A cere și a primi ajutor trebuie să devină parte din normalitate
Cresc raportările legate de anxietate și depresie la nivel european. Evenimentele ultimilor ani par să fi afectat semnificativ sănătatea mintală a europenilor. Pe termen lung, anxietatea, depresia și conflictele în relații sunt printre problemele cel mai frecvent abordate: în România, 30% din cei care încep terapia caută să trateze o problemă legată de depresie, arată datele Hedepy, platformă de terapie online care operează și în alte 7 țări din Europa.
Anxietatea, depresia, stresul și conflictele în relații sunt printre problemele cel mai frecvent abordate, pe termen lung.
Stresul la locul de muncă are un impact semnificativ asupra sănătății oamenilor, organizațiilor și economiilor naționale. Ca și alte afecțiuni din sfera psihică, stresul este deseori înțeles greșit sau stigmatizat.
Riscurile psihosociale sunt generate de conceperea, organizarea și gestionarea precară a activității, precum și de un context social necorespunzător la locul de muncă și pot avea efecte negative pe plan psihologic, fizic sau social, precum stresul la locul de muncă, epuizarea sau depresia.
Anul trecut platforma de terapie online a înregistrat o creștere de 410% de la an la an în ceea ce privește sesiunile de terapie în toate țările din Europa în care își desfășoară activitatea: aproape 50.000 de sesiuni.
Mădălina Golgoțiu, psihoterapeut Hedepy: „Pe termen lung, anxietatea, depresia și conflictele în relații sunt printre problemele cel mai frecvent abordate de cei care apelează la terapia online. Datele noastre ne arată că evenimentele ultimilor ani par să fi afectat semnificativ sănătatea mintală a europenilor. Aproape 50% spun că au început terapia pentru ca au întâmpinat o criză emoțională serioasă care a declanșat o perioadă foarte dificilă pentru ei. În România, peste 50% dintre respondenți au menționat că anxietatea i-a determinat să facă asta, iar peste 30% au menționat depresia ca și cauză principală. Același procent se regăsește în majoritatea țărilor în care activează Hedepy”.
Cele mai bune abordări terapeutice pentru depresie?
Mădălina Golgoțiu: „Nu există o abordare general valabilă sau o tehnică anume care să se potrivească în toate cazurile de depresie. Calea optimă se identifică în timp și în funcție de nevoile individuale ale fiecăruia. Ce funcționează pentru unii nu înseamnă că va funcționa neapărat și pentru alții, deoarece experiențele cu aceste tulburări sunt unice. Cu toate astea, terapia este într-adevăr un prim pas potrivit în tratarea depresiei și a anxietății. Important este ca persoana care apelează la astfel de servicii să se simtă înțeleasă și în siguranță, pentru a comunica deschis cu terapeutul despre tot ceea ce simte și gândește. În anumite cazuri de depresie/anxietate, terapeuții recomandă și un consult psihiatric, iar dacă e necesar, psihiatrul poate prescrie și medicație. Uneori, combinația de medicație și psihoterapie poate fi varianta optimă.”
Îngrijirea sănătății mintale ca standard nu doar în viața privată, ci și la locul de muncă?
„Oamenii devin din ce în ce mai conștienți de importanța sănătății mintale și se îngrijesc activ de ea. Scopul nostru, pe termen lung, este de a de-stigmatiza treptat problemele de sănătate mintală și, mai ales, de a normaliza capacitatea de a cere ajutor. Prevenția e importantă nu doar când vine vorba de îngrijirea sănătății fizice, ci și a sănătății psihice. În ultimul an, numărul total de sesiuni accesate de angajații corporațiilor partenere a fost de aproape de 7000. Angajatorii realizează treptat impactul semnificativ pe care sănătatea mintală îl are asupra satisfacției angajaților și că îngrijirea suficientă a bunăstării este benefică pentru ambele părți. Ceea ce clienții apreciază în mod deosebit este faptul că pot accesa un terapeut oricând, oriunde. Alegerea terapeutului potrivit joacă un rol crucial în procesul ce urmează și determină cât de repede se poate deschide angajatul/omul în fața terapeutului pentru a împărtăși sentimente și gânduri intime,” spune Lukáš Krčil, CEO și co-fondator Hedepy.
Una dintre cele mai importante concluzii pe care le putem trage după experiențele ultimilor ani și plecând de la datele acestei platforme de terapie online, este că treptat, conversația despre sănătate mintală devine tot mai importantă, la nivel personal dar și în mediul profesional. A cere și a primi ajutor trebuie să devină parte din normalitate, iar grija pentru starea psihică a individului un pilon important pentru bunăstarea generală a acestuia.
*Acest material este susținut de Sodexo Benefits and Rewards Services.
Photo by Nik Shuliahin 💛💙 on Unsplash