Unde duce mâncatul fără a da atenție? Sfaturi pentru o alimentație sănătoasă
Trăim într-o lume în care speranța de viață este în creștere. În 2019, potrivit World Health Organisation, 605 milioane de persoane (20% din populația planetei) aveau peste 60 ani. S-a estimat că până în 2025 acest număr va crește la 1,2 miliarde (29%), însă acest lucru va fi posibil doar dacă se va da atenție conceptului de alimentație sănătoasă cel puțin la fel de mult ca până acum.
Pentru a trăi acești ani independenți, fără afecțiuni severe sau dizabilități este importantă promovarea unui stil de viață sănătos încă din copilărie și menținut apoi pe tot parcursul vieții.
O înaintare sănătoasă în vârstă implică interacțiunea între bagajul genetic, mediul în care trăim și stilul de viață.
Unele cercetări evidențiază faptul că influența genetică asupra longevității nu este atât de mare pe cât se credea anterior. Alegerile pe care le facem în privința unei nutriții corecte, mediul în care trăim și calitatea relațiilor cu oamenii sunt mai importante decât ne imaginăm.
Este esențial, așadar, să înțelegem ce înseamnă o alimentație sănătoasă, pentru că acest fapt influențează și calitatea vieții și longevitatea. Despre alimentație și gustări sănătoase, mai ales când vorbim despre elevii care fac școala online sau pentru angajații care și-au mutat job-ul „acasă”, am discutat cu Teodora Necula – Tehnician Nutriționist, Consilier Echilibru Hormonal, Fitoterapeut și Biorezonanță Magnetică.
Cum menținem o alimentație sănătoasă în pandemie?
Când spunem program de muncă sau de învățat ar trebui să integrăm și programul de masă, indiferent că lucrăm/învățăm de acasă sau nu. „Trebuie să avem o disciplină a meselor, să ne organizăm și să avem un orar al meselor foarte bine pus la punct. De exemplu, ar fi indicat să nu sărim niciodată peste micul dejun și să încercăm să respectăm regula de trei mese pe zi și o gustare de fructe dimineața. De asemenea, să mâncăm la masă, deconectați de laptop-uri sau telefoane, pentru a asigura o digestie optimă”, spune Teodora Necula.
Între mese se întâmplă să ne mai fie foame și nu este chiar indicat să ronțăim covrigei sau alte dulciuri nesănătoase care nu fac altceva decât să satisfacă o nevoie de moment. „În primul rând, în gastronomia internațională gustarea e definită ca preparat servit între mesele principale, niciodată într-o cantitate exagerată. Ea are rolul de a asigura nutrienții necesari organismului și de a diminua senzația de foame. Există o variate de gustări sănătoase. Printre acestea se numără smoothie-urile, sucuri din legume sau fructe, fructe uscate, nuci (migdale, caju, pecan), chipsuri din fructe sau legume și biscuiti integrali sau fără gluten,” afirmă nutriționistul.
Dacă avem nevoie de concentrare sau energie trebuie să ne alegem alimentele sau gustările cu grijă. „Cele mai bune surse de energie sunt alimentele care conțin carbohidrați complecși. Carbohirații sunt principala sursă de energie pentru celule. Ei asigură energie pe o perioadă mai lungă de timp. În același timp, alimentele cu carbohidrați complecși sunt și foarte sățioase. Vorbim despre cereale integrale (ovăz, hrișcă, orez brun etc.) și leguminoase (năut, linte, fasole neagră). Alimentele specifice folosite ca energizante – pudrele și suplimentele cu spirulină, macca, orz verde, polen crud – prin bogăția de substanțe nutritive, acționează ca un impuls de energie rapidă pentru organismul uman”, afirmă Teodora Necula.
NU mâncăm pe tastatură!
La birou sau acasă, în timpul școlii online, pierdem noțiunea timpului. Statul în fața unui calculator nu este chiar sănătos. Este recomandat să mâncăm fără să fim conectați la device-uri. Dar cum reușim să facem acest lucru în vremuri similare cu pandemia?
„Să mănânci cu atenție înseamnă menținerea unei conștientizări a alimentelor și a băuturilor pe care le introduci în corpul tău. Aceasta implică observarea modului în care mâncarea te face să te simți și a semnalelor pe care corpul tău le trimite despre gust, satisfacție și sațietate.
Pentru mulți dintre noi, viața noastră de zi cu zi, aglomerată, face adesea ca orele de masă să fie pe fugă. Ne trezim mâncând în mașină în timp ce facem naveta la serviciu, la birou în fața unui ecran de computer sau uitându-ne la televizor. Mâncăm fără să acordăm atenție acestei acțiuni și continuăm să facem acest lucru indiferent dacă încă ne mai este sau nu foame.
De fapt, de multe ori mâncăm din alte motive decât foamea – pentru a satisface nevoi emoționale, pentru a scăpa de stres sau pentru a face față emoțiilor neplăcute precum tristețea, anxietatea, singurătatea sau plictiseala.
Mâncatul conștient este opusul acestui tip de mâncat nesănătos „fără a acorda atentie”.
A fi atent la alimentele pe care le consumi poate promova o digestie mai bună, te poate menține sătul cu mai puțină mâncare și poate influența alegerile mai înțelepte cu privire la ceea ce mănânci în viitor. De asemenea, vă poate ajuta să vă eliberați de obiceiurile nesănătoase legate de mâncare și alimentație,” spune nutriționistul.
Păcălim organismul cu gustările sau sunt și ele necesare?
„Includerea gustărilor în programul nostru zilnic are mai multe beneficii, cel mai mare dintre acestea fiind faptul că previne supraalimentarea în timpul meselor principale”, conchide Teodora Necula.
Teodora Necula
Tehnician Nutriționist,
Consilier Echilibru Hormonal,
Fitoterapeut și Biorezonanță Magnetică.
Photo by Brooke Lark on Unsplash