A început sezonul petrecerilor de iarnă
Nu ai încă o idee în legătură cu ceea ce vei purta la evenimentele care vor urma? Nu e cazul să intri în panică, ci să-ţi foloseşti imaginaţia şi să improvizezi. Una dintre soluţii ar fi alegerea culorii potrivite şi găsirea unor accesorii actuale care să te scoată din anonimat.
Pentru petrecerea din seara dintre ani, extravaganţa este tema principală. Ce ocazie mai bună poate fi de a străluci în paiete aurii sau lameuri argintii decât celebrarea trecerii în anul următor. Asta desigur dacă nu sărbătoreşti momentul într-o cabană, undeva la munte.
La cina de Crăciun însă trebuie să ai o cu totul altă imagine. Hainele trebuie să fie comode şi în acelaşi timp festive, catifeaua sau cashmirul fiind materialele cele mai potrivite în astfel de momente.
În cazul petrecerilor de final de an organizate de companii, regulile privind vestimentaţia sunt ceva mai stricte. De obicei, în invitaţie organizatorul oferă indicii cu privire la cât de formal se doreşte a fi evenimentul, sau, pentru a evita confuziile, menţionează direct codul vestimentar sau tematica petrecerii. Uneori însă, chiar şi indiciile din invitaţie pot provoca confuzii (rochie scurtă sau lungă; costum sau sacou cu pantalon?)
Înainte de a-ţi stabili ţinuta pentru petrecere, este important să descifrezi corect acest cod menţionat pe invitaţie.
„Casual“ înseamnă că poţi purta ceva lejer, dar fără a exagera. Nu trebuie să pierzi din vedere faptul că este totuşi un eveniment de business. Deci, nu este cel mai potrivit loc pentru a purta pantaloni de tip cargo în cazul bărbaţilor sau ţinute mult prea provocatoare în cazul femeilor. Dacă te decizi să porţi blugi, alege-i pe cei mai simpli (fără tăieturi sau zone roase/ deşirate), într-o culoare închisă (indigo sau chiar negru) şi combină-i cu ceva mai special în partea de sus. Doamnele pot opta pentru un sacou de tip smoching, cu reverele din satin sau cu aplicaţii din paiete şi/sau strasuri, iar domnii pot alege un blazer bleumarin, eventual la două rânduri de nasturi.
Un cod vestimentar „cocktail“ sau „informal“ îţi permite să porţi rochia ta preferată LBD (little black dress) sau orice altă rochie fabuloasă pentru petrecere. Pentru un astfel de eveniment ai putea să înlocuieşti rochia neagră cu o rochie într-o culoare bogată şi ar fi de preferat să le eviţi pe cele cu spatele gol, fără bretele sau pe cele foarte scurte şi decoltate în acelaşi timp. În ceea ce-i priveşte pe bărbaţi, acest cod presupune un costum de culoare închisă şi cravată, iar pantofii recomandaţi sunt cei cu şiret şi din piele de culoare neagră.
În unele situaţii pe invitaţie poate apărea codul vestimentar „festive“ care înseamnă de fapt o ţinută de tip cocktail, dar ceva mai strălucitoare şi chiar uşor extravagantă.
Rochiile lungi şi costumul de tip smoching sunt rezervate de obicei evenimentelor formale, de tip „black tie“.
La fel de important este să te lămureşti asupra orei la care va avea loc evenimentul. În general, cu cât acesta se va desfăşura mai târziu (după ora 6 pm), cu atât ţinuta trebuie să fie mai selectă.
Dacă eşti invitat/ă la o petrecere care începe imediat după orele de program şi nu mai ai timp să treci pe acasă, atunci ar fi bine ca în ziua respectivă să porţi ceva care se poate transforma uşor. De exemplu, doamnele pot înlocui sacoul cu un cardigan petrecut şi pantofii de birou cu unii cu tocul ceva mai înalt sau cu platforme. Vor înlocui geanta de mână (sau de umăr) cu un clutch şi vor adăuga la noua ţinută bijuterii remarcabile (o brăţară foarte lată, un colier lung şi bogat sau o pereche de cercei candelabru), pe care în mod normal nu le pot purta la birou. În cazul bărbaţilor, transformarea este ceva mai simplă. Sacoul purtat în timpul zilei va fi înlocuit cu un blazer, iar pantofii vor fi schimbaţi şi ei cu unii mai speciali, din piele de culoare închisă.
Dacă petrecerea se va desfăşura la birou în timpul orelor de program, nu este nevoie să ai o ţinută specială, ci doar să te asiguri că hainele nu sunt şifonate şi că părul tău are un aspect îngrijit. Iar dacă de obicei hainele tale pentru birou se înscriu în categoria „business casual“, în ziua petrecerii este cazul să-ţi alegi ceva mai apropiat de „business“ decât de „casual“.
În varianta unei petreceri mult mai formale, care este programată să înceapă după cel puţin o oră de la terminarea programului de lucru şi care se va ţine într-un cadru elegant, este recomandat să faci o schimbare totală a ţinutei de peste zi. Bărbaţii pot alege varianta de a purta un costum de culoare închisă (fie că este bleumarin sau gri) şi o cravată asortată, sau un sacou din catifea la un pantalon de flanel gri-închis.
Doamnele pot opta pentru ţinute simple şi elegante, cu bijuterii şi pantofi remarcabili. Şi nu în ultimul rând, vor acorda o atenţie specială materialelor din care sunt realizate hainele pe care le vor purta. În timp ce mătasea, brocardul, organza sau şifonul sunt ţesături care pot fi purtate pe tot parcursul anului, catifeaua şi satinul sunt rezervate în special sărbătorilor de iarnă.
Dar mai presus de toate, oricare va fi ţinuta aleasă, figura ta zâmbitoare va fi cea care-ţi va pune în valoare aspectul general. Este în egală măsură un semn de bună dispoziţie şi de respect faţă de cei alături de care petreci.