Tehnologia dăunează grav sănătății?
Pentru a nu dăuna sănătății noastre, trebuie să știm ce pericole li se atribuie telefonului mobil, electrocasnicelor, Wi-Fi-ului și a altor tehnologii care ne ușurează munca. Dar, pentru a ne proteja, trebuie să știm cum ne afectează.
„Din cele mai vechi timpuri, o tehnologie nouă vine cu riscuri noi. Și aceste riscuri nu le știm sau le știm și totuși ne expunem, fără să ținem cont de ele. Atunci când le cunoaștem, știm de ele și ne și protejăm, sigur, riscurile sunt mai mici”, spune Mircea Manolescu, Director Societatea Alexander Construct.
Telefonul mobil, din păcate, indispensabil
Ce e mult strică! Nu par să fi auzit de zicala bătrânească împătimiții de telefoane celulare ultrasofisticate, care asigură printre altele conexiune la internet. Sunt atât de dependenți de aceste aparate, încât nu se dezlipesc de ele nici măcar în vacanță.
În actualul context de criză economică și implicit de competiție acerbă pe piața muncii, nu-și permit să se rupă de treburile de la birou. Când își fac bagajele în ajunul plecării în vacanță, pe lângă costum de baie, cărți și alte „nimicuri” esențiale, reprezentanții noii specii de dependenți nu uită niciodată de prețiosul aparat care îi ține contectați cu lumea, cu șefii, cu afacerile.
„Depinde și cum ți-e programat creierul, dacă ești genul care consideră munca stresul absolut și ai nevoie să te decontectezi complet, atunci evident că nu e sănătos. Posibile consecințe sunt anxietatea, grijile, insomnia, probleme în relația de cuplu, incapacitatea de a te implica în viața de familie”, explică Rebeka Fensome, consilier personal.
Citeşte şi Nu există viaţă în companie fără tehnologie
„Dacă ținem telefonul mobil fără husă de protecție, putem resimți urmări negative. Corpul uman este alcătuit din celule. Fiecare dintre ele au un câmp electric și un câmp magnetic propiu. În măsura în care aceste celule sunt introduse în câmpuri care au o mai mare valoare decât câmpul propriu al celulei, atunci funcționarea ei se perturbează. De aici apar tot felul de consecințe neplăcute, începând cu alterarea confortului până la alterarea sănătății. Dureri de cap, somn neodihnitor, iritabilitate, slăbirea memoriei până la pierderi de sarcină, cancer, Alzheimer. Cum ne protejăm de ele? Folosim o husă de protecție pentru telefon atunci când îl ținem în buzunar și, atunci când îl folosim pentru a comunica, utilizăm hands-free-ul”, spune Mircea Manolescu.
WI-FI, bun sau rău?
Echipele de cercetare din Europa aprobă utilizarea tehnologiei Wi-Fi din punctul de vedere al sănătății umane, deoarece undele radio emise sunt similare celor radio și TV. Potrivit aceluiași studiu, făcut de compania D-Link, comparațiile cu semnalele telefoanelor mobile sunt eronate.
„Agenția pentru Protecția Sănătății din Marea Britanie arată că ar trebui ca o persoană să stea într-un hotspot Wi-Fi timp de un an pentru a fi expusă unui nivel similar de unde radio ca în cazul unei convorbiri telefonice de 20 de minute, cu telefonul mobil”. Semnalele Wi-Fi se situează adesea sub recomandările internaționale referitoare la nivelurile maxime de expunere la radiații nonionizante.
Un program de lungă durată derulat de Organizația Mondială a Sănătății asupra câmpurilor electromagnetice și sănătății publice consideră că nivelul este între 0,002% și 2% din nivelul maxim recomandat. Trei direcții în care OMS a făcut noi cercetări sunt creșterea temperaturii corporale, cancerul și o stare numită „hipersensibilitate electromagnetică”. În niciunul dintre cele trei cazuri nu au putut fi găsite dovezi care să arate că ar exista probleme reale.
Internetul poate deveni o adicție
Internet Addiction Disorder (IAD) a făcut în ultimii ani obiectul mai multor studii și controverse. Deși deocamdată nu este inclusă în nomenclatorul bolilor psihice, mulți consideră că problema dependenței de web (dar și de videogame-uri de soiul World of Warcraft) este una reală. De unde mai pui și că îți poți leza vederea, poziția corpului se modifică, mai ales că laptop-ul, unii dintre noi, îl folosim pe picioare sau pe zona abdominală, care pot cauza efecte negative în timp.
Sunt însă și vești bune. În 2009, Heavensfield Retreat Center din Fall City, Washington, a anunțat lansarea primului program de dezintoxicare de web din Statele Unite, amplasat, în mod ironic, la doar câteva mile de cartierul general al Microsoft din Redmond, Seattle. În aceeași perioadă, în România, un raport prezentat de Comisia Europeană arăta că 64% din români nu au folosit niciodată internetul. În 2014, procentul este mult mai scăzut și asta nu face decât să ne îngrijoreze. O soluție ar fi să alocăm cât mai puțin timp sau doar strictul necesar utilizării internetului, respectiv a calculatorului, tabletei sau laptopului. Mulți consideră laptopul un instrument de lucru comod și practic, motiv pentru care aproape că au devenit dependenți de el.
În realitate însă micul computer mobil nu ne face niciun favor, dacă ne gândim bine la efectele dezastruoase pe care le are asupra sănătății noastre. Potrivit oamenilor de știință de la Universitatea din Carolina de Nord, utilizarea laptopului face ca, în timp, să ne alegem cu dureri de gât, de cap, dureri musculare, precum și cu furnicături în degete. „Explicația este că, atunci când stăm aplecați asupra computerului, avem o poziție a corpului defectuoasă, pe care ar trebui să învățăm să o controlăm”, afirmă Mircea Manolescu. Postura corectă trebuie să fie cea în care corpul face un unghi de 90 de grade față de picioare, iar privirea să fie ațintită în treimea de sus a monitorului, iar pentru vedere există ecrane de protecție sau ochelari de protecție.
Cuptorul cu microunde
Celebrul cuptor cu microunde a primit cu mulți ani în urmă (în anii '80) aprobarea FDA în privința emisiilor de radiații. Prin urmare, Guvernul American nu îl consideră periculos pentru sănătate. Important este să știm cum să îl folosim. Este recomandat să stăm la distanță de cuptorul cu microunde atunci când este pornit și este important să ne asigurăm că acesta nu este avariat.
În plus, este strict interzisă încălzirea alimentelor în recipiente din plastic, metal sau aluminiu, fiind acceptate doar sticla și ceramica. Încălzirea hranei la microunde în ambalaje nepotrivite poate dăuna sănătății, întrucât există un risc crescut ca aceste materiale să degaje substanțe chimice periculoase ce ajung în cele din urmă în organismul nostru.
De asemenea Mircea Manolescu recomandă utilizarea minimală a microundelor, ca de altfel a tuturor emițătorilor de radiații, indiferent de natura lor, laptopuri, telefoane mobile, tablete sau alte surse. El ne îndeamnă să renunțăm de tot la plitele cu inducție pentru că nu au niciun fel de protecție și la cuptorul cu microunde.