Stresul de la muncă urcă riscul de atac cerebral
Cercetătorii chinezi au sintetizat rezultatele a șase studii clinice care au inclus în total 138.782 de participanți, pe perioade de la trei la 27 de ani. Locurile de muncă erau clasate în funcție de nivelul de stres, determinat prin combinarea presiunii psihologice și a controlului persoanei asupra muncii sale. Timpul și dimensiunea fizică a muncii nu au fost luate în calcul.
Patru categorii de joburi au fost definite: joburi pasive- precum cele de portar sau muncitor manual, puțin stresante- precum cel de arhitect, cu stres crescut- precum cel de infirmier și joburile active- precum cele de medici sau profesori. Dintre persoanele urmărite, între 11 și 27% erau în categoria de joburi stresante. Riscul de a face accident vascular cerebral, în cazul lor, creștea cu 22% și chiar 33% în cazul femeilor.
În mod normal, un job stresant crește probabilitatea de a fuma, de a avea o alimentație dezechilibrată, de a face mai puțină mișcare fizică și a dezvolta hipertensiune, elemente care favorizează atacurile cerebrale. Dar cercetătorii subliniază că și pentru persoanele cu un mod de viață sănătos riscul de atac cerebral crește, chiar dacă în măsură mai mică.
O altă explicație posibilă: stresul de la muncă e asociat, se știe, cu factori de risc cardiovascular ca supraponderabilitatea sau diabetul, care de asemenea favorizează accidentul vascular cerebral. O altă ipoteză: pe termen lung, stresul ar putea conduce direct la perturbări ale sistemului nervos simpatic, antrenând un răspuns inflamator crescut cu o destabilizare a plăcii aterosclerotice, o îmbătrânire celulară accelerată.