Topul fericirii în UE: Care sunt cele mai fericite țări și pe ce loc se află România
La întrebarea „În general, cât de mulțumiți sunteți de viața pe care o aveți?”, europenii au avut 10 variante de răspuns, între care 0 înseamnă că nu sunt mulțumiți deloc, iar 10, că sunt foarte mulțumiți.
Cei mai mulțumiți de calitatea vieții pe care o au sunt, de departe, oamenii care trăiesc în statele nordice. Danezii, finlandezii și suedezii sunt cei mai satisfăcuți europeni de viața lor, cu o medie de 8,0, urmați de olandezi și austrieci, cu o medie de 7,8. La polul opus, cei mai nemulțumiți europeni sunt bulgarii, cu o medie de 4,8, urmați de greci, ciprioți, unguri și portughezi, cu o medie de 6,2.
Citește și Oare ce anume dă sens muncii pe care o facem?
Contrar aparențelor, românii nu sunt atât de nefericiți pe cât par. Datele Eurostat arată că media de satisfacție pe care o au în legătură cu calitatea vieții este de 7,2, apropiată de cea a unor țări precum Polinia, Germania și Marea Britanie, toate trei cu o medie de 7,3.
Tinerii, mai mulțumiți decât vârstnicii
În ceea ce privește grupele de vârstă, gradul de satisfacție al vieții în UE a fost la un nivel mai mare în anul 2013 în rândul tinerilor cu vârste cuprinse între 16 și 24 de ani. Media înregistrată este de 7,6.
Citește și Eşti genul de şef care creează angajaţi nemulţumiţi?
Cu cât oamenii înaintează în vârstă, cu atât sunt mai puțin satisfăcuți de viața lor, cum este cazul europenilor trecuți de 75 de ani, care au o medie de satisfacție de 6,8. Dar există și o excepție: oamenii cu vârste cuprinse între 65 și 74 de ani, care au un nivel de satisfacție mai mare decât grupele de vârste apropiate și pentru că este perioada la care majoritatea europenilor ies la pensie.
Venitul nu este cel mai important factor
Când vine vorba despre gradul de satisfacție pe care îl au europenii referitor la calitatea vieții lor, venitul nu este cel mai important factor. În 2013, europenii care s-au declarat cei mai mulțumiți (cu o medie de 7,9) au fost cei care se lăudau cu o stare generală de sănătate foarte bună.
Citește și 6 lucruri pe care oamenii de succes nu le fac
Alți factori care măresc gradul de satisfacție al europenilor sunt situația financiară (cu o medie de 7,5) și relațiile sociale (cu o medie de 7,), dar nu sunt la fel de importanți ca sănătatea.
Bărbații și femeile, la fel de mulțumiți de viața pe care o au
O altă descoperire a studiului realizat de Eurostat arată că nu există diferențe majore între nivelul de satisfacție pe care îl au femeile și cel pe care îl au băbații. Media bărbaților europeni mulțumiți de calitatea vieții pe care o au este de 7,1, în timp ce a femeilor este de 7,0.