2009 – anul astronomiei
Vestea ca traim anul astronomiei ne-a atras atentia cel mai tare, astfel incat am cautat pe cineva care sa ne explice cum sarbatorim acest eveniment in Romania.
Mona Sandu este PR Executive la The Practice, agentia care a venit de la European Excellence Awards cu doua premii. Cu toate ca domeniile pentru care lucreaza de obicei sunt IT sau auto, de cateva ori pe saptamana isi face timp pentru pasiunea ei, astronomia. Acest obicei nu se opreste doar la privitul stelelor cu ochiul liber sau prin telescop, ci ii place sa se implice in proiecte care au ca finalitate "promovarea" stelelor de pe cer: oameni care sa stie diferenta dintre astronomie si astrologie sau vizitatori cat mai multi ai Observatorului.
Fiecare inceput al unei "povesti de dragoste" cu astronomia isi are radacinile in copilarie, cand de mana cu parintele te uiti fascinat la cer si privesti stelele. Peste cativa ani, incepi sa identifici constelatii, galaxii si iti doresti sa faci mai mult din aceasta pasiune. Asa s-au petrecut lucrurile si cu Mona Sandu, care de cativa ani a devenit membra a Astroclubului Bucuresti. Asta inseamna ca in prezent se implica in toate actiunile intreprinse de organizatie, incepand chiar cu desenatul. Pentru ca desenul este o alta pasiune de-a ei: reda pe foaia de hartie constelatiile si galaxiile din Univers. A participat la taberele organizate de clubul a carui membra este si se ocupa de comunicarea publica a actiunilor acestuia.
Din punct de vedere astronomic, anul 2009 atrage atentia romanilor in primul rand prin proiectul numit "Poluarea luminoasa", care inseamna exact ceea ce spune titlul, explica Mona Sandu. Cerul gri, din timpul zilei, si chiar al noptii nu este poluat doar de gaze, fum si praf, ci si de lumina reflectoarelor amplasate gresit in marile orase. Sau de multitudinea de panouri publicitare plasate ineficient, care lumineaza pe timpul noptii. Consecintele acestei irosiri de energie electrica, pe langa implicarea unor costuri mai mari, are efecte asupra sanatatii populatiei, din cauza distrugerii ecosistemelor bazate pe succesiunea zi-noapte. Si nu in ultimul rand, sunt afectate activitatile observatoarelor astronomice publice, dar si ale amatorilor.
Un alt proiect care se va desfasura pe parcursul acestui an in intreaga lume urmareste obtinerea promovarea femeii in stiinta. Exista tari in care sunt prea putine reprezentante de sex feminin in astronomie sau cazuri in care acestea se retrag din domeniul cercetarii mondiale, deoarece mediul nu le este favorabil. "Ea este astronom" se numeste programul care ofera femeilor burse de studiu pentru consolidarea carierei, iar printre participantele la aceasta initiativa va fi desemnata o "Ambasadoare Astronom".
2009 este anul in care ne putem uita la stele si chiar suntem incurajati sa facem asta. Oricat de interesant ar parea cerul prin ochii nostri, puteti da o fuga la Observator. In Bucuresti, Observatorul Amiral Vasile Urseanu, de pe Bd. Lascar Catargiu dispune de aparatura profesionista si, in plus, ofera anual cursuri de astronomie generala.
Pe agenda astronomica a acestui an straluceste eclipsa totala de Soare, de pe data de 22 iulie. Luna va imbratisa Soarele pentru aproximativ sase minute in punctul maxim, asta insemnand ca va fi cea mai spectaculoasa eclipsa a secolului. Locul in care, pentru sase minute, se va face intuneric sunt plajele Shanghai din China, asa ca acolo ar trebui sa va aflati in iulie. Si oricum, pana atunci nu are sens sa asteptati degeaba. La primavara o sa avem "vedere libera" la Saturn, iar vara ni-l aduce in prim-plan pe Jupiter. Ce va fi mai interesant, este ca Saturn va putea fi vazut fara inele, deoarece Pamantul se va alinia la planul acestora, astfel incat unghiul de observatie va tinde catre zero. Asa ca, nu uitati! In 2009, descoperiti singuri Universul!