Angajaţii spanioli rămân fără celebra siesta de după-amiază? Guvernul vrea scurtarea zilei de muncă
USA Today prezintă programul de muncă tipic pentru o persoană care munceşte în Spania: ajunge la birou la 9 dimineaţa, apoi pe la 10:00 – 11:00 merge la un local din apropiere, unde bea o cafea şi mănâncă un sendviş.
Munceşte până la 14:00 şi apoi merge acasă pentru a lua prânzul sau pentru a-şi face siesta.
Apoi se întoarce la job pe la 16:00 şi îşi continuă treaba până pe la 19:00. Ajunge acasă, ia cina în jurul orei 22:00 şi apoi se uită la TV sau petrece timp cu familia.
CITEȘTE ȘI: A spus „Adio, multinațională!”
"E o zi lungă", recunoaşte avocatul Arnau Martí din Barcelona, care adesea stă peste program, pentru sursa citată.
Comparativ cu modul în care se munceşte în alte ţări – de la 9 la 17 sau 18, cu mâncare consumată pe tastatură – programul spaniolilor pare a fi unul mai relaxat. Însă guvernul spaniol nu e de aceeaşi părere. Autorităţile consideră că angajaţii sunt stresaţi, obosiţi, deprimaţi şi nu petrec destul timp cu cei dragi.
Aşa că guvernanţii vor să le schimbe programul de lucru.
Ideea este că 7 din 10 spanioli vor în continuare să îşi poată face siesta, potrivit unui sondaj citat de USA Today, dar conducătorii ţării nu sunt de acord, aşa că vor să îl scurteze cumva.
A fost deja conceput un plan în acest sens, pentru ca populaţia să facă toate aceste lucruri mai devreme sau într-un timp mai scurt. Guvernul vrea ca angajaţilor să le rămână mai mult timp seara, iar clipele de relaxare să fie după apusul soarelui, nu în miezul zilei. Guvernul ia în considerare chiar şi să dea ceasurile cu o oră înainte.
CITEȘTE ȘI: Cum faci față unui copil răsfățat
Scopul? Angajaţii ar fi mai energici, mai productivi şi în rând cu restul Europei, consideră autorităţile spaniole.
Planul sună bine pentru Gemma Bochaca Royo, mamă a doi copii şi proprietara unei afaceri. Ea şi soţul său termină treaba pe la 20:00 sau 21:00, iar cei mici ajung acasa pe la 18:00 de la activităţile de după şcoală.
"E clar că e o desincronizare, lucrurile nu sunt aşezate cum trebuie", susţine aceasta.
Modificările la programul de lucru al spaniolilor ar putea fi benefice, însă nu vor fi implementate prea curând. De exemplu, în regiunea Catalonia s-ar putea implementa abia din 2025 încolo.
CITEȘTE ȘI: Poate vrei să știi, cum trebuie să te hrănești înainte de a pleca la job: micul dejun în 20 de țări