Aspirina managerului
Sa rezolvi o problema nu inseamna sa stii lista tuturor cauzelor posibile si sa aplici remediul pentru cauza cea mai probabila de fiecare data. Si totusi, multi fac asta atunci cand presiunea pentru gasirea unei solutii este mare. Din categoria "daca te doare capul, ia o aspirina…"
Rezolvarea prin extrapolare, "am mai vazut filmul asta, hai sa facem asa…" , este un alt obicei la care e greu sa renunti in ciuda rezultatelor nu foarte fericite pe care le obtii.
Daca rezolv problema usii care nu se inchide corect, a automobilului pe care-l produc, prin lovirea balamalei cu un imens ciocan de lemn, voi face la fel si in fata clientului american care, vazand "inventivitatea" mea, va renunta la contract.
Alta abordare frecventa in rezolvarea problemelor este asa numitul "try and fix", adica ruleta ruseasca a incercarii solutiilor care au dat rezultate in trecut, pana cand o nimerim pe cea corecta. Lasand deoparte senzatia de amator entuziast pe care o vei da tuturor celor care te urmaresc, costurile generate si amploarea problemelor suplimentare care apar din cauza "solutiilor necastigatoare" nu recomanda aceasta cale. Este din categoria "daca nu merge asa, sa aducem un ciocan mai mare…"
Ne indeparteaza de rezultatul cel mai eficient si incercarea de a rezolva o suma de probleme cu aceeasi solutie. Intr-o companie cu sute de functiuni nu va fi deloc simplu sa gasesc un raspuns general valabil provocarii de tip "nu gasesc sa angajez oameni" tocmai pentru ca aceasta nu este o problema, ci o suma de probleme.
Rezolvarea problemei inseamna identificarea cauzei reale si solutionarea ei (actiune corectiva), dar poate inseamna si folosirea unei solutii care, fara sa indeparteze cauza, asigura mentinerea unui nivel acceptabil de performanta (actiune de reducere a efectelor).
Actiunile de reducere a efectelor sunt adesea la indemana, necesita eforturi mai mici din partea managerilor, dar aduc costuri operationale mult mai mari si in plus, mai devreme sau mai tarziu, cauza care nu a fost inlaturata isi va face din nou simtita prezenta.
Daca este mizerie pe podea, faptul ca matur si ca arunc gunoiul la cos este actiunea corectiva. Daca bag mizeria sub covor, actionez pentru reducerea efectelor… Ghiciti ce se foloseste mai des?