Statul pe scaun, obiceiul care ne scurtează viaţa
Toate dispozitivele electronice, de la computere până la tablete, contribuie la deformarea posturii și la creșterea în greutate, iar statul pe scaun este unul dintre cei mai mari dușmani ai omului modern. De fapt, statul în șezut poate scurta viața unui individ, mai ales atunci când este combinat cu lipsa de exerciții fizice. Potrivit unui studiu realizat în 2012, dacă reducem durata de stat pe scaun la doar trei ore pe zi, atunci avem posibilitatea de a ne prelungi speranța de viață cu doi ani.
Paul Sittner, specialist în recuperare medicală ortopedică și sportivă, coordonatorul Centrului de Recuperare Medicală Sportivă, și dr. Ovidiu Palea, medic primar Anestezie și Terapie Intensivă, directorul general al Centrului Medical ProVita, ne-au spus mai multe despre ce înseamnă să stai pe scaun o perioadă îndelungată și ce ar trebui să facem pentru ca asta să nu ne afecteze metabolismul.
Statul pe scaun pe perioade lungi este una dintre cauzele principale ale durerilor de spate. Un studiu recent al cercetătorilor suedezi de la Institutul Karolinska din Stockholm demonstrează chiar o legătură directă între statul îndelungat pe scaun și apariția diferitelor tulburări metabolice (sindrom metabolic, obezitate), a bolilor cardiovasculare și a diabetului de tip II.
La aceleași rezultate a ajuns și cercetătorul australian David W. Dunstan, conducătorul Institutului Baker IDI Heart & Diabetes.
Cercetătorii au măsurat pe termen lung nivelul de colesterol și glicemie la bărbați și femei de peste 25 ani. Rezultatul a fost următorul: cu fiecare oră de stat jos, riscul de mortalitate prematură crește cu 11%, iar riscul unei boli cardiovasculare – cu 18%.
Toate dispozitivele electronice, de la computere până la tablete, contribuie la deformarea posturii și la creșterea în greutate, iar statul pe scaun este unul dintre cei mai mari dușmani ai omului modern. De fapt, statul în șezut poate scurta viața unui individ, mai ales atunci când este combinat cu lipsa de exerciții fizice.
Ce se întâmplă când stai prea mult pe scaun?
La nivelul coloanei vertebrale, duce la slăbirea musculaturii spatelui, a umerilor și a cefei, la afectarea tendoanelor, a ligamentelor și a anumitor mușchi. O primă problemă o constituie statul pe scaun într-o singură poziție timp îndelungat.
Se știe că presiunea constantă asupra discurilor intervertebrale împiedică în timp hidratarea lor și, prin aceasta, aportul de substanțe nutritive care hrănesc și mențin discul sănătos. Discurile intervertebrale sunt dezavantajate din punct de vedere al schimburilor metabolice, în sensul că hrănirea lor are loc numai prin difuziune, adică prin alternanța dintre presiune – detensionare. Din acest motiv, mersul pe jos asigură hrănirea discurilor intervertebrale.
O altă problemă cauzată de statul îndelungat pe scaun este o mobilitate redusă în articulația șoldului, ceea ce duce la mișcări nedorite ale coloanei lombare, care pot cauza, în timp, uzarea prematură a discurilor intervertebrale.
La majoritatea persoanelor testate se constată şi o activitate ineficientă și necoordonată a abductorilor șoldului, o grupă de mușchi deosebit de importantă pentru stabilizarea bazinului și implicit a întregii coloane vertebrale.
Aspecte ergonomice ale muncii la birou (poziția scaunului, înălțimea monitorului calculatorului, înălțimea mesei de lucru etc.) pot duce neobservat la apariția în timp a unor dezechilibre musculo-articulare, care se transpun în dureri la efectuarea activităților zilnice.
Cum poţi evita astfel de boli
Singura soluție pentru combaterea acestor efecte nedorite este întreruperea fazelor lungi de stat pe scaun și introducerea în activitatea zilnică a unor faze scurte de mișcare. Astfel, la fiecare oră de stat jos se recomandă câte zece minute de mișcare (dăm un telefon stând în picioare, mergem pe scări în loc să luăm liftul).
În plus, pentru protecția zonei cervicale, monitorul trebuie poziționat la înălțimea ochilor, ceea ce nu se întâmplă atunci când este utilizat laptopul, de exemplu.
Programe şi antrenamente sportive
Generația de corporatiști foarte activi face un pashotărât înainte ca stil de viață. Totuși, este recomandată prudența, deoarece unele dintre activitățile sportive exercită o încărcătură considerabilă asupra sistemului musculo-articular (kite, schi, enduro). „Banalul” jogging, de exemplu, presupune un efort complex din partea organismului dacă realizăm că fiecare pas înseamnă o săritură, urmată de aterizare și (în caz fericit) de o stabilizare a articulațiilor prin sistemul muscular.
