Statul peste program la serviciu crește riscul de infarct
Potrivit unui studiu recent publicat în revista medicală The Lancet și citat de The Washington Post, oamenii care muncesc mai mult de 55 de ore pe săptămână au cu 33% mai multe șanse să sufere un accident cerebral vascular decât cei care muncesc între 35 și 40 de ore pe săptămână. Todată, cei care depășesc 55 de ore lucrate într-o săptămână riscă să sufere de boli coronariene.
Citește și OverTime and UnderLiving – manifest pentru abolirea eroicei ipocrizii a workaholismului eficace
Alte studii publicate în ultimii ani au mai scos la iveală că angajații care lucrează mai mult de 55 de ore pe săptămână sunt de două ori mai predispuși să sufere de depresie, iar cei care nu doar că lucrează mult, dar care au și un salariu mic sunt predispuși să se îmbolnăvească de diabet de tip 2.
Cei care depășesc 11 ore lucrate într-o zi riscă să facă atac de cord, să aibă insomnii și să aibă probleme cu alcoolul. Iar acestea sunt doar câteva exemple despre efectele pe care orele peste program petrecute la birou le au asupra noastră. Dar munca în exces nu ne afectează doar sănătatea, ci și productivitatea și eficiența.
Citește și Psihologia pozitivă ca vector de well-being
Un raport al Fundației Europene pentru Îmbunătăţirea Condiţiilor de Muncă şi Viaţă, publicat în luna iulie, arată că românii care sunt angajați cu normă întreagă lucrează 41 de ore pe săptămână, mai mult decât angajații full-time din toate celelalte țări ale Uniunii Europene.