Terapie prin flori, un efort spiritual și mental pentru regăsirea echilibrului psiho-emoțional
Dacă până în urmă cu câteva luni trăiam într-o anumită stare de siguranță, de confort și de predictibilitate în viața noastră, acum lucrurile s-au transformat profund și pare că acul busolei caută în van direcția Nordului. Teama și preocuparea în exces pentru binele nostru sau al celor dragi depășește, în unele cazuri, limitele, statul în casă sau lucratul de acasă ne sporește sentimentul de singurătate, iar incertitudinile legate de viitor ne pot crea frământări continue, ba chiar insomnii. Categoric, sunt stări, emoții și trăiri (pentru unii complet noi, pentru alții preexistente, dar la o intensitate mult mai redusă), care ne pot afecta profund starea de bine greu pusă la încercare în această perioadă. Adaptabilitatea emoțională pare a fi soluția salvatoare pentru a naviga prin aceste vremuri tulburi și pline de incertitudine și devine astfel ancora de care să ne putem agăța pentru a ne regăsi pacea sufletească.
Iar despre această adaptabilitate doresc să îți povestesc acum, una care se adresează direct emoțiilor, în speranța că indiferent de momentul în care te afli, când citești acest articol, să poți să îți iei un strop de bine și să realizezi că există soluții pentru a-ți domoli furtuna emoțională pe care este foarte posibil să o traversezi în această perioadă atipică și plină de elemente necunoscute.
Florile lui Bach
Doctorul britanic Edward Bach realiza acum o sută de ani că medicina alopată are multe minusuri deoarece se concentra exclusiv pe tratarea simptomelor fizice. Încă din perioada studenției, dr. Bach și-a dat seama că există o legătură puternică între minte si suflet și pe masură ce interacționa cu tot mai mulți oameni, devenea tot mai convins că natura ne-a pus la dispoziție toate resursele pentru a susține vindecarea adevărată. Prin urmare, acesta pornește pe un drum asiduu de căutare al acelor plante din natură care să se adreseze direct emoțiilor prin efectul lor benefic, conducând în acest mod la echilibrarea dintre minte si suflet.
Scrierile sale sunt dovada clară a acestei convingeri ferme, astfel că idei precum “a fi sănătos înseamnă să fii în armonie cu sufletul tău” sau „sănătatea unei persoane poate fi judecată prin prisma fericirii acesteia”, sunt doar câteva exemple care au stat la baza acestui nou tip de medicină complementară pe care dr. Bach ni l-a lăsat moștenire.
Unele concepte sunt poate și în prezent destul de îndrăznețe, deci vă puteți imagina cu ușurință scepticismul de care acestea s-au lovit în acei ani din partea celorlalți medici. Acest fapt nu l-a descurajat câtuși de puțin pe dr. Bach, ci dimpotrivă l-a determinat să se implice și mai mult în studierea minuțioasă a proprietăților curative ale plantelor, iar munca sa susținută de cercetare s-a finalizat prin conturarea unui sistem complet de terapie, cunoscut sub numele de “terapia florală Bach”.
Acest medic dornic să înțeleagă natura umană în profunzimea ei a fost interesat de mai multe domenii din medicină, precum imunologie, bacteriologie si homeopatie. Cabinetul său era denumit “lumina care nu se stinge niciodată”, deoarece dr. Bach și-a dedicat întreaga viață studiului și cercetării.
Ca rezultat al muncii sale, astăzi se utilizează în homeopatie nosodele intestinale Bach, însă moștenirea de referință o reprezintă cele 38 de remedii florale care formează în sine o terapie completă destinată sferei emotionale.
Viața mi-a scos în cale aceste remedii la momentul potrivit și datorită efectelor benefice pe care le-am simțit personal si pe care le-am remarcat și în rândul celor apropiați, am decis să schimb direcția vieții si astfel am devenit practician acreditat al terapiei florale Bach, recunoscut la nivel internațional.
Ar fi multe de povestit despre aceste minuni ale naturii, dar mi-am propus în acest articol să subliniez câteva caracteristici care fac ca terapia florală Bach să fie unică.
În primul rând, remediile florale Bach vizează echilibrarea în plan psiho-emoțional, nu tratează simptomele din planul fizic deoarece creatorul acestei metode era de părere că “sănătatea este moștenirea și dreptul nostru” și că “adevărata vindecare trebuie să vină din noi”, iar “boala este în esență rezultatul conflictului dintre suflet și minte și nu poate fi eliminată decât printr-un efort spiritual și mental”.
Remediile florale Bach sunt preparate din flori sălbatice, netoxice și neotrăvitoare și acționează direct în vindecarea emoțiilor negative, ele ajutându-ne să ne regăsim pacea interioară și armonia sufletească.
Alte elemente specifice acestei terapii se referă la faptul că nu există riscul de supradoză, nu are efecte secundare și nu creează dependență. De asemenea, nu se poate vorbi despre efectul placebo deoarece remediile florale acționează cel mai rapid în cazul copiilor și al animalelor de companie.
Principiul de acțiune al remediilor este cel al “foițelor de ceapă”, în sensul că vindecarea emoțională se produce din strat în strat, de la cel aflat la suprafață spre cel aflat în interior, și tot așa.
Cu alte cuvinte, la început vom armoniza emoțiile aflate în dezechilibru în momentul consultației, după care ne ocupăm de următorul strat de emoții acumulate de-a lungul anilor și ascunse în interiorul nostru, asemenea unor foițe de ceapă. Și procesul de echilibrare al emoțiilor care sunt dezvăluite treptat are ca scop final descoperirea sinelui nostru autentic, care, mai ales în cazul adulților, este îngropat destul de adânc. Acesta este principalul motiv pentru care copiii simt cel mai rapid beneficiile acestei terapii, deoarece aceștia nu au avut atât de mult timp pentru a fi impactați de școală, de anturaj și în general de societate, lucru care conduce în timp la inhibarea și ascunderea emoțiilor.
Ca și adulți, viața ne-a pus deja în o mulțime de ipostaze și de cele mai multe ori am fost nevoiți să ne adaptăm modul de a acționa pentru a fi pe placul celorlalți sau pentru a ne conforma regulilor impuse de societate, iar aceste modificări repetate de comportament au ajuns să se transforme în măști pe care le purtăm și le schimbăm, în funcție de situație. Din păcate, mulți dintre noi facem acest schimb de măști cu atâta ușurință, încât nici nu mai știm de multe ori care este adevarata noastră esență, pentru că ne-am îndepărtat prea mult de ea și am uitat cine suntem cu adevărat.
Terapia florală Bach contribuie tocmai la (re)găsirea identității de sine, prin faptul că aduce liniște și armonie între minte și suflet, între ceea ce gândim și ceea ce simțim. Adevăratul “eu” se eliberează treptat de măști și ajunge să se întoarcă la matrița inițială, iar acesta este momentul în care putem spune că ne trăim plenar viața, deoarece (re)devenim autentici.
Terapia florală Bach este extrem de blândă și din acest motiv ea poate fi folosită la orice vârstă (inclusiv bebelușii se bucură de efectele sale benefice) sau în orice condiții. De pildă, este chiar recomandată în perioada sarcinii sau imediat după naștere, deoarece femeia trece printr-un adevărat carusel emoțional în aceste perioade mai solicitante.
Efectele terapeutice ale remediilor florale se simt treptat și devin stabile în timp, deoarece ele acționează asupra emoțiilor noastre ce își au originea în gânduri, iar mintea noastră țese în permanență gânduri, cu o viteză uimitoare.
Terapia nu intervine cu nimic în biochimia celulei, din acest motiv nu se poate vorbi despre o acțiune directă asupra afecțiunilor fizice, dar se știe deja că mare parte din afecțiunile fizice își au sursa în minte și în acest dezechilibru care se produce la un moment dat între ce vrea sufletul și ce gândește mintea.
Cum decurge o sesiune de terapie florală Bach
Rolul meu ca practician acreditat este acela de a te ghida în dialogul tău onest cu tine și de a identifica acele emoții negative care se află în dezechilibru în acel moment. Cu alte cuvinte, te voi îndruma să descoperim care este stratul emoțional de la suprafață ce are nevoie să fie echilibrat.
Rolul tău în această terapie este esențial deoarece ești implicat direct în procesul tău de vindecare. Acesta este un alt element specific acestei terapii, deoarece puterea se află practic la client, în timp ce practicianul îl ghidează pe acesta în procesul de echilibrare și de descoperire de sine. Odată identificate emoțiile care au nevoie să fie armonizate, îți voi recomanda o selecție de șase, maxim șapte remedii din care vei lua patru picături de minim patru ori pe zi. Picăturile se pot pune în apă, în ceai sau se pot consuma ca atare și partea frumoasă este că nu există nicio restricție alimentară.
După finalizarea sticluței de tratament care ține aproximativ trei săptămâni, este recomandat sa ne reauzim pentru o reevaluare a stării emoționale și pregătirea unei noi scheme de tratament, dacă este necesar.
Doresc să menționez că pentru stările cronice, instalate de minim șase luni, sunt necesare în medie trei, patru luni pentru a vedea un rezultat consolidat și stabil.
Pentru a descoperi puterea acestei terapii, mai ales în această perioadă extrem de incertă, ce își lasă deja o amprentă foarte puternică și nu tocmai benefică asupra emoțiilor și trăirilor noastre, te invit să răsfoiești și mini-ghidul “25 de idei despre terapia florală Bach”.
Starea adevărată de fericire se trăiește doar în interiorul ființei noastre, dar pentru a face liniște acolo este nevoie să vindecăm emoțiile negative. Iar terapia florală Bach, prin puterea vindecătoare a plantelor, aduce armonie în minte și alinare în suflet.
Andreea Megheș este practician acreditat internațional în terapia florală Bach și trainer în formare în metoda ESPERE®. Cu o experiență de peste douăzeci de ani în zona de business, Andreea și-a dat seama că echilibrul psiho-emotional este un factor cheie în starea de bine a oamenilor și din acest motiv este o promotoare a ascultării de sine și a armoniei emoționale, elemente pe care le consideră ca fiind esențiale în evoluția personală și profesională. Consideră că moștenirea pe care o lăsăm în această viață se rezumă la emoțiile pe care le-am trezit în inimile celor cu care ne-a fost menit să ne intersectăm în această călătorie frumoasă numită VIAȚĂ.