Astfel, de multe ori apare o suprasolicitare pe fondul unei carcase nepregătite de eforturi intense (triatloane, maratoane etc.), oamenii neavând o bază bună de plecare musculo-scheletală, adică nu au făcut sport în tinerețe. Din acest motiv, înainte de a începe să practici un sport, se recomandă o vizită la terapeutul sportiv.
Prin teste funcționale se pot constata eventualele dezechilibre și, prin exerciții corective, se poate contribui la practicarea sportului preferat în mod sănătos, pe termen lung și fără dureri.
Frecvenţa recuperării
Nu există o perioadă generală de recuperare – aceasta trebuie adaptată în funcție de particularitățile fiecărei situații. Totuși, în toate cazurile, este foarte importantă consecvența pacientului.
În plus, acesta trebuie urmărit pe toată durata recuperării – sunt necesare evaluări periodice pentru a determina starea actuală și, eventual, schimbarea exercițiilor.
Exerciţii recomandate
Constatarea cercetătorilor suedezi a fost că nici practicarea sportului în timpul liber nu poate înlocui introducerea acestor faze scurte de activare a circulației sangvine și a sistemului muscular în activitatea zilnică.
În ceea ce privește statul la birou, luarea unei poziții de „drept” pe scaun (și menținerea ei) nu este soluția ideală pentru menținerea sănătăţii discurilor intervertebrale. Scaunele ergonomice nu reprezintă nici ele soluția definitivă pentru o coloană sănătoasă, decât în măsura în care, prin construcția lor, asigură o mișcare frecventă a celui care le folosește.
Pentru a preveni contracturile apărute după statul îndelungat pe scaun, se pot face la birou exerciții simple cum ar fi: mișcarea bazinului spre față și spre spate stând pe scaun, rotirea înapoi a umerilor, mișcarea capului în toate direcțiile, sprijinirea ocazională cu mâinile pe marginea biroului pentru detensionarea mușchilor spatelui, ridicarea alternativă a călcâielor și a vârfurilor picioarelor pentru a stimula circulația sangvină.
Centrul de Recuperare ProVita include aparate de terapie medicală dotate special cu accesorii ce fac posibilă o recuperare activă încă din primele zile după o operație sau traumatism. Acestea sunt completate de o gamă largă de materiale de antrenament funcțional, care permit mișcări complexe – de la cele zilnice, până la antrenamente specifice pentru sportivii de performanță.
Ergometrele sunt dotate cu pedale rabatabile, care fac posibilă începerea recuperării chiar și la o mobilitate foarte redusă a articulațiilor genunchiului sau șoldului. Ergometrul pentru brațe este folosit pentru stimularea metabolismului în zona cervicală și toracală, ajutând la relaxarea și detensionarea acestor zone, afectate în principal de contracturi musculare după statul la birou.
Aparatele medicale sunt completate de presa de picioare și un aparat pentru mușchii abductori și adductori ai șoldului, ambele dotate cu accesorii speciale pentru terapie (de exemplu, accesorii pentru antrenament senzomotoric, accesorii pentru îmbunătățirea mobilității articulației gleznei etc.).
Antrenamentul la scripeții cu cablu îmbunătățește coordonarea scăzută, constatată la persoanele inactive, stabilizează coloana vertebrală și ajută la stabilizarea articulațiilor după afecțiuni ale membrelor inferioare (genunchi, gleznă) sau superioare (umăr, cot, mână).
După o zi de stat la birou, pregătirea corpului pentru antrenament se poate face cu materiale funcționale (de exemplu, Foam Roller) care fac posibilă „netezirea” și îmbunătățirea schimburilor metabolice în zonele afectate de statul pe scaun, cum ar fi șoldurile. Programul de antrenament presupune apoi exerciții pentru creșterea mobilității articulațiilor, acolo unde se constată limitări de mișcare, urmate de tonifierea grupelor musculare implicate în stabilizarea corporală statică și dinamică.
În premieră în România, Centrul ProVita include un „gold standard measure” ce permite testarea tuturor articulațiilor mari (genunchi, umăr, gleznă) în diferite stadii ale recuperării, pe numele său Biodex System 4 Pro.
Pe de altă parte, Vacumed, aparat dezvoltat pe baza cunoștințelor medicale obținute în urma călătoriilor în spațiu, poate fi utilizat în numeroase afecțiuni de circulație sangvină, gimnastică pasivă a vaselor de sânge, programe de recuperare a sportivilor, edeme postoperatorii, dar și probleme de estetică (precum celulita)