, este important să învățăm să cerem ceea ce avem nevoie și să ne luăm de la viață ceea ce avem nevoie”, mai spune psihologul.
Pentru o viață plină de bucurie, avem nevoie să beneficiem de libertate. Și și să ne acordăm și noi înșine libertatea de a schimba ce este nevoie, dacă este nevoie. “Libertatea de a decide ce tip de viață și de muncă ni se potrivește, de a decide în privința vieții personale ș.a. Tototdată, pentru a putea beneficia de aceste libertăți, este important ca nici noi să nu le încălcăm pe ale altora, deci să respectăm niște reguli, legi morale sau sociale, niște norme de conduită, gândire și simțire”, arată Laura Maria Cojocaru